Debatten på NRK1: Hkvær gang vi møtes

b
a

Man kan ikke stave plattform uten “platt”, vettu!

Tidligere debattrecaps finner du her og her.

Her er et perspektivregjeringsplattformen som du kan gruble på før du gyver løs på denne sterkt forsinkede debattrecapen, og som kanskje kan fungere om du ser bort fra ting so skatteletter, åpningstidene på vinmonopolet, den økte adgangen til midlertidige ansettelser og Per Sandberg i et departement: Først og fremst er borgerlige regjeringer i Norge et korrektiv til hva enn Arbeiderpartiet har foretatt seg.

Når Solberg-regjeringen i plattformen sin for eksempel varsler en “full gjennomgang” og “avbyråkratisering” av de 60 prosentene av statsbudsjettet som utgjør NAV, er det vanskelig å skjønne helt hva det er snakk om (så lenge folk har rettigheter og kan påklage beslutninger vil NAV fremdeles i stor grad forbli den mastodonten vi alle har lært oss å elske), bortsett fra at de ønsker simpelthen ønsker seg litt ordnings, litt sparking i dekkene, Clemet-style. En “full gjennomgang”, foretatt av noen som ikke har sittet og styrt reformen de siste åtte årene og som dermed ikke har fullt så mye å forsvare. Du har hørt det før, under valgkampen: Det samme, bare litt bedre.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=WO23WBji_Z0

Når de sier at de kommer til å gjennomføre en stor kommunereform, er det snakk om et politisk grep som like gjerne kunne kommet fra venstresiden, som også burde ha grunn til å være bekymret for den store økningen i antall interkommunale foretak, som gjør kommunepolitikere til styremedlemmer og flytter makten ut av de folkevalgte organene. Ti prosent av kommuneøkonomien er i dag styrt gjennom slike foretak. Selv om Raymond Johansen varsler kamp mot en borgerlig kommunereform, er det vanskelig å se for seg at partiet hans ikke kommer til å ønske seg minst én finger på rattet når de tingene der skal gjennomføres. Sånn er det i norsk politikk. Det var Kåre Willoch som etablerte Statens Direkte Økonomiske Engasjement, den nye borgerlige regjeringen foreslår noe så Gerhardsensk som et nytt statlig veiselskap. Vi er et snålt land, og om den gamle britiske politikeren Herbert Morisson hadde rett da han sa at sosialisme til enhver tid er den politikken som Labourpartiet står for, så er kanskje norsk borgerlig politikk til enhver tid det Arbeiderpartiet ikke ennå har rukket å gjøre. Kanskje.

MEN, PÅ DEN ANDRE SIDEN: HVA FAEN ER DET DE HOLDER PÅ MED? LEGALISERING AV PROFFBOKSING? FJERNING AV BOPLIKTEN? KOMMER LANDET VÅRT INNEN FÅ ÅR TIL Å VÆRE ET FRAFLYTTA DRITTSTED HVOR FOLK FÅR BETALT FOR Å SLÅ HVERANDRE HELSELØSE? KAN NOEN AV DERE GARANTERE MEG AT NEDLEGGELSEN AV REGIONALE HELSEFORETAK IKKE VIL FØRE TIL ENDA MER SENTRALSTYRING FRA HVAVARDETNÅDENBYENHETIGJEN, JO, FUCKINGS KUK-OSLO? HVORFOR I HULE HELVETE ØNSKER EN BLÅBLÅ REGJERING Å BETALE FOLK FOR Å UNNGÅ Å BRUKE VELFERDSGODER GJENNOM KONTANTSTØTTEN? HVA POKKER MENER DE EGENTLIG MED Å PRIORITERE KVOTEFLYKTNINGER MED STØRST SJANSE FOR INTEGRERING? ADJØ SOLIDARITET? FOLK SOM ALLEREDE HAR SNØSKUTERLAPPEN FÅR SNIKE I KØEN?

