Her er årets beste musikkvideoer

b
a

Husker dere den gangen MTV sendte musikkvideoer? Ikke vi heller. Joda! Selvsagt. Men: internettet drepte den konvensjonelle musikkvideo-tittingen, og til gjengjeld har vi fått … mye av det samme? Hvorvidt musikkvideoen noen gang bli det TV-serien ble for filmen (har du sett The Wire?) er fortsatt i det blå, men det kan virke som om musikkvideoen i seg selv ikke er på vei ned: Beyoncé gir ut album med video til hver låt, Pharrel gir ut en musikkvideo som er 24 timer lang og Miley Cyrus sementerer rollen som forhenværende barnestjerne med kun enkle redskap fra byggeplassen. Ingen av de er med her, men her er (noen av) årets beste musikkvideoer – og én helt forferdelig dårlig.

BEACH HOUSE – WISHES

Finnes det noe mer irriterende enn folk som ustanselig skal fortelle om Twin Peaks, måpende og sukkende, “ja, fy faaaen, den serien, ass”. Helt sikkert. For eksempel hvor dårlig den serien etterhvert ble. Fy faaaaen, David Lynch, hvor ble det av deg i alle viraken. Likevel; det er befriende når gamle kjente fra serien dukker opp her og der – som han detektiven i Sex and the City, og … det er vel det. Til nå! Her er det Ray Wise, som spilte den etterhvert hvithårede Leland Palmer, som dukker opp i en patosfylt, ironisk, drømmeaktig video – litt som Twin Peaks, eller? Den serien der, ass. Fy faen.

BLOOD ORANGE – CHAMAKAY

Flott regissert av Adam Bainbridge, som gir ut musikk under navnet Kindness, og klarer å være nostalgisk uten å være anmasende, samtidig som den re-introduserer 90-tallets danseestetikk. Sårt savnet.

BIG ICE & ORAL BEE – BRUS

Oral Bee re-introduserer også, på sin måte, noe 90talls-aktig. Ifølge årets gode, men ujevne, selvbiografi har han så å så representert siden han ble født, og han har tviholdt på den samme estetikken siden sin første utgivelse Penger i 2000. Men, som alt fra Amerika, har det bare blitt større, større og større. Det er sånn han putter det ned, og Beezy kler – fortsatt – den breiale stilen. Selv om produktplasseringen i videoen ikke nødvendigvis er betalt av selskapene Oral produktplasserer. Image is everything™.

FKA TWIGS – PAPI PACIFY

En ganske forstyrrende video, som ved første øyekast kan se ut som en nydelig, ufarlig, seksualisert, normal musikkvideo – men som etterhvert viser seg å være en aggressiv visualisering av objektifiseringen av kvinner. Det kan ikke bare være kødd.

FIDLAR – COCAINE

I korte trekk: Nick Offerman, beste kjent som Ron Swanson i Parks and Recreation, får sparken, drikker seg full, og pisser overalt. OVERALT. På folk, på seg selv, på Hollywood-stjernen til Nicolas Cage – OVERALT.


A$AP ROCKY – WILD FOR THE NIGHT

Det er lett å få litt emmen smak i munnen når rike rappere fra den vestlige verden reiser til slumområder for å skinne i lånt ghettoglamorøse gangsterglans, men A$AP kommer seg fint unna, til tross for sin sedvanlige arroganse. Den dominikanske republikk? Mer som den dominikanske RAPublikk :(


GESAFFELSTEIN – PURSUIT

Gesaffelstein har gjort det til en vane å lage strålende videoer, og “Hate or Glory” kunne likesågodt vært med på listen. Den klaustrofobiske stemningen går igjen i begge. Det samme gjør den jævla gullfargen. Ganske fælt, men godt.


TYLER, THE CREATOR – TAMALE

Han rir på en katt! Han hopper opp og ned på en damerumpe! Han leder et korps! Han er skallet! Alt i et forsøk på å kommentere USAs overdrevne sensurlover, tilsynelatende, og fordi “folk ikke er klare for å ha en intelligent samtale før de dømmer. Velkommen til Amerika.” Land of the freaks. Heldigvis.


EN FORFERDELIG BONUS: Madcon puts the ANGER in Bremanger, og setter den trivelige kommunen i Sogn og Fjordane i verre lys enn hva Terra-skandalen gjorde i 2007. Georg Anker-Hansen gjør en inspirert rolle som eksploderende konge, og Triana Iglesias spiller seg selv. Og alt er sponset av Visit Norway! Kom til Norge da vel :(