Dialogmøte: Forbrytelse og straffekonk

Hva er forskjellen på rett og galt? NATT&DAG satte justispolitikere og meningstribiunal på tiltalebenken for en alvorsprat om forbrytelse og straff.

b
a

Oljeberget fjordhotell og straffeanstalt, 01.05.2014: Det var en eksepsjonelt varm kveld da NATT&DAGs ordstyrere, Smilegubben og Gifttrynet, langsomt, tilsynelatende nølende, gikk mot scenen for å starte dialogmøtet om forbrytelse og straff. Eller kanskje var det stedets metaforiske varme som virket så sterkt at den påvirket temperaturen. For å imponere landets juridiske elite hadde gratisavisen nemlig forkastet vanlige seminarhoteller, og heller leid seg inn på det behageligste, mest hjertevarme og moderne lokalet penger kan få i Norge anno 2014: Det hyperhumanistiske fengselet Oljeberget, som med sin street art, shetlandsponnibaserte soning og filosofi om at jo grovere forbrytelse desto mer “feiltastisk” forbryter, hadde vekket oppmerksomhet verden rundt. Nå satt de i alle fall der som perler på en stud.jur: Alle de viktigste justispolitikerne, meningsbærerene og andre som hadde latt seg lure av at Gifttrynet snudde skiltene som viste vei til Agenda- og Civita-frokost.

SMIL Hei, og hjertelig velkommen til et fengslende seminar om forbrytelse og straff. Det er lett å få inntrykk av at straffenivået i Norge er altfor lavt. Bare hør på dette utdraget fra et leserinnlegg i en norsk avis:

Vi hører stadig at Norge er verdens beste land å bo i. For hvem? Jo, for yrkesmordere, knivstikkere, voldtektsforbrytere og andre kriminelle. De har i sannhet et eldorado, i Norge. Er politiet så uheldig å pågripe disse, så får de landets beste forsvarsadvokater som får dem frigitt etter noen dager i norske luksusfengsel, slik at de kan fortsette sine kriminelle handlinger.” (Harstad Tidende 04.02.2012).

GIFT Har det sklidd helt ut, eller?

Siv Jensen: Dagens strafferammer utnyttes ikke til det fulle. Nivået på norske straffer er for lavt… (Bergensavisen 12.09.2012)

FrP-representanter ved et bord i hjørnet tonesetter partilederens påstand ved å hamre knyttnevene forsøksvis taktfast i bordet, mens de messer stadig høyere.

FrP-bordet: Mer politi! Strengere straffer! (Avisannonser for FrP, valget 2013)

Siv Jensen: Gjengangere bør straffes hardere og hardere jo flere kriminelle handlinger de begår. Straffen bør dobles for personer som dømmes for voldtekt for annen gang… (Bergensavisen 12.09.2012)

Messingen tiltar i stryke.

Siv Jensen: …personer som dømmes for voldtekt for tredje gang, bør få tredobbel straff! (Bergensavisen 12.09.2012)

FrP-bordet: MER POLITI, STRENGERE STRAFFER! GJERNINGSMANNEN ER AV UTENLANDSK OPPRINNELSE! (FrP-borsjyrer, 2005)

SMIL Nok! Alle vet at dere mener det er “snillismen som rår i detta landet”. Noen andre?

André Oktay Dahl: Høyre mener straffenivået for grov vold og drap må opp. (Dagsavisen 05.07.12)

SMIL Senterpartiet?

Jenny Klinge: Domstolene må ta i bruk den øvre strafferammen for grov vold og drap! (Dagsavisen 05.07.12)

Rundt de andre partibordene nikkes det forståelsesfullt. Det mumles om «handlekraft», «sikkerhet» og «justeringer».

GIFT Gjesp. ALLE synser det samme, jo!

SMIL Har vi en representant for vitenskapen her?

Leif Petter Olaussen: Hepp, førsteamanuensis til tjeneste! Resultatene fra en undersøkelse jeg har foretatt viser at svært mange er misfornøyde med straffenivået i Norge, særlig for voldskriminalitet. 68 prosent av de spurte mener at straffene er for milde, og nesten like mange går generelt inn for lengre fengselsstraffer. 84 prosent mener at voldsforbrytelser bør straffes langt hardere enn i dag. (jus.uio.no, 26.07.2010)

Knut Storberget: Nettopp! Jeg gir domstolene rettslig marsjordre! (Aftenposten 28.05.2009)

SMIL Jøss, hvorfor det, Knut?