Og, med dobbeltcapslock: Er de seriøse når de vil åpne for generell bevæpning av politiet, en praksis som i Sverige har ført til at polisen avfyrer skudd seks ganger oftere? Holy shit. Tenk litt på det mens du ser denne videoen av det som formodentlig er Oslos finest som prøver å få en kar til å spise batong.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=pVtud6y2DsY

KJØR DEBATT!

Erik Wold er klar for å kikke langt inn i krystallkula. Stille de harde spørmålene. Som ingen ennå helt har svar på.

I farten kommer jeg ikke på hvilket parti hun til venstre for Navarsete er partileder for. Noen som kan hjelpe?

Vel, OK, da er vi i gang. Erik Wold vil vite hvilken endring vi kommer til å merke aller først. Helst i neste uke allerede.

Erna skal satse på kunnskapssamfunnet, AKA noe alle sier og som som regel innebærer hva enn partiet som skal bygge kunnskapssamfunnet har lyst til å gjøre ellers. For Høyre innebærer det gode lærere, et lettere skatte- og avgiftstrykk og mer veibygging.

Men det er ikke nok for Erik Wold! HELT KONKRET, hva er det første som vil skje etter den dølle nøkkelkortseremonien der du og Jens Stoltenberg snakker pent om hverandre?

Det skal du få vite når det kommer, sier Erna. Hehe, “Først skal vi sitte lenge til bords og kose oss, så er det oppvasken og SÅ skal vi pakke opp gavene”. Hun er opptatt av å lage et kollegie som jobber sammen, litt sånn som Per Mathias Høgmo, og hun lover at Erik Wold er bortimot den første som får beskjed når de kommer fram til noe konkret.

Erik Wold gir ordet til formannen for Fremskrittspartiet og sier vel i grunnen alt unntatt “Holy Shit, Siv Jensen, du er i regjering”. Han nevner at hun har sagt at hun vil sette såkalt “fremskrittsparti-fotavtrykk”, såkalte politiske tramp stamps, på politikken i denne regjeringen. Hva blir det tydeligste?

Mange gode ting, sier Siv. Og mange gode kompromisser. Ny kurs i pleie og omsorgspolitikken. Hun snakker om en frihetsreform i samfunnet, avbyråkratisering og forenkling. Mer trygghet. Mer brahet.

Klassisk Wold-Jensen følger: “Men faen, prøv å være LITTEGRANNE mer konkret.” “Du stiller et spørsmål som er litt vanskelig, vi ække i regjering ennå.” “Men hva ØNSKER du at vi først skal merke?” “Vel, det første som skjer er at den rødgrøne regjeringen legger fram statsbudsjettet, og så vil vi jobbe med en tilleggsproposisjon, som vil være den første anledningen vi har til å..” «Nå er du veldig formell og veldig byråkratisk her, altså.»

Siv mistenker snubletråder fra Stoltenberg. Noen skikkelig fiskale rampestreker! Hva vil det dreie seg om? Kanskje de har snørt sammen to knutepunktfestivaler? Kanskje de har byttet navnene på Forsvar og Helse? Ikke godt å si – mest av alt vil det bety at den rødgrønne regjeringen prøver å gjennomføre noe av politikken sin i sitt siste statsbudsjett. FREKT!

Erik Wold VEIT at Stoltenberg ikke kommer til å svare på det (litt på samme måte som han IKKE skjønte at en regjering som ikke har tiltrådt ennå og ikke har sett statsbudsjettet ikke helt kan svare på hva faen de skal finne på), og spør i stedet hva i regjeringsplattformen til de dritblå partiene han er mest opptatt av å forhindre.

Men Jens faller ikke for den! Han druser i stedet rett på med å gratulere SivogErna med felles regjeringsplattformen, siden det er første gang han møter dem på TV siden valget.

Åh, Jensemann.

Men så sier Jens Stoltenberg at det er mye i det dokumentet alle er for. Hva skjedde med dere, Solberg og Jensen? Dere pleide å være herlig kontrære. Men her er det pokker ta meg kreftsatsing meg her, diagnosesenter over hele landet meg der og satsing på samferdsel og forenkling (“Der er Trond Giske i gang”, sier Stoltenberg, som om det er en ting man bare kan si helt uten videre)

Men, du spør meg ikke om det jeg er enig i, du spør meg om det jeg er uenig i, sier Stoltenberg. Her kommer det:

De åpner opp for privatisering av skolen.

