Ukas High Five: Milly Kakao

b
a

Hver fredag trekker vi frem noen som fortjener en high five, og spør om det du ikke visste du lurte på.

I dag: Milly Kakao
Hvem: Kronprinsfamiliens hund
Hvorfor: Ble i dag mor til ni valper

Gratulerer! Hvordan er formen?

– Takk! Jeg er sliten, men utrolig lykkelig.

Hvordan er livet som mor, bitch, kollega og hund i dagens Norge?

– Jeg jo helt fersk som mor, og det er foreløpig fantastisk. Spør meg på nytt om noen måneder, haha! Det er utvilsomt lettere å være tispe nå enn før jeg ble kongelig hund, dessverre må jeg nesten si. Men jeg opplever fortsatt ubehagelige ting ute