Knut Storberget: Vi politikere er i debatter møtt med et folkekrav om strengere straff. Her kommer svaret. (Aftenposten 28.05.2009)

GIFT Du må ikke bry deg om folkekrav, Knut! Folk flest er idioter!

SMIL Hvor ble det av han forskeren?

Leif Petter Olaussen: Hepp!

SMIL Er folk flest idioter?

Leif Petter Olaussen: Jada! Når de blir spurt hvilken straff de dømte bør få, er det et meget godt samsvar mellom det faktiske straffenivået og den straffen folk selv ville gitt. Ikke i noen av straffesakene som de intervjuede uttaler seg om ville de spurte selv gitt hardere straffer enn det faktiske straffenivået. (jus.uio.no, 26.07.2010)

GIFT Ser du, Knut? Folk aner ikke hva de snakker om.

SMIL Hva er det nå, Frp?

Åse Michaelsen: Hjelper ikke med strengere straffer når norske fengsler holder en standard som overgår det man finner på luksushoteller. (Dagbladet 02.10.12).

Hestelyder høres fra bakerst i lokalet. Forsamlingen snur seg og får øye på en skikkelse til hest som holder en polokølle over skulderen. Det er den NOKAS-dømte kickbokseren Erling Havnå. Han er egentlig på vei trening for Oljebergets pololag, men først har han lyst til å ytre seg litt om norske fengselsstandarder.

Erling Havnå: Hadde man bygget Halden fengsel i Kongo, så hadde folk hoppet over murene og inn i fengslet. (nrk.no, 07.02.14)

SMIL Fin satire, Havnå! Regner med at du sikter til at det blant mye annet chill er flatskjerm og minibar på alle cellene i Halden?

Storberget: Til Frps Per Sandberg kan jeg komme med en opplysning. Tjukkskjerm er dyrere enn flatskjerm. (Dagbladet, 28. oktober 2010)

Per Sandberg: Jeg skjønner ikke hva Storberget mener, men han dummer seg vel ut som vanlig. Han må gjerne drive på barnehagenivå og sende «meldinger» til meg. Jeg har aldri skjønt hva han driver med uansett. (Dagbladet, 28. oktober 2010)

Knut Storberget: Poenget er at hvis man vil redusere kriminalitet må man ty til noe annet enn å bare kaste folk i fengsel og smelle igjen døra. (TIME Magazine 12.07.2010)

Erling Havnå: Enig! Vi kan begynne med tortur en gang i uka. (nrk.no, 07.02.14)

GIFT Que?

Havnå: Man kan starte et torturfirma. Da plager vi kun han som skal plages. Det er jo en idé. (nrk.no, 07.02.14)

SMIL Det er en idé, ja. Men ok, dere på Frp-bordet: Klager ikke dere fælt tatt i betraktning at dere faktisk ER i regjering?

GIFT Mener å huske det var en VISS radikal muslim som skulle kastes ut?

Carl I. Hagen: Hvis Fremskrittspartiet vinner valget og Siv Jensen blir statsminister, blir Krekar sendt ut av landet innen 100 dager (VG, 02.07.2009)

SMIL Og nå har Fremskrittspartiet sittet i regjering i over hundre dager. Skjera, Siv?

Siv Jensen: Vi følger internasjonalt regelverk, og må håndtere dette innenfor rettsstaten; det er rettsprinsippene som ligger til grunn. Mye av frustrasjonen bunnet i at han ikke ble fengslet. Nå er han fengslet. (pressekonferanse, 3.10.13)

GIFT Biljardkuleprat! Sånn snakker kun folk i svarte biler!

SMIL Ja, Hva sier grasrota? Ordet går til desperadoen på første rad.