De kommer til å gjøre ting som øker forskjellene i norge.

Skattelettelser til de aller rikeste.

Også var det dette med klimasatsingen, da. Hvorfor var det ikke en av de åtte hovedpunktene?

Erik Wold vil starte med klimaet. Hvorfor, Erna? Hvorfor? Dere har åtte hovedsatsingsområder, og fant ikke plass til klimaet! Kunne dere ikke for eksempel bare slengt på et niende punkt? Punkter er gratis, for fucks sake! Gratis!

embed:http://www.youtube.com/watch?v=j7OHG7tHrNM

Erna sier at det er jævla mye bra om klimaet i dette programmet, og at det dessuten ligger som en slags overordnet grønn patina over alt de gjør, enten det er et eget klimafond eller kollektivsatsing.

Jens sier at “når dere velger åtte store utfordringer og hopper over den aller største”, så… eh, ja. Burn. Er det din fortjeneste, Siv, spør Erik Wold.

Siv hørte ikke spørsmålet. I stedet er hun helt enig i det Erna sier.De skal blant annet legge om bilparken. Også tror hun at Stoltenberg bør måle den nye regjeringen på det de faktisk gjør og ikke det som står i dokumentet. Stoltenberg er forsåvidt enig i det, men hva de gjør vet vi jo ikke ennå.

Her kunne debatten sluttet, i grunnen. Men det gjør den jo ikke.

Solberg bare “detta skal gå bra”, og hun tror hun kan komme til å føre en bedre politikk en Stoltenberg på dette området. Erik Wold stopper der. Og så inviterer han de andre politikerne opp på scenen!

Samtidig spør han Stoltenberg om hvilken sak han ergrer seg for å ikke ha gjort. Stoltenberg skulle ønske de hadde fått gjort mer for å bidra til at de som faller utenfor arbeidsmarkedet ikke kommer inn. Vi har en historisk lav arbeidsledighet, men vi har ikke anstrengt oss tilstrekkelig for å unngå det som er en verkebyll, og som viser seg i for eksempel frafallsstatistikkene i videregående skole.

Nok om det, nå har de andre partilederne endelig kommet seg på plass.

Mine damer og herrer, norsk rikspolitikk anno oktober 2013.

Knut Arild Hareide er først ute blant småpartiene. Han er kritisk til søndagsåpne butikker, til boplikt, til det som står om kirkeasyl. Erik Wold spør om han angrer på å ha støttet regjeringen gjennom samarbeidsavtalen.

Og all den tid du er en politiker som får utsagnet “klima er vår tids viktigste spørsmål” til å høres like troverdig ut som “jeg liker ikke metal egentlig, men jeg har stor respekt for Slayer”, ville jeg gått LITT rolig i dørene, capiche?

Knut Arild Hareide angrer IKKE. Han har vært med på å vinne valget, og har allerede levert som tusan for sine velgere, blant annet på familiespørsmål, blant annet gjennom fire uker mindre øremerket fedrekvote pluss kontantstøtte for 2-åringer. Vi har stoppet reisen mot et sorteringssamfunn, sier han. Han er også fornøyd med at det er et løft for sårbare grupper innenfor rus og psykiatri. Det som ligger konkret for klima er han også happy med. Han nevner at Soria Moria 1 skulle rense på Kårstø (ingen rensning), Soria Moria 2 skulle rense på Mongstad innen 2014, det gikk ikke, så var det 2016, det gikk ikke, og så etter valget sa de at Mongstad ikke ville seg i det hele tatt. Så, ja. Ro ned egget i TO SEK, Audun. Greit nok at du måtte gå av som minister, men enn så lenge sitter partiet ditt faktisk i en regjering som har ført en nokså offensiv oljepolitikk. Og all den tid du er en politiker som får utsagnet “klima er vår tids viktigste spørsmål” til å høres like troverdig ut som “jeg liker ikke metal egentlig, men jeg har stor respekt for Slayer”, ville jeg gått LITT rolig i dørene, capiche?

