FLU HARTBERG: – ALDRI SKJØNT POENGET MED UPERSONLIGE TEGNESERIER

b
a

 

Ukas High Five går til Norges etter sigende største geni, tegneserieskaper Flu Hartberg.

Grattis med ny samlebok og gøyal julekalender fra Høssing kommune, som vi først ble kjent med gjennom nettvserien med samme navn tidligere i år. Hva er best: Tv-serie eller tegneserie?

– TV-serie er jo best hvis det er bra, men desto verre når det er dårlig fordi det koster så mye ressurser både i produksjon og konsumering. Tegneserier er mer personlig fordi det er laget av en eller to mennesker i stedet for flere hundre, allikevel velger mange å lage upersonlige, kommersielle tegneserier, og det har jeg aldri skjønt poenget med. Hvis du spør hva som er morsomst å lage av tegneserier og Høssing TV, så er svaret et rungende ja. Dessuten er vi i gang med ny sesong av Høssing som kommer til neste år.

I følge Thomas Seltzer er du landets største geni. Hva er ditt beste råd til små genier?

– Mitt råd er å sende ting i posten til Thomas Seltzer sånn at han kan twitre at du er genial. Eventuelt kan man prøve andre kjendiser med mange twitter-følgere som for eksempel Davy Wathne. Prøv å informere omverdenen på en troverdig måte at du er genial, husk: De er ikke geniale, så det kan ta litt tid for dem å innse hvor genial du er.

Ærlig talt: Hva er greia med at du heter “Flu”? Og hva er det aller beste ordspillet som er gjort på navnet ditt?

– Nabogutten Doa fant ut at jeg skulle hete Flu i stedet for Ole-Fridtjov i ca 1988, fordi jeg fortalte om en fetter av meg fra England som uttalte “fly” som “flu”. Og da ble det sånn. Utover humoristiske kommentarer rundt insektet flue, og den engelske meningen av ordet, influensa, har jeg til gode å bli satt skikkelig ut av et godt ordspill.

Du har vokst opp på Tåsen, hvilket du skildrer i serien English Conversation. Nå er det snart juleferie og vi antar turister vil oppsøke strøket i høytiden. Hva er dine beste tips til Tåsen attraksjoner? Helst noe litt utenfor allfarvei; nærbutikken der Hank von Helvete satt i kassa, Europas nordligste bøkskog og veggen som en gang huset «Norge for nordmenn»-taggen på Sogn skole har vel de fleste allerede sett. 

– Om jeg skulle vist fram Tåsen, eller nærmere bestemt Korsvoll, til en turist så ville jeg vist skogsstien Ankerstien, eller “blotterstien” som den ble kalt på grunn av alle blotterne. Foruten alle blotterne er den et geografisk mysterium der den strekker seg fra Brekkekrysset til Korsvoll Skole, med en klar kurve nordover. Om man heller velger å ta bilveien til samme skole, strekker denne seg sørover og havner samme sted. Det er rett og slett en bug i Matrix, vanskelig å forklare, men desto mer utrolig.

Du sammenlignes ofte med Christopher Nielsen. Hva er den største forskjellen på dere?

– Jeg hadde lenge som mål å bli like flink som Christopher Nielsen, men på ett eller annet tidspunkt fant jeg ut at det var bedre å bli en god Flu, men han er fremdeles et av mine største forbilder. Den største forskjellen mellom oss er at jeg ikke når han opp til leggvarmerne hva historiefortelling angår. Men jeg jobber med saken.

 En Fagprat-stripe kan si mer enn tusen debattinnlegg, skrev Geir Ramnefjell. Fleip eller fakta?

–  Om Geir Ramnefjell har skrevet det, må det være fakta, for journalister kjører alltid faktasjekk på det de skriver. Det har Geir Ramnefjell skrevet.

Du er boren til Aslak Hartberg, kjent fra blant annet Yoga Fire og Klovner i Kamp. Hva er din favorittlinje fra din brors hiphop-karrière?

–  «Alis, mannen over menn / Karen stormer frem med halvannen meter lem». Det er en god tekstlinje som jeg har med meg i vanskelige stunder. Men jeg har ofte lurt på hvem Karen er.