Lukten av tran

b
a

Jeg kan ikke bruke hele livet mitt påutleiebransjen, det krever for mye krefter.

“DERE FÅR SJOKK hvis dere kommerhit.” “Jeg måtte ringe herr Tran HVER DAG i over en måned for å få igjendepositumet.” “Visste dere at hans egentlige navn er Torstein Tyrann?”.

Slik lyder et lite knippe uttalelser som omhandler Sør-Trøndelags mestberyktede hushai, Torstein Tran. Tran topper svartelisten over utleiere i Trondheimog på facebookgruppen “Ikke lei hos Torstein Tran”, kan man lese en rekkeskrekkhistorier skrevet av sinte leietakere. Gruppen var sist aktiv i 2011, menpå gata assosieres navnet Tran fortsatt med svindel og bedrageri. Mannen selv menerat han er snill som et lam og at bildet av Torstein Tran ikke stemmer med virkeligheten.

– Det er feilaktig og ensidig – medieskapte overdrivelser, sier han,når vi ringer til et av de fire numrene han er opplistet med på gule sider.

– Adresseavisen skriver ikke for å hjelpe. De skriver for å skade.Sammenlignet med VG og Dagbladet, har de svak omsetning. Jeg tror de skriver ommeg for å selge flere aviser.

Du tror atomsetningen øker når de skriver om deg?

– Jeg vet ikke, men jeg mistenker at den stiger litt fra vanligedager.

ET INTERVJU MED Torstein Tran erbortimot det samme som en monolog om Adresseavisen. I den drøye halvtimen viprater med Tran, er det vanskelig å kontrollere samtalen, vanskelig å skiftetema, da det meste faller tilbake på at media har skyld i hans dårlige rykte.Han påpeker at vi må skrive objektivt dersom vi ønsker å intervjue ham – omsannheten.

– Da blir det litt mer spennende, sier han.

– Det er sånne ting man ønsker å lese om i avisa. Når Adresseavisenringer, gidder jeg ikke engang å kommentere. Hvis jeg gjør det, skriver deuansett bare ensidig. Jeg får aldri muligheten til å uttrykke min mening omsaken. De skriver altfor dårlig.

Føler du at detsom skrives ofte er overdrivelser?

– Av det som skrives er 30 prosent korrekt, 70 prosent ensidig. Sakenehandler alltid om meg. De skjønner ikke at mange leietakere og studenter ikkebetaler husleia til riktig tid. Av og til kan det være vanskelig å få folk tilå betale. Mange studenter bør bli mer ansvarsbevisste.

PÅ DEN NEVNTE facebookgruppenskriver en av brukerne “vi betalte ALDRI depositum, og svindlet ham for tomåneder leie i St Olavsgate. Det var kanskje den beste gjerningen jeg har gjorti livet!”

Tran hevder at det er helt vanlig i utleierbransjen at studenter ikkebetaler husleia. Han etterlyser en mer informativ forbrukerjournalistikk, slikat yngre leietakere kan utvikle bedre økonomisk sans. Slik situasjonen er nåkan man ikke lære noe som helst av journalistikken i – nettopp! – Adresseavisen,mener han.

Synes du det erslitsomt at kritikken alltid rettes mot deg?

– I begynnelsen synes jeg det var vanskelig. Nå er jeg vant til det.Jeg bryr meg ikke lenger. Jeg sover godt og har god samvittighet.

Et kjapt googlesøk på navnet Torstein Tran fører til titler som “Åttemåneder for Torstein Tran”, “Hushai drev ulovlig utleie” og “Tran er slåttkonkurs”. Men størsteparten av sakene er i likhet med oppdateringene påfacebook datert til 2011 eller tidligere. Har den skandaleutsatte utleieren tattkonsekvensene av sitt negative omdømme?

– Jeg fant ut at jeg ikke kan bruke hele livet mitt på utleiebransjen,det krevde for mye krefter. Jeg orket ikke å kaste bort livet mitt på det. Jegmåtte gjøre noe nytt# ha et roligere og mer fredelig liv.

TRAN ER FORTSATT eier avselskapet Siv.ing Tran Eiendom & Byggteknikk. Selskapet driver i følge gulindex innen butikkhandel med bredt vareutvalg med hovedvekt på nærings- ognytelsesmidler. Tran forteller at han fortsatt driver utleievirksomhet, men athan de siste årene har satset mer på kioskvirksomhet.

Visste du at detfinnes en gruppe på facebook som fraråder nye studenter å leie hos deg?

– De kan skrive hva de vil. Detbryr jeg meg ikke noe om. Jeg er ikke på facebook. Det er alt for mye useriøstder.

Nettopp! MenTorstein, du har ikke mulighet til å møte oss? Slik at vi kan få tatt et bildetil saken?

Tran ler i den andre siden av røret.

– Jeg må tenke litt på det. Da blir jeg veldig berømt. Jeg ringer degopp igjen i morgen, sier han.

Ålreit, visnakkes!

Men siden blir det stilt. Det ble med denne ene samtalen. Tran ringeraldri opp igjen og svarer ikke når vi siden forsøker å kontakte ham. Vel vel.

Ny i byen? Pålet etter hybel? Svartelista ble laget for å samle skrekkhistorier om tvilsommeutleiere i Trondheim. Det er en oversikt som studenter og andre leietakere kanfå informasjon om potensielle utleiere på. www.svartelista.wordpress.com