Audun Lysbakken syns det er artig at Mongstad blir nevnt, for på den tida hadde vi ambisjoner, tenk! Og lærdommen av de clusterfuckene der er ikke at man ikke skal ha ambisjoner. Au contraire! Lærdommen må være at vi går inn og forplikter oss på ting, selv ting som vi ikke vet om vi klarer! Den neste regjeringen stryker på “framtidstesten”, sier han.

Vi har fått en plattform og der står det masse om “poker og proffboksing og segway og formuesskatt”, sier han. “Det står ingenting om det der”, sier Erna. HAHA, FINTE! Lysbakken slang inn formuesskatt på tampen der, og det står det selvsagt noe om i regjeringsplattformen! Klassisk noob-mistake, det der.

Trine Skei Grande syns det har vært mye skremmebilder, og sier at de allerede har fått til mye – som for eksempel utsettelse av konsekvensutredning for LoVeSeJanMayen. Det syns Erik Wold er KJEEEEDELIG fordi det er flere uker siden allerede. “Det er en ganske fin nyhet allikevel”, sier Trine Skei Grande. Erik Wold syns ikke det er noen nyhet.

Men Trine sier at Stoltenberg i sin tale i Stortinget sa at klimaforliket skulle følges opp. De har fått på plass at klimaforliket skal forsterkes. De har foreslått ting som ENØK-skattefradrag, kollektivsatsing. Trine Skei Grande skal henge på dem som en smed for at de skal følge opp. “Og da går det ikke an å være en sånn klimapopulist som høres bra ut i taler”, sier hun.

«Mer respekt for læreren? Reineste Aleksander Kielland-plattformen, detta her!»

«Hvorpå Erik Wold sier “OK, da må jeg høre med Rasmus Hansson”. Haha. “Hvem er best”, spør han, simpelthen.

“Den blåblå regjeringens plattform er ikke først og fremst en regjeringsplattform, den er en oljeplattform”, sier han. STOP DRILLING, RASMUSS! DETTE ER GULL! SORT GULL! Jeg har flere: «Regjeringserklæring? Snarere en falitterklæring!» «Blåblå? Snarere BlyBly!» «Mer respekt for læreren? Reineste Aleksander Kielland-plattformen, detta her!»

Han forstetter med å si at dette er business as usual, at de Rødgrønne ikke var bedre og at vi utdanner 18-åringer til oljeindustrien selv om det er lite vits siden vi i fremtiden må fase ut oljeproduksjonen uansett. “Det blir veldig interessant å jobbe i fire år sammen med Jens Stoltenberg, som ikke lenger har SV som grønn persilledusk, og som må gjøre jobben selv.”, sier han.

Over til deg, monsieur garnityr.

Lysbakken sier at helheten i plattformen vil øke utslippene, siden den slår fast at det er et mål å øke tempoet, selv om Erna vant valgkampen på å bekymre seg for oljeavhengigheten.

I det store bygdebryllupet som er norsk politikk er Senterpartiet for øyeblikket slektningen som tegner seg til tale i siste liten uten at helt husker hvor de har vedkommende fra.

Erna svarer at det er et skille i debatten mellom de som tror at problemet skal løses ved å pumpe opp mindre olje og de som tror at man skal satse langsiktig, gi Europa gass og satse på masse fete greier. Hun vil også satse på næringer vi ikke har ennå. Inntil videre skal vi levere olje og gass, for vi er nødt til å sørge for at det skjer på den mest miljøvennlige måten, og det gjør faktisk Norge, selv om det kanskje a) er en sannhet med modifikasjoner og b) er et tallest midget-argument.

Erik Wold sier “Navarsete, jeg lovte deg ordet”, uten at det virker som om han helt skjønner hvorfor han gjorde akkurat det. I det store bygdebryllupet som er norsk politikk er Senterpartiet for øyeblikket slektningen som tegner seg til tale i siste liten uten at helt husker hvor de har vedkommende fra.

