Flykt fra flukten

…og bli hjemme i påsken. NATT&DAG vet hva du kan gjøre:

 

b
a

NÅR PÅSKEN KOMMER SENT som den gjør i år, burde det egentlig ikke være snakk om å dra noe sted, bare å håpe på godt vær. For Oslo er på sitt aller beste når man tar av seg jakken på veien hjem fra nachspielet og smiler til sola som endelig varmer igjen. Etter å tilbragt et halvt år i et kaldt, skittent mørke, venter utepils og  behagelige temperaturer. Byen gjennomgår et hamskifte og blir plutselig et hyggeligere, mer åpent og laxere sted.

Likevel er det ikke bare dette som gjør at vi for en gangs skyld må si oss enige med en mann – som uten verken skam eller ironi velger å kalle seg urbanist – når han sier at det er i påsken Oslo viser seg fra sin beste side.

I påsken drar alle Oslos fjolls til fjells for å oppsøke enda mer vinter i en uforståelig sadomasochistisk  massepsykose, på jakt etter mer kulde og mer snø, mer mørke og mer vinter. De drar til fjells akkurat når de kan unngå hovedstadens køer og trafikkork, og ender ironisk nok med å stå i bilkø på vei til skibakken og gå på ski i kø i overfylte skianlegg og ferdig preparerte løyper med tusenvis av andre tullinger.

Mens Oslo er rolig.

Det aller beste med bypåsken er å ta seg tid til å bare traske rundt og ikke gjøre noe.

Men hvis du insisterer på å gjøre noe, kan du for eksempel prøve disse tingene:

Mat fra hele verden

De aller fleste restauranter holder stengt i påsken og så godt som alle holder stengt i påskehelgen, og da kan du benytte anledningen til å sjekke ut hvilken billig inder som lager den beste tikka masalaen eller hvilken vietnamesisk thairestaurant som lager dem beste tom ghangen, eller du kan utfordre skjebnen og finne tyrkeren i Trondheimsveien med best köfte. Vi anbefaler deg å ta turen nedover løkka og til Grønland og til smågatene som skiller Youngstorget fra Hausmannsgate, der vil du finne flest åpne og gode restauranter i påsken. Alt er rimelig, så med litt hell får du kåret din favoritt i to eller flere kategorier. Dersom du ikke er interessert i å lage noen konkurranse kan du ganske enkelt spise deg hele veien fra Japan gjennom Asia og komme deg til Europa via Tyrkia på en dag, hvis du er av typen som absolutt trenger et tett program og klare mål for ikke å kollapse av angst og kjedsomhet.

Ut på tur

Blås i ski og mark, selv om det er færre mennesker i marka enn vanlig møter du akkurat samme sort mennesker som du feirer påsken i Oslo for å unngå: fjellfolket.  Forskjellen er at i marka møter du de stakkarene blant dem som av en eller annen grunn ikke greide å virkeliggjøre drømmen om å følge de andre til fjells. Benytt heller den avslappede påskestemningen til å traske rundt i byen du bor i – aller helst litt på måfå. Hopp på en trikk når du blir sliten, ta deg en pils i pausen hvis du går forbi en pub som er åpen.  Selv om Oslo ikke akkurat er noen estetisk perle, er det nok av hyggelige strøk som du kan oppdage:  Kampen, Rodeløkka og Vålerenga utgjør på mange måter Oslos beste østkant. Ellers er det alltid hyggelig å traske nedover langs Akerselva. Hvis du heller vil gjøre deg bedre kjent med vestkanten kan du traske rundt i de nærmest forlatte Frognergatene, en tur i Frognerparken, traske over Bislett til neste store park på St. Hanshaugen og nyte et Oslo som for en gangs skyld er helt uten stress.  Du kan også ta turen ned til vannet ved Skillebekk og hvis du er heldig se antydningen til kirsebærblomstringen som alltid er først ute her, akkurat før du ender opp på Solli Plass.

food-II2

Klippfisk

I Norge feirer vi påsken med å spise lam som har ligget på et fryselager i et halvt år, mens store deler av Sør-Europa og Latin-Amerika feier påsken med en norsk råvare som er mer i tråd med sesongen: norsk torsk. Hør, det er mye mer du kan gjøre med klippfisken enn den klassiske norske bacalaoen. Mulighetene med denne fisken er nærmest ubegrenset. Du kan lage fantastiske salater med gode oliven, grillet paprika, litt fersk villtimian, sitron og god olivenolje. Ingen fisk er bedre egnet for grillen enn klippfisk. Den også er fantastisk å melkeposjere. Husk at et stykke god klippfisk må vannes ut i ca. trettiseks timer før du kan bruke den, så råvaren krever en viss planlegging. Du finner fisken i enhver fiskebutikk med respekt for seg selv.

