Mot banal performance og kreft

Støtt to gode saker: The Marina Abramovic Retirement Fund vil støtte kreftforskning og stoppe kunstproduksjonen til Marina Abramovic.

Har du fått nok av dette?

Og detteog dette? Og vil du kanskje også støtte kreftforskning?

Nå kan du slå to fluer i en smekk. The Marina Abramovic Retirement Fund Of America beskriver seg som en aksjonsgruppe dedikert til å stoppe Abramovic fra å lage flere kunstverk ved å donere penger til kreftforskning.

«M.A.R.F.A. is a citizen action group dedicated to stopping Marina Abramovic from creating further artworks. All PayPal donations made to M.A.R.F.A. will be filtered through the Leukemia & Lymphoma Society of America in honor of Peter Indrisek.»

Bloggen består av (falske) nyheter om kunstprosjekter den verdensberømte performance-kunstneren planlegger, og tilbyr en PayPal-konto hvor besøkende kan betale for å bidra til å stoppe dem. For eksempel kan vi lese at Abramovic planlegger å «eat onions for 36-hours in front of a Chipotle Mexican Grill franchise in a to-be-determined Midwestern city”. Den siste nyheten handler om «A Me Grows In Brooklyn», hvor 800 til 1200 kvinner skal “lounge» på kafeer i Brooklyn engasjert i “pasjonerte samtaler” om “ting som betyr noe” i 140 timer før Abramovic selv dukker opp og slår på “The Gong of Discourse”.

Abramovic har gjennom en lang karrière opparbeidet seg et av kunstverdens største navn, og omtales som performance-kunstens bestemor. Mange mener imidlertid kunsten hennes er banal og populistisk. Blant dem kunsthistoriker Tommy Sørbø, som i anledning hennes norgesbesøk skrev i Aftenposten om hvordan Abramovic har “inspirert” ham:

«For det første fordi hun har kommet på den utrolig spesielle ideen å skrike (veldig høyt) til ære for Munchs kunst på et sted i Ekebergåsen der Munch ikke malte Skrik. Men også fordi hun tidligere har sittet stille og glodd ukjente mennesker inn i øynene, sunget en og samme sang veldig lenge på et offentlig sted (i New York!), kledd seg naken uten å bli flau på en plass der mange kunne se henne, vært uforsiktig med skarpe kniver, samt mange andre fryktelig provoserende, originale og intellektuelt utfordrende handlinger, som har gitt grobunn for seminarer, fortolkninger og doktorgrader i den internasjonale kunstverdenen.»

Inspirasjonen, skriver Sørbø, vil han bruke til å sette opp sin egen performance:

«Etter å ha lest Aftenpostens intervju med Abramovic, der hun var så vennlig å gjøre avisens lesere oppmerksom på at kunst skal provosere, har jeg bestemt meg for å reise til New York. Der vil jeg stille meg opp på et offentlig sted sammen med mange andre og fremsi følgende tekst: “Marina Abramovics kunst er så banal, intetsigende og populistisk, at den får Marianne Aulies rumpe og klovner til å fremstå som intellektuelle konfektbiter.”»

Overbevist? For å støtte M.A.R.F.A., klikk her.

Ikke? Se denne og vurder igjen:

embed:http://www.youtube.com/watch?v=xMG2oNqBy-Y

X