Oslo Art Weekend: Alle øyne rettet mot Oslo

Oslo Art Weekend (Facebook-event HER) virker som et ganske behagelig og uanstrengt opplegg. Er det litt av poenget?

–  Ideen bak OAW er at det skjer mye av høy kvalitet på kunstscenen i Oslo, og at vi kan gjøre det mer tilgjengelig for publikum bare ved å koordinere åpninger og åpningstid, forklarer Steffen Håndlykken.

Sammen med blant andre Jenny Kinge er han initiativtaker for Oslo Art Weekend, som går ned 23. – 25 mai.

– Et samarbeid mellom 23 visningssteder får også litt karakter av en konkurranse, og alle forsøker å legge sine beste utstillinger til den samme helgen. Det er publikum som vinner på det, særlig de som klarer å rekke over alle galleriene på en helg.

Hvilke erfaringer tar dere med dere fra fjorårets avvikling?

– Art Weekend i 2013 var en slags prøverakett etablert av galleriene på Grønland. Det var enda mer behagelig og uanstrengt enn årets utgave, som blir litt mer institusjonell, med store institusjoner som Kunstnernes Hus, Museet for Samtidskunst og Astrup Fearnley med på laget.

Gi oss noe bra sladder fra i fjor, ‘a!

  Jeg skal ikke si noe om hvem som klina med hvem, men den utvidete line-upen i år gjør mange flere kombinasjoner mulige.

Hvorfor trenger byen OAW?

Noe av det beste med kunstscenen i Oslo er at det er så kort vei mellom visningsstedene, både geografisk og hierarkisk. Det er allerede god kontakt mellom alt fra de største institusjonene til de minste kunstnerdrevne galleriene, og OAW lar publikum få glede av samholdet som preger scenen.

Er arrangementet mest for de sedvanlige kunstgjengerne, eller er det en hensikt å nå ut til et bredere publikum?

Alle vinner på OAW! Det faste publikummet får mer av det som er bra, og vi håper at mange som ikke ellers ville brukt helgen på å se kunst skal få en god grunn til å gjøre det.

Dere har inviterert en gruppe internasjonale skribenter og redaktører til OAW. Kan du fortelle hvorfor og litt om hvem disse menneskene er?

Vi som jobber med å vise kunst i Oslo har sett at det er stor interesse internasjonalt for hva som foregår her, men siden vi er i en utkant av Europa er ikke Oslo en by folk dumper innom uinvitert, som Berlin eller New York. Gjestene våre er toneangivende kritikere og redaktører fra tidsskrifter som Artforum, Frieze, Texte zur Kunst, Mousse, etc. Målet er at de skal knytte kontakter i Oslo og få et førstehåndsinntrykk av hva som finnes her.

Hvorfor har dere valgt å bruke alle spenna på de nevnte bookingene og minimalt på den lokale galleridelen, eller fest og feiring?

  En av grunnene til at folk ikke besøker Oslo uten videre er at det er dyrt her. Så hvis åtte gjester skal flys inn og behandles noenlunde pent koster det. Det betyr ikke at vi sparer på fest og feiring: vi har kick-ass design fra Eriksen/Brown og gjør en OAW-fest på Ingensteds lørdag 24. mai, også med en internasjonal DJ. Alle er invitert!

Hvor mange gallerier ser dere for dere at man kan spenne over en dag?

Med racersykkel og lite respekt for den utstilte kunsten er det ikke umulig å rekke 10 gallerier om dagen. Jeg ville anbefalt å velge ut et par gallerier, eller ett område av byen og ta seg litt tid.

Uten å favorisere for mye, hvilke utstillinger ser du selv frem til?

– OAW er en god sjanse til å få med seg noen av de kunstnerstyrte galleriene i byen. Marthe Elise Stramrud på Melk og Josefine Lyches utstillingspaviljong LYNX i Frognerparken er begge sikre vinnere, samt NoPlace og Kazachenko’s apartment som også har åpninger fredag kveld.

Galleriet ditt er også med. Kan du fortelle litt om det uten å snikskryte for mye?

1857 har en gruppeutstilling som vil foregå på taket til den store utstillingshallen vår, med Ilja Karilampi, Margaret Lee, Ugo Rondinone og Santiago Taccetti. Det er umulig å ikke skryte av en utstilling som har fire fantastiske kunstnere og solnedgangen over Grønland som bonus. Som om ikke det var nok gjør vi en screening av Laure Prouvosts «Monolog»-video når det skumrer i ellevetiden.

For oss som liker kunst OG fest, blir det etterfester hver dag denne helgen? På hvilke gallerier kan man henge ut sent og få klint?

  Kunstakademiet åpner sin avgangsutstilling fredag kveld på Kunstnernes Hus. På lørdag er det Only Connect-festivalen til Ny Musikk med Chris and Cosey som headlinere samme sted, en perfekt oppvarming til dansing på OAW-festen på Ingensteds. Legg til #Osloartweekend i Tinder-profilen din, så er du garantert action!

Helt hypotetisk: hvis du hadde fått 10 millioner til OAW, hvilke eksentriske ikke-kunstneriske påfunn ville du ha inkludert for å jazze opp stemningen til uante, psykedeliske høyder?

 En idé som aldri forlot tegnebordet var å støpe inn gullbarrer i Tines brunoster og la de heldige finnerne bli båret på gullstol gjennom alle byens gallerier. Her er det bare gullprisen som hindrer oss.

Oslo Art Weekend (event HER), 23. – 25. mai

X