HVEM SAVNER VEL IKKE PANASONIC IMAX?

b
a

Walking With Dinosaurs 3D tar utgangspunkt i BBC-serien med samme navn. Det er en mer barnevennlig versjon enn serien som ble laget i 1999, der regissørene Barry Cook og Neil Nightingale har skrevet inn en dramatisk historie om dinosauren Patchi og vennene hans.

I filmens synopsis hevdes det at dinosaurene får nytt liv i “dette 3D-eventyret av en film”. Endelig får publikum føle på kroppen hvordan det var da dinosaurene regjerte på jorden for rundt 65 millioner år siden. En markedsføringsprofil som mest av alt ligner markedsføringsprofilen til gamle Panasonic Imax i Oslo, kinoen der tredimensjonale effekter stod i sentrum, hvor filmene som ble vist var mer en “show-off” enn de var underholdende. Det at Walking With Dinosaurs 3D kommer drøye ti år etter at Panasonic Imax ble lagt ned styrker ikke akkurat forventingene til filmen. Vi har da sett dette før?

Og ganske riktig, det har vi. 3D-effektene i Walking With Dinosaurs 3D er helt OK, men langt der i fra like spektakulære som i for eksempel Gravity. Historien er lik historiene i Panasonic Imax-filmene, ganske tynn og ikke særlig interessant. Ikke minst forstyrrer den de primitive sidene til dinosaurene, som tillegges menneskelige følelser som empati og sympati. Helt forsvarlig det, vel og merke i animasjonsfilmer med en god historie.

Men la oss ikke svartmale den helt. Per Christian Ellefsen har stemmen til fuglen Alex, den smått komiske følgesvennen til Patchi, og veier på en god måte opp for tidtrøyten av en historie. Anders Bye har stemmen til Patchi og gjør også en god figur. Walking With Dinosaurs 3D er dessuten svært lærerik, spesielt for de mindre, og til tider på en nokså humoristisk måte. Mest informative er sekvensene der skjermen fryses i noen sekunder og paleontolog Jørn Hurum leverer små faktaopplysninger om de ulike dinosaurartene. Den kan sånn sett minne om den franske animasjonsserien Det var en gang… av regissør Albert Barillé, en parallell som er en kompliment i seg selv.

Martin T. Johannessen

Premiere: 20. desember