Krimkos i påskemørket: 5 «true crime»-anbefalinger

Faen, er det påske IGJEN, sier du? Skal vi feire korsfestelsen av oppfinneren av kristendommen ENDA EN GANG, sier du? Joda, kompis, men flere drap og mord må til: Vi har spadd opp noen beinharde «true crime»-bokanbefalinger.

b
a

 

 

 

 

helter skelter

«Helter Skelter», Vincent Bugliosi

Tja nei, man kan kanskje sette et LITE spørsmålstegn ved den eventuelle sannhetsgehalten i en bok om Manson-familiens «herjinger» når den er skrevet av stadsadvokaten som sendte gjengen i fengsel (selv om Wikipedia ikke gidder det i sin ganske ræva artikkel om boken) – men faen heller, historien er jo ganske fresk LIKKAVÆL? Rovmord av gravide skuespillerdamer, sier du? Beach Boys-subplots, kanskje? Spik spenna gærne hippiejævler med kniv og gønner? Slutten på sekstitallet både kronologisk og, eh, metafysisk? Du liker jo å meske deg i litt tung elendighet? Det er jo påske? ;) ;)

Det har blitt skrevet en hel haug andre bøker om Manson og crewet hans, og selv om «Helter Skelter» (en tittel hentet fra en BEATLES-LÅT forresten!!!) er den mest famøse og mest leste, og visstnok den mest solgte «true crime»-boken noensinne – og ifølge Manson sjøl grunnen til at Vincent Bugliosi lever fett med en sigar i hver munnvik og penger på bok i en eller annen bassengkant et sted – kan det sikkert lønne seg å spe på lesningen med et par andre vinklinger enn kun denne ene. Vi tipser raskt om Nuel Emmons’ «Manson in his own words», og kan for øvrig diske opp med denne videoen hvor Charlie bruker et par helt egne ord:

jønke mitt liv

«Mitt liv», Jørn «Jønke» Nielsen

«Boken mer enn 20 norske forlag ikke våget å utgi» står det på omslaget, og det måtte faktisk ingen ringere enn Benny Bankboks og hans Nordic Blue Publishing til for å publisere den norske versjonen av den danske Hells Angels-bossen Jørn «Jønke» Nielsens memoarer. Her forteller Jønke med et ganske funksjonalistisk og lett voldsglamoriserende språk om sin vei inn i motorsykkelgjengmiljøet helt fra scooterstadiet og opp til enkeltøyeblikket i karrieren han er mest kjent for, altså drapet på Henning Norbert Knudsen, eller «Makrellen» (eller «fisketrynet» som Jønke kaller ham i boken) sjefen for den rivaliserende MC-klubben Bullshit.

Før Jønke kommer så langt juler han opp ca. et tusentalls folk i løpet av denne relativt korte boken, og skulle du føle deg i BEITE for et slags patrytriks og/eller en heftig drikkelek kan du jo prøve å slå opp på en tilfeldig side i boken og drikke all spriten du har dersom du ikke finner en referanse til håndgemeng. Det kan fort føre til en tørr påske, men vi ønsker lykke til.

Bonus: Sitter du på et YouTube-ladet skjermprodukt i påsken og morra di ikke har innført «mobilkurv» kan vi på det sterkste anbefale Fakta På Lørdag-dokumentaren «Blodsbrødre» fra 1992, om danske HA generelt:

Skulle du trenge ytterligere incentiv til å bruke påsken på en bok gitt ut av Benny Bankboks og/eller en NRK-produksjon fra 22 år tilbake, span litt på dette screenshotet hvor Jønke snakker om drapet på Makrellen:

jønke1

Ja, OK.

The Prize

The Prize av Daniel Yergin

Det finnes riktignok karakterer som har rent nok mel i posen i denne boka, men det er ikke såååå mange av dem, og skurker finnes det nok av: John D. Rockefeller, Josef Stalin, Saddam Hussein, Shell-grunnlegger Henri Deterding – bare for å nevne noen. The Prize er, kort fortalt, en lang bok om oljens historie fra 1850 fram til om lag 1990. Yergin ga for et par år siden ut boka The Quest, som følger historien videre fram til nåtiden. Han har i tillegg revidert The Prize en rekke ganger siden utgivelsen i 1992.

Forfatteren er – med rette – blitt omtalt som oljeindustriens mann. Men han har også – med rette – fått ros for å presentere en gjennomført, etterrettelig bok. Bare ikke forvent noen voldsomme miljøharanger (Det forsøker han forøvrig i større grad å adressere i The Quest). Fortellingen om hvordan John D. Rockefeller samler om lag 90 prosent av den amerikanske oljeindustrien i Standard Oil, og så blir tvunget til å oppløse selskapet, er i seg selv skurkete og true nok til å berettige bokas plass på denne lista.

Boka ble i sin tid også til en dokumentarserie som finnes på youtube. VELDIG talking heads-møter-arkivbilder, men anbefales allikevel.

 

 

Boomerang

Boomerang av Michael Lewis

Kan nasjonale kulturer i seg selv bære på kimen til skurkeaktig vandel? Vi er klar over at vi er på vei inn i litt tvilsomt og surrete territorie her, men kjendisjournalisten Michael Lewis klarer seg forholdsvis godt når han generaliserer seg gjennom Hellas, Island, Irland, Tyskland og USA på jakt etter de kulturelle årsakene til finanskrisen. Selvsagt bør ganske mye av dette her tas med en solid klype salt – dette er en bok som først og fremst er skrevet for moro skyld, og den bør leses på samme måte. Men så lenge man gjør det er Boomerang, som klokker inn på 200 sider, en helsikkes bra pageturner om finanskrisens årsaker.

Rapport22Juli

NOU 2012:14 Rapport fra 22. juli-kommisjonen

Skakke fjase dette til, men Gjørv-kommisjonen hadde altså alle tilgjengelige ressurser, alle sektorers fulle samarbeid og endte opp med å tegne et ganske skarpt og unikt bilde av Norges svakheter og styrker i forkant, under og i etterkant av 22. juli. Full av hjemmelekser, og selv om det hele er skrevet i NOU-enes påkrevd nøkterne og kjønnsløse språk: åpenbart helsikkes dramatisk.

BOBLERE: En jæææævla bra artikkel om hvordan USA tapte krigen mot narkotikaGQs intervju med Sture Bergwall AKA Thomas Quick, Ida Tarbells banebrytende takedown av John D. Rockefeller fra 1906, OP-5s litt mer snevre/korrekte true crime-anbefalinger.