Navarsete er litt enig med de fleste og sier at SP har bidratt til å satse fornybart på vasskraft, småkraft, bioenergi og vindkraft. “Vi er det praktiske miljøvernpartiet”, hvilket antagelig betyr at ambisjonene er så små at de kan passe i jakkelommen din. Og så går hun over på distriktspolitikken, hvor hun er bekymret for en nedbygging.

Vi kan faktisk ikke bare skru igjen krana. Dessuten er framsnakking av oljeindustrien viktig.

Siv Jensen mener at det er direkte feil. Distriktspolitikk dreier seg om mye, sier hun, og så smeller hun over på konkurransedyktighet. Konsesjonskøen på småkraftverk og minikraftverk er noe de ønsker å løse opp i. Siv syns det er fascinerende å høre på “disse tre”. Lysbakken snakker ned olje og gassnæringen, selv om han har sittet i den rødgrønne regjeringen som ikke akkurat har vært fiendtlig til den næringen. Vi kan faktisk ikke bare skru igjen krana. Dessuten er framsnakking av oljeindustrien viktig.

Lysbakken sier at det ikke er noen som foreslår å skru igjen krana. Dessuten er Frp klimafornektere.

Navarsete sier at vi må tåle å se vindmøller, at vi må tåle å se kraftlinjer. Og hun syns i grunnen folk har vært ganske flinke ellers.

Halv tid av debatten er gått – hittil er det kun miljø som er blitt diskutert. Hva betyr det? Antageligvis ikke så mye. Men det er jo trivelig, da, uansett.

Erik Wold skifter tema til innvandring- og asylpolitikk. Folk snur bunken.

Et par ord fra regjeringens sponsorer: Trine Skei Grande sier at hun er veldig spent på hvem den nye justisministeren skal bli. Også forventer hun å være med på den videre utformingen av innvandrings- og asylpolitikken. Hareide er også rolig. Han er glad for de familiene de har greid å hjelpe. Hemmeligheten ligger når de skal i gang med endring av regelverket.

Blir det flere lukkede mottak, vil Wold vite. Hareide svarer at vi allerede har et, på Trandum. Wold vil vite om det blir flere, sånn for eksempel «1-2-3-4 lukkede mottak»? Hareide svarer at vi har internasjonale konvensjoner som må følges. Forøvrig: “Det er ikke ulovlig å søke opphold i Norge”.

Wold gir seg selvsagt ikke. Blir det flere lukkede mottak, Siv?

Og han kan regne med Jensen. Ja, det er intensjonen. Hun ønsker å gjøre begge ting, stramme inn der det det gjelder, effektivisere der det gjelder. Erna følger opp: De som antas å kunne stikke av, skal kontrolleres. I større grad skal vi kunne bruke lukkede mottak.

Wold spør Trine Skei Grande om hun fortsatt er like rolig. Det er hun. Sindig type. Vakke på ønskelisten deres, dette her, men sånn er politikk. Så kommer hun med en STOR INNRØMMELSE: Venstre har lært av Frp i asyl-og integreringspolitikken. Det går på integreringsmottak, noe hun ikke har tenkt på før. Trine Skei Grande liker denne typen ting, å tasse ut av skyttergraven sin og si noe a la “så skal jeg faktisk innrømme én ting”. En gang i blant innrømmer hun noe også.

Det burde være unødvendig å nevne det, men Erik Wold er lei på dette tidspunktet. Over til Lysbakken.

«Noen er blitt lurt, men det er ikke sikkert hvem», sier han og får the evil eye av Siv Jensen.

“Hvis det dreier seg om kriminelle som skal ut av landet, så er det ukontroversielt. Om det dreier seg om andre folk som skal ut av landet, så er det et annet spørsmål”, sier Lysbakken uten å gå nærmere inn på det spørsmålet. Erik Wold gir Hareide et tips: “Nå må du ikke si at du har fått til mer enn Lysbakken, for da må du bare beklage det etterpå”. Classy.

