Sex, dop og underslag: American Apparels grunnlegger og direktør får sparken

En æra er over – sagnomsuste Dov Charney mister jobben.

b
a

Denne uken ble det klart at Dov Charney mister jobben i American Apparel, etter flere turbulente år hos klesgiganten. Charney har blitt beskyldt for seksuell trakassering og diverse dopskandaler et titalls ganger, men denne uken rant begeret over for ledelsen. En intern granskning, pågående siden mars, slo fast at Charney har misbrukt selskapets penger i en årrekke. Mye kan sies om Charneys (u)vaner, men familiekjær er han hvertfall: Det er avdekket millionutbetalinger til faren for uspesifiserte ‘direktørtjenester’, jobbleiligheter disponert av venner og flybilletter til slektninger.

f9r6741

American Apparel startet som en engrosbedrift i Montreal, 1987. Selskapet flyttet til Los Angeles i 1997 og American Apparel, slik vi kjenner det i dag, ble født. American Apparel doblet omsetningen år for år, Charneys ablegøyer og offentlige dop- og sexutskeielser ble en sjarmerende del av klesmerkets PR. Sweatshop-fritt, lokalprodusert og pro-homo: Charney gjorde sosial aktivisme sexy – et høydepunkt ble nådd med lettkledd bilvasking, til inntekt for Hurricane Katarina.

american-apparel-ads-2011-main

Basisplagg innpakket i en halvtrashy americana-estetikk skapte 2000-tallets hipsteruniform og oppsummerer egenhendig gatemoteårene 2005-2010. Merket ble kåret til ‘label of the year’, trendforskere fulgte Charney med argusøyne. Så ble 2000-tallets stamkunder eldre, bunnlinjen dårligere. Lik et utested med overtung ‘it’-faktor er det vanskelig å holde en massetrend gående. Ung, hipp og vakker er sjeldent synonymt med trofast. Selskapet ble refinansiert med over en milliard i 2011 og et nye eiere kom på banen. Et knapt år senere startet etterforskningen av toppsjefen.

Ad_Vice UK 200207.ai

 

 

Charneys avgang skjer ikke så problemfritt som styret håpet. Allerede timer etter nyheten krevde han via egne advokater å få jobben tilbake og et søksmål er trolig på vei. Grunnleggeren hevder han ble tilbudt et ultimatum: frivillig avgang med ny jobb som millionlønnet konsulent eller offentlig avskjed. Etter alt rabalderet som har fulgt, deriblant denne nakendans-filmen, spørs det om ikke sjarmtrollet angrer. For mer artig info om Charney kan man lese den latterlig lange biografien hans på www.dovcharney.com. Der finner man blant annet sitater som ‘I try on all my underwear designs’, åpne brev til moren Sylvia og et utvalg skryteuttalelser fra ymse støttespillere.