Foto: Richard Eriksen

– Jeg har vært normcore siden 2008

– Jeg liker jenter med Häglöfs tight large-sekk, eller Häglöfs PRO large. De går til alt. Det er det ypperste innen normcore akkurat nå, sier Eriksen.

Vi befinner oss på samfunnsvitenskaplig faktultet på Blindern, omgitt av unge mennesker med ryggsekk og fleece-jakker. Eriksen observerer dem med et blikk skjerpet av et tiår som fotograf og påbegynte psykologistudier. Han snakker om de siste ukenes motesnakkis: Normcore.

Har du også sett påfallende mange unge pene mennesker antrukket som Jerry Seinfeld i det siste? Og/eller: Har du sett påfallende mange artikler om pene unge mennesker antrukket som Jerry Seinfeld?

Streite capser, joggesko og grove jeans har inntatt motebildet de siste årene. En New York Magazine-artikkel beskrev for litt siden problemet med å skille kunststudenter fra turister på Sohos fortau, og ga fenomenet navnet «Normcore». Hardcore normal, altså – å kle seg ekstremt ordinært som fashion statment (eller kanskje et ikke-fashion statement, da (som igjen vel er et fashion statement)). Selv om enkelte innvender at dette ikke egentlig er særlig nytt eller ubeskrevet, traff det hashtag-vennlige begrepet tidsånden godt nok til å gjøre krav på et betydelig antall spaltemeter og buzz i sosiale meider.

normcorextrem
Foto: Richard Eriksen, Instagram

Å passe inn er det nye skille seg ut, skriver The Guardian. Er bland the new black?, spør Daily Mail. En kanadisk avis har testet normcore for en dag – «So You Don’t Have To». En journalist gikk altså med jeans og fleece en dag. Så vi slipper.

Feministbloggen Jezebel inntar et sedvanlig indignert standpunkt og hisser seg opp på vegne av ekte vanlige folk med et et «my culture is not a costume»-argument. Gawker spør: Is Obama too normecore to defeat Putin?

stalinormcore
Foto: Richard Eriksen, instagram

Tilbake i kaffebaren på Blindern klør Richard Eriksen seg i skjegget. Peker ut studenter med ryggsekk og fleece-jakker. Normcore-estetikken har lenge inngått i arbeidet hans. Enkle plagg, ofte datert til nittitallet. Formløse skjorter. Joggesko. Tennissokker. Men selv hørte han altså ikke om begrepet før i forrige helg.

– Det var Kristoffer Borgli som påpekte at jeg var normcore da vi satt på Hells Kitchen. Da gikk det opp for meg at jeg har vært det i seks-syv år, forteller han og koketterer:

– Endelig er jeg først ute med noe.

Og Borgli har rett, ingen tvil om det. Richard Eriksen er notorisk bruker av joggesko og fleecegenser, sistnevnte det ultimate plagget for norske normcore-menn.

– Jeg sverger til Berghaus, men er åpen for jenter i Patagonia-fleece så lenge de har Häglöfs tight large pro sekk. Og hestehale.

Det er selvsagt ingenting med normcore-stilen som er tilfeldig.

– Jeg har hatt en teori de siste årene om at påtatt nøytral klesstil er en måte alfahanner innenfor kultursfæren utviser dominanse på.

Teorien dateres til Eriksens første møte med Bård Torgersen, da han observerte hvordan unge jenter graviterte rundt forfatteren på en høytopplesning med tekstforfattere fra Westerdals. På den tiden ble man teleportert fra Fredensborg til Williamsburg hver gang man gikk inn døra, men Torgersen skilte seg ut med fleece og joggesko.

normcore2
Foto: Richard Eriksen, instagram

– Det jeg observerte var en oppvisning i definisjonsmakt. For min egen del startet det i 2008. Siden da har jeg bare kledd meg styggere og styggere. Du kan vel si at det har gått sport i det.

X