Gammel er det nye sterk

Gunnar Bråthen (65) ofrerlivet til treningen for å beholde en ung kropp til siste slutt.

Hei, Gunnar Bråthen! Som 65-åring er du Norges eldste aktivekroppsbygger. Hva får du ut av å trene så mye som du gjør?

– Jeg får hele livet. Målinger jeg gjør hos legen viser at jeg har ethormonnivå som en god 40-åring. Målet mitt er å holde meg ung til jeg sier takkog farvel.

Evig førti. Og det går fint, å holde på til siste slutt?

– Faren til kona mi vant gull i veteran-EM i vektløfting da han var 75. Jeg kanholde på til jeg dør, jeg. Kona vil at jeg skal stå på scenen når jeg er 70. IFrankrike og Italia har jeg møtt flere 70-åringer som konkurrerer.

Hvordan er kroppsbygger-miljøet? Er disse konkurransene ogsåsosiale sammenkomster? “Sees neste år, kompis!”.

– Alle kjenner hverandre. Vi møtes nesten bare under konkurranser. I Frankrikeog Italia er kroppsbygging en kultur. Men i Norge kan ikke kroppsbyggere kle avseg på stranda, da blir du sett ned på og stigmatisert. Går du på stranda iFrankrike og er i knallform, blir du beundret. Der heter kroppsbygging culturisme.Folk kommer bort til deg på gata og hilser på deg og synes du er fin. Der er deten helt annen kultur. Dette er jo nabolandene til de greske guder.

Aha, grekerne oppfant jo kroppsbygging, det er den opprinneligemiddelhavsestetikken?

– Ikke sant. I Norden blir kroppsbyggere umiddelbart plassert i en dopingbås. Forutinntatthetener at alle som driver med dette, driver med doping. Bare du drikkerproteinshake blir du stigmatisert. Kona og jeg bruker proteinshake både tilfrokost og etter trening.

Hvis hvetemel hadde blittoppfunnet i dag, så hadde det blitt kriminalisert.

Hva annet spiser du?

– Jeg spiser ikke hvetemel. Hvis hvetemel hadde blitt oppfunnet i dag, så haddedet blitt kriminalisert. Kona baker rugbrød og det spiser vi lørdag og søndag.Til frokost spiser vi Bjørns havregryn og blander det med vann ogproteinpulver.

Er det godt?

– Nei! Det kan jeg si med en gang, det er ikke alt som er godt.

Er det sant at menn kan få kvinnepupper av junkfood?

– Ja, når menn får for lave testosteronnivåer kan det bli resultatet. Junkfoodog lavt aktivitetsnivå gjør noe med hormonbalansen. Mat er ekstremt komplisert,og det er dårlige matvaner som gjør at vi får disse problemene med dårligeretestosteronproduksjon og lavere fertilitetsalder hos menn. Menn mister rett ogslett evnen på grunn av kostholdet!

“Strong is the new skinny”, hører vi stadig vekk for tiden.Har du merket økt interesse for styrketrening, også blant jenter?

– Nå handler det om å se bra ut. Du skal være sterk, det skal synes at du haren god helse eller en god kropp. Det er veldig bra. Hadde jeg ikke drevet medkroppsbygging, kunne jeg godt tenke meg å ha drevet med crossfit. Det er et myemer kroppslig funksjonelt arbeid, mens her i kjelleren blir du bare pen. Sterkog pen. Kroppsbygging i seg selv handler bare om å bygge muskler for å se braut når du står på scenen.

Det er en ganske selvsentrert affære?

– Veldig mange kroppsbyggere er ekstremt selvopptatte. Det er det eneste deholder på med. En av kameratene mine i Frankrike har holdt på sånn hele livet.Han gjør ikke annet enn å poste gamle bilder av seg selv på facebook, og leverfor bildene av seg selv og ikke noe annet. Når du da slutter eller blir skadet,så mister du grunnlaget for hele selvbildet ditt. Det er den skumle siden av slikeekstremsporter. Du blir så opptatt av kropp. Men det betyr ikke at folk somdriver med dette er dumme. Mange tror at sånne som holder på nede i kjelleresom det her er skrullinger. Men jeg kjenner både statsvitere, leger ogprosjektledere som holder på slik som meg. Smarte fyrer.

Hvordan er det å leve med skrullingstempel?

– De som får det stemplet føler at det er greit, de er blant sine egne. Andretror hele verden synes kroppsbygging er fint. Men da hadde jo Oslo spektrumvært fullsatt under konkurranser.

Det er fortsatt en subkultur?

– Det er en subkultur. En ekstremt kroppsfiksert subkultur. Jeg har mange motforestillingertil sporten også. Det å konkurrere handler egentlig ikke om kroppsbygging, menom hvor anorektisk du har klart å være de siste månedene før konkurransen. Deter en anorektikerkonkurranse. De musklene man har klart å bygge opp i løpet avåret skal du klare å bevare i tillegg til at du må ha bort fettet. Ikonkurranse har du som regel under fire prosent fett igjen på kroppen. Og deter per definisjon anorektisk.

Er det en del spiseforstyrrelser i miljøet?

– Det er klart. Spesielt de som konkurrerer i Body Fitness eller Bikini Fitness-klassene.De burde aldri stått på en scene. De har jo ikke muskler i det hele tatt. Deteneste de gjør er å stå med rumpa til publikum og baken i været, driver med Gatebil-posering.De er veldig opptatt av å være tynne. Har du da anlegg for å tenke i de baneneder, så er det lett å ramle utpå. Jeg ville aldri oppfordret noen til å begynnemed Bikini fitness. Og de jentene som bygger muskler, de blir jo til sluttmannfolk. Det finnes de som er midt i mellom, men noen tar helt av. Og så vilde samtidig være kvinner – og det går jo ikke.

Gunnar Bråthen har gitt ut boken “Styrketrening og kostholdfor voksne mannfolk”. Han gir ut boken “Styrketrening og kosthold for voksnekvinnfolk” i august.

X