Hareide gjentar at han ikke burde dissa SV og sier at det vil komme flere, grundige skjønnsmessige vurderinger av asylsøkernes saker. «Ja, på mange måter har den nye regjeringen forplikta seg til det – Det er ikke bare noe vi tror, selv om Krf tror mye forskjellige ting.» Hareide, ass. Alltid med det lille selvironiske blunket til oss hedninger. Denne gangen hørtes ikke vitsen ut som noe han har øvd på foran speilet, da. Det er en ganske vesentlig forbedring.

Stoltenberg sier at det skjer lite nytt når det kommer til lukkede asylmottak. De har egentlig bare gått ctrl-c-ctrl-v på lovparagrafen. “Det viktigste er ikke at folk er på lukkede mottak, det viktigste er at vi får returnert dem”, sier han. Stoltenberg mener at de har endt opp cirka der den rødgrønne regjeringen er. “Og det ække verst”.

Siv Jensen repliserer med det evigbrune “fint å se at folk endelig er enige med fremskrittspartiet på, det setter vi pris på”. Ikke passiv-agressivt i det hele tatt. Så blæster hun videre med at det er mange tusen mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge uten at vi vet hvor de er. Det vil de sette et punktum for.

Nok et nye koster-argument der i gården, altså. Ikke en støvsuger i sikte.

Erik Wold spør om alle som har fått avslag skal inn i lukkede asylmottak. Siv Jensen sier nei, de skal i retursentere, og så skal kriminelle i lukka asylmottak, slik som er regulert i utlendingparagrafen 106. Problemet er at verktøyet ikke har vært praktisert. Asylbarna er en konsekvens av en rotete politikk. Nok et nye koster-argument der i gården, altså. Ikke en støvsuger i sikte.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=rNVcSIZyBuE

Jens Stoltenberg sier at det er vanskelig å håndtere folk som ikke vil dra, mens Navarsete syns lite er nytt med lukkede mottak. Erik Wold stiller et naturlig spørsmål: Jammen hvis det ikke er nytt, kan man vel bare kjøre på, da?

Navarsete: Joa, men PREIK. Og distriktmidler. Og så kommer hun med en ganske presis analyse: Forvirringen bunner i at lite er nytt, men at Frp har behov for å vise at de gjør noe samtidig som V og Krf har behov for å vise at de har klart å holde linja. Det er derfor vi blir forvirra.

Erik Wold gir ordet til Rasmus Hansson, som KOMMER fra en flyktningefamilie. Han er oppgitt, og ønsker at samtalen skal grunnes på to ting: 1. At det er en hyggelig og viktig plikt å ta imot flyktninger og 2. Libanon. Hvor det er en million flyktninger fra Syria. Og alt annet er piss. Amen, fat chance og for all del, lykke til. Cirka tre sekunder senere har MDG memet dritten ut av utsagnet hans.

… og Erik Wold bare “Da tar vi resten av plattformen på 8-9 minutter”. La oss se om vi kan gjøre det enda raskere: Privatisering er no dritt. Nei, KØ er no dritt. Done and done.

Men ok, da: Lysbakken har lyst til å foreslå et navn på regjeringen, “det er en blå forskjellsregjering og en grå regjering for dårlig klimapolitikk, en blågrå regjering, det kan dere faktisk få gratis av meg”. HÆ HÆ HÆ.

Erik Wold kommer på at har lovet at alle skal få fyre løs. Så da må han gi ordet til Navarsete igjen.

Du vet den smerten du føler?

Den du føler når du prøver å stritte imot og FAKTISK prøver å koble deg til og du kjenner at det er en eller annen motkraft av kompromiss og newspeak og EØS-avmakt og ordspill og devil-in-the-details-derivert døllhet som pælmer deg ut hver anledning den får?

Vel, du er ikke alene.

Jeg antar at det er en av de fine tingene ved Norge. Man er sjelden helt alene. Det er blant annet svært trangt i sentrum.

En gang i blant kan det virke som om til og med de som styrer landet kjeder seg. De beskylder hverandre for kjedelig politikk støtt og stadig. For å komme med “lite nytt”, uten å gå nærmere inn på hva det nye skulle være.

Jeg antar at det er en god ting.

Må jo nesten det.