Slowcooking

Apropos trettiseks timer: Påsken er den perfekte tiden for å perfeksjonere slowcookingkunnskapene. Kjøp noen gode og billige kjøttstykker. Mariner dem, brun dem hardt og la dem steke seg møre på lav temperatur mens du gjør noe helt annet. Kjøttstykkene vil være fantastiske å bruke som rester du kan ta med seg som niste dagen etter. Det finnes rikelig med kjøttstykker som egner seg for slowcooking, for eksempel oksebringe, kjake, bog og ribbe. Du vil finne dem i enhver velassossiert ferskvaredisk eller hos slakteren. Det samme gjelder lammeskanken. En langtidspreparert skank smaker like godt som lam, selv på noe som er godt opp i tenårene eller begynner å nærme seg sau.  Dropp den frosne steken og kos deg med fersk skank. Vi har konferert med Mathallen og flere av butikkene kan love fersk lam til påske – selv om de også innrømmet at den nå ville være nesten sau.

Pils på Kontraskjæret

Andre tider på året er det stappfullt av folk på Kontraskjæret, men nå har du hele knausen for deg selv. Kjøp inn et godt utvalg med forskjellige typer øl, for eksempel Nøgne Ø og andre godsaker. Ta turen ut på festningen og nyt utsikten over fjorden med en god venn eller to eller tre mens dere sammen finner ut hvilken øl som vil være den beste å kjøpe inn denne sommeren.  Påsken er det ideelle tidspunktet å oppsøke ellers folksomme steder som Kontraskjæret,  Ola Narr, Vålerengaparken, Kampenparken, Stensparken, St. Hanshaugen eller Frognerparken.

Utepils i det hele tatt

Bypåske betyr brune puber. Mange barer og utesteder holder stengt – men de brune pubene holder fortet. Grünerløkka er for en gangs skyld et stikkord verdt å notere seg.

øøø

Den første grillen

Hvis været virkelig er bra kan det være på tide å finne frem grillen fra kjelleren og på ny vandre til parken eller slepe den ut på verandaen. Det fine med påsken er at du garantert slipper å høre klager fra naboen som ikke digger stekeosen som fyller nabolaget med den fantastiske lukten av kakaomarinert ribbe eller en langtidshengt godt marmorert entrecôte som ligger og koser seg på grillen.

Les noe

Jada, vi vet du kan lese på fjellet også, men dropp den evinnelige krimmen og les noe ordentlig i Oslopåsken.

Hjemmefest

Baksiden ved å bo i byen er at det ofte er vanskelig å ha hjemmefest uten å få et haug med naboklager. Påsken er et imidlertid et lite hjemmefestvindu. Endelig kan du ha en hundre prosent vellykket og høylytt fest. Pluss: Det er bare den harde kjernen av festglade folk igjen i byen, som trekker hverandre opp. Husk å kjøpe inn nok alkohol og annen moro tidlig, og pugg stengetidene til pol og ølsalg.

Klubbing

Påsken byr ikke på et like heftig klubbliv som vanlig, men til gjengjeld har menneskene som til daglig er de største irritasjonsmomentene i hovedstaden forlatt byen og befinner seg på afterski på trygg avstand. Borte er alle fyllamenneskene som skubber borti deg, danser svingdans og i tide og utide hopper opp på scenen i desperate forsøk på å vise seg frem. Nyt dansegulvene på Jaeger og på Villa, som begge holder åpent hele påsken. Det går dessuten rykter om at det planlegges en «lukket» fest på hemmelig lokasjon, så følg med på jungeltelegrafen.