Berghain feirer bursdag med kunstutstilling

Hett tips for deg som legger VM-nachspielet til Kreuzberg.

b
a

Vekket gårsdagens tyske triumf lysten på en tur til Tyskland? Vel, om et fotballberuset Berlin er Europas hjemme alene-fest denne sensommeren, er dette kjøkkenet hvor de kule henger: Kontinentets mest beryktede nattklubb feirer tiårsjubileum i august.

Berghain har siden åpningen i 2004 ofte blitt beskrevet som et slags klubb- og hipsterkulturens Mekka. Et omdømme skapt dels av rykter om ekstreme sexfester, dels av et kompromissløst fokus på musikk og kvalitetsbookinger – samt en tilsvarende nådeløs innslippfilosofi, personifisert av det ansiktstatoverte biker-oppsynet til dørvakt Sven Marquardt, verdenskjent for å være vanskelig å imponere (Det sies han kan se i øynene dine om du virkelig elsker techno, og at Britney Spears ble avvist tvert). Skjønt, selv beskriver han seg ikke som dørvakt, men en kurator, som setter sammen den riktige blandingen unge og gamle, pene og stygge, utlendinger og tyskere, menn og kvinner.  Kanskje aller helst tyske homser med freaky utseende, kan man mistenke. Uansett er resultatet at flertallet blir bortvist raskere enn du rekker å si «gentrifiseringen av Øst-Berlin» og «har ikke tv».

Tiårsjubileet innledes av mer tradisjonell kuratering, med kunstutstillingen «10», beststående av verk laget spesielt for anledningen av kunstnere som enten jobber på Berghain eller har en spesiell tilknytning til stedet. På sine nettsider skriver Berghain at musikk, klubb og kunst alltid har vært tre integrerte deler av identiteten. Blant kunstnerene finner man blant annet nevnte Marquardt, som – til tross for å være mest kjent som avviser – også har hatt en viss suksess som fotograf. Ustillingen vil finne sted i Halle am Berghain, et stort lokale bak selve klubben, kun brukt ved spesielle anledninger. Temaene er annonsert å være – amatørmessig oversatt fra tysk – «klubbkultur, fenomenet masse, ikke-elitisme, kropp- og tatovering, nyklassisisme og bygningens råhet». Utsillingen åpner 7. august og står ut måneden.

berghain-ten-exhibition