Vidar Kleppe: Jeg ønsker Krekar hjem med første fly. Om han må bøte med livet, bryr det meg ingenting. Det bryr meg ikke. Sånn er det. (Dagbladet, 06.03.2007)

Sandberg: Utenlandske kriminelle kommer til Norge fordi de vet det er gode fasiliteter for dem her og mildere straffer. Halden fengsel burde være for norske kriminelle! (TIME Magazine 12.07.2010)

Hans Sverre Sjøvold: Ja! Et lavt straffenivå trekker utenlandske kriminelle til Norge. Småkriminelle utlendinger bare går rundt i systemet, og det skjer egentlig ganske lite. (NRK, 10.11.2013)

SMIL Klar beskjed fra politiet der. Hva vil dere gjøre med et, politikere?

Jenny Klinge: Bur dem inne og send dem ut! (Nettavisen 09.01.2012)

GIFT Er det ikke unødvendig tungvint å sende dem ut av landet i bur?

Bjørnar Laabak: Gjeninnføring av vann og brød! Det er kanskje å gå noe langt, men ville vært tilstrekkelig for en periode før man ble overlevert til sine hjemtrakters standard. Muligens også en preventiv effekt. (Demokraten, 02.02.13)

GIFT Jeg orker ikke være være ironisk engang: Det var et dritdårlig forslag, Bjørnar!

SMIL Men det er vel for så vidt sant at norske fengsler er fulle? Vi har jo selve justisministeren her, så det kan kanskje du svare på, Anders?

Anders Anundsen: Vi kan ikke leve med den situasjonen vi har her i landet nå. Vi har lange soningskøer, og det er derfor vi har tatt kontakt med svenskene for å se om det er mulig å leie fengselsplasser der. (NRK, 09.12.13)

GIFT TYPISK FrP å absolutt skulle handle ting i Sverige.

SMIL Det er jo åpenbart ikke mulig. Du, justisminister Anundsen, vet du egentlig hva du driver med?

Anders Anundsen: Jeg ble revet ut av min trygge verden som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til en verden jeg aldri hadde sett maken til. Det tok fjorten dager før jeg så igjen bilen min. Det er som å kaste seg ut på dypt vann, og nå plasker jeg rundt.  (Advokatbladet, desember 2013)

GIFT Håååkei.

SMIL Du sendte altså brev til din svenske justisminister-kollega, Beatrice Ask?

GIFT …mest kjent for å la seg lure av tøysenyheter om hasjdødsfall. Men du har kanskje også noen friske ideer til forbedring av justispolitikken, Beatrice?

Beatrice Ask: Jeg kunne tenke meg å sende et brev med svært grelle farger på konvolutten hjem til folk som var mistenkt for sexkjøp. For jeg tror at det verste som kan skje mange av dem som er ute og kjøper sex, er at noen i omgangskretsen deres får vite om det. (Riksdagen, 19.03.2010)

GIFT Det MÅ være kødd at du er justisminister?!

SMIL Hvilken farge var det på konvolutten Anundsen sende deg da han spurte om å få låne fengselsplasser, Beatrice?

Beatrice Ask: Rent praktisk kan man kanskje ikke ha fargede konvolutter, men vi må vise hvem de er og la mennesker i deres omgangskrets få vite. (Riksdagen, 19.03.2010)

GIFT Det er helt absurd at dere to er justisministere! Vi snakker om et fagfelt basert på prinsipper utarbeidet gjennom årtusener med grundig refleksjon, og dere bare foreslår fikse ideer etter innfallsmetoden.

SMIL Alle her tar for gitt at mer straff er et gode for samfunnet. Har dere noensinne stilt dere spørsmålene: Hva er begrunnelse for straff? Hva er forskjellen på rett og galt?

Rungende stillhet fyller salen.

SMIL Neivel. Vi prøver en ny taktikk. Kanskje dere vil kunne forstå de moralske dilemmaene bedre dersom dere måtte forholde dere til ekte skjebner. La oss møte en ekte forbryter. Raskolnikov?

En spedbygd mann trer inn i foajeen. Han introduserer seg som en fattig russisk student. Deretter forteller han forsamlingen om sin Forbrytelse og Straff: Han drepte en ond gammel pantelånerske med øks, for å stjele pengene hennes og for å få slutt på hennes ondskap.

Raskolnikov: Ved å gjøre noe galt kunne jeg redde meg selv, og dessuten gjøre gode ting for andre!

Etter hvert som han forteller skjer det noe med stemningen i salen. Hyttende knyttnever senkes for å støtte oppunder ettertenksomme ansikter. Flere nikker forståelsesfullt. Det blir hvisket om at det – i akkurat dette tilfellet – kanskje er forståelig at en fattig mann begår en forbrytelse for å berge seg selv, og – på grunn av pantelånerskens ondskap – andre.

Raskolnikov: Jeg kan rasjonalisere og forklare, men likevel: Hvilken rett har vel egentlig jeg til å gjøre meg til herre over liv og død?

Den russiske mannen forteller om sin selvransakelse, om møtet med kjærligheten i den fromme og pliktoppfyllende Sonja. Om hvordan forbrytelsen hadde forandret ham.

Raskolnikov: Det spiller ingen rolle om jeg soner på konsentrasjonsleir i Sibir eller i Shettlandsponni-avdelingen på Bastøy – den virkelige straffen er angeren.

Forsamlingen bifaller entusiastisk. Reaktøren for en venstreorientert ukesavis girper ordet. Dramatisk trekker han linjer mellom Raskolnikov og Napoleon. En slik storslått mann må da kunne handle til samfunnets beste uten å ta høyde for filleting som livet til en ussel pantelåner, mener han.

GIFT Kjeft a, Dustojevskij!

Fra FrP-bordet mumles det om at det kanskje ikke alltid er åpenbart hvem som er offeret i enhver situasjon. AP-representantene diskuterer seg imellom om ikke Kants kategoriske imperativ faktisk burde vedtas som en allmenn lov. Senterungdommen er på Tinder. Raskolnikov åpner for spørsmål fra salen, og gjør sitt beste for å mette forsamlingens kunnskapshunger.

Med ett blir diskusjonen avbrutt. En heftig krangel om forbryterpsykologi og rettssatens legetimitet har brutt ut mellom en tapaskokk og en sushikokk fra fengselsrestauranten, som nylig ble beæret med sin andre Michelin-stjerne. Med et voldsomt, plutselig slag sender tapaskokken sushikokken i bakken. Den japanske kokken blir liggende livløs på gulvet.

SMIL Vi har en morder i et rom fullt av justispolitikere og jurister! La oss sette vår rettferdighetssans på prøve: Hva skal vi gjøre med tapaskokken?

Gruppen stirrer et øyeblikk sjokkert på den spanske kokken, som har gjort knefall og trygler om tilgivelse. Stemningen i salen er opphetet. “Vi ta ham”, roper noen.

Beatrice Ask: Vent! Vi må tenke på seminarets ve og vel. Vi har reservert et sånt rundt bord med masse tapas i midten til senere i kveld! Og det finnes kun én tapaskokk her på bruket.

Vidar Kleppe: Det er sant, men et mord må gjengeldes!

Anders Anundsen: Jeg har et forslag! Vi har kun én tapaskokk, men er det noe vi har nok av her i offentligheten, så er det realitydeltakere…

SMIL Ja?

Justisminsteren svarer ikke. Isteden mumler han “handlekraft” mellom sammenbitte lepper og går resolutt mot TV3-bordet, hvor han griper Bjørn-Ali fra “Hele Norge baker” om haken med venstre hånd og kutter strupen hans med en kniv han holder i den høyre.

GIFT HVORFOR har TV3 eget bord på justisseminaret?

SMIL Si det. Men dette absurde teateret er i siste akt, vi har ikke tid til å henge oss opp i det nå. Dessuten har vi ett større problem: Vi har rettet baker for tapaskokk!

Anders Anundsen: Et liv for et liv! Sånn er det med den saken.

Alle klapper. “Sånn skal det gjøres”, sier noen. “Pragmatisk og brutalt. Ikke noe snillisme og føleri”. Forsamlingen nikker imponert og utveksler blikk som tyder på at de føler de har lært noe viktig.

Noen timer senere er det en skrålende gjeng som forlater Oljeberget fjordhotell og straffeanstalt. Stappfulle av tapas holder de blikket stivt festet på navlene sine. Dermed går de glipp av innskripsjonen på skiltet over porten som leder dem ut i friheten:

MORAL

Beredt til fornuftens Død altid vær!

I norsk offentlighet er den altid nær.