Ukas High Five: – Føkk det! Feminist, ikke pessimist

Den nyoppstartede festivalen Feminalen vil skape debatt rundt kjønn i populærmusikken og løfte frem kvinnelige artister – og håper at festivaldeltagerne Arild Rønsen og Anita Halmøy Wisløff blir bestevenner på fylla.

b
a

Hver uke high fiver vi noen som fortjener det – og spør om det du ikke visste du lurte på.

I dag: Feminalen
Hvem: Feminalen er en splitter ny festival som ønsker å skape rom for debatt rundt kjønn i populærmusikken og løfte frem dyktige kvinnelige artister.
Hvorfor? Arrangeres denne helgen på Rockheim i Trondheim, med konserter, paneldebatter og fotoutstilling.

Hele væla er bare gutter! Finn et strå og træ dom på. Hardt. Træ dom HARDT på strået. Råkt ned på strået.

Om man leter i musikkmiljøet er det i hvert fall ikke mangel på gutter å træ. Sommerens debatt om mannsdominansen i den norske musikkindustrien og hvorvidt forutsetningene for kjønnene var like,  førte heldigvis til mer enn bare underholdende munnhuggeri mellom trekløveret Arild Rønsen, Knut Schreiner og NATT&DAGs musikkredaktør Malin Kulseth. NATT&DAG har tidligere high fivet Emblafestivalen som arrangerte kvoteringsfestival på Parkteatret i Oslo i september, og nå er turen kommet til det nyoppstartede festivalinitiativet Feminalen.

Pressesjef Ragni Nergård (avbildet på starten av denne teksten), vi sier det samme som vi sa da vi high fivet Emblafestivalen og som vi egentlig sier hver gang vi snakker med en jente: Lat som om jeg er Arild Rønsen. Bruk deretter omvendt psykologi for å overbevise meg om å dra på en musikkfestival som ønsker å skape rom for debatt rundt kjønn i populærmusikken og løfte frem dyktige kvinnelige artister?

– Hallå Arild! Ikke kom på Feminalen! Haha. Men fra spøk til alvor, vi har faktisk klart å få Arild Rønsen til å komme på Feminalen, og vi gleder oss masse! Han skal sitte i panelet som går ut på «hva er god musikkjournalistikk?» og sier selv på bloggen sin at han ser fram til dette og spesielt til å høre «jentekvartetten» Frk. Fryd.

Hva er kronjuvelen i programmet?

– Ohlala! Umulig å velge. Ser veldig fram til å se og høre nytt materiale, noe som gjelder alle artistene som kommer. Bestillingsverket til Ida Maria på fredagen, ispedd lokale musikere blir spesielt kult! I tillegg er jeg veldig imponert over alle de smarte folka som vil stille i paneldebattene.

Dere holder Feminalen på Rockheim, som fikk – betimelig! – kritikk av blant annet Bullshitfilteret-forfatter Oda Faremo Lindholm i 2012 for å overse kvinner da de innLEMMET de første artistene i sin Hall of Fame. Det hjalp ikke stort, for per dags dato er kun 3 av 15 Hall of fame-artister kvinner. Finnes det ikke andre steder å holde en Feminal enn på det mannsdominerte rockebeistet på Brattørkaia?

– Er ikke nettopp det en god grunn til å holde Feminalen på Rockheim? De var veldig gira på å huse Feminalen, og det skal sies at Rockheim er bevisste på dette. I tillegg til Feminalen har de også holdt utstillingen «I dreamt I was a real boy» som tok opp spørsmål rundt kjønn, musikk og ubalanse. Kanskje blir komiteene som er satt opp fanga i de gamle strukturene, som kjønnsubalansen innen musikk faktisk er?

Ok, Feminalen får frie hender: Hvilke 12 kvinner skal inn i deres Hall of fame?

– Dævven steike for et spørsmål! Ender på disse: Kari Bremnes, Anne Grethe Preus, Maja Ratkje, Maria Kannegård, Radka Toneff, Susanne Sundfør, Åse Kleveland, Karin Krogh, Nora Brochstedt , Sidsel Endresen, Ida Maria, Tuva Syversen. (Nergård føyer litt senere til Mari Boine i en mail, uten å fjerne noen fra listen, men det må være lov å dra på litt når man først får sjansen, red. anm.)

Hva er det verste som kan skje i løpet av Feminalen?

Føkk det! Feminist, ikke pessimist.

Hva er det beste som ikke kan skje?

– At Arild Rønsen og Anita Halmøy Wisløff bånder på fylla og blir BFFs, og at de klikker på dansegulvet til Razikas nyeste låt «Gi meg, gi meg, gi meg»! Det hadde vært nyyydelig.

Feminalen, Emblafestivalen, Månefestivalen med bare kvinner, kjønnsdebatten i sommer: Nå skjer det ting! Vi er vel på god vei mot bedre kår for kvinnelige artister og musikkarbeidere?

– Jepp! Masse bra diskusjoner, bevisstgjøring og jæskla bra musikere. Det mener vi er veien å gå!