100.000 til gatene mot skattleggelse av ungarsk lolling

Hva ville du gjort hvis du ble fortalt at du fra og med i morgen måtte betale skatt for hver eneste gigabite du lollet deg gjennom på internett?

b
a

Eller at du måtte bidra med ekstra grunker i statskassa for hvert «hysteriske» klipp du så på VGTV? Kanskje verst av alt: At du måtte grave dypt i lommeboka hver gang du skulle nyte «elleville» Buzzfeed eller Buzzit-saker?

Her har du litt inspirasjon til en betimelig reaksjon:
hungary-internet-tax-protest.si
(foto: www.rt.com)

Og det var faktisk nøyaktig slik det ungarske folket reagerte da statsminister Viktor Orban og hans regjerende parti Fidesz la fram et forslag om at bruk av internett skulle skattlegges. Resultatet har vært to massive demonstrasjoner i hovedstaden Budapest, som i første omgang trakk til seg 40.000 demonstranter søndag kveld. Tirsdagens demonstrasjon samlet rundt 100.000.

Regjeringens argument er at de gjennom denne typen skattlegging kan begrense bruken av tradisjonelle inntektsskatter, og internett er bare ett av mange områder som har blitt utsatt for slike «progressive skatter». Det Orban og hans parti Fidesz ser ut til å ha oversett, er at de nå kødder med verdens kanskje største uavhengige opposisjon – nemlig det noble internettfolket (AKA brorparten av alle mennesker i hele verden).

Resultatet har altså vært massive demonstrasjoner der tusenvis av fredelige demonstranter har holdt sine lysende mobiler opp mot himmelen, mens de litt mer hardbarka nørdene har tydd til sivil ulydighet ved å kaste gamle datadeler mot offentlige bygninger.

Uten navn
(foto: www.fusion.net)

Spørsmålet man står igjen med er selvsagt om dette kun handler om folks motvilje til å betale for å se morsomme kattevideoer på YouTube, men i tråd med klassisk vestlig analyse av opprør utenfor vår trygge boble, burde vi kanskje heller foreslå at dette handler om folkets kamp for mer demokrati, frihet og tettere bånd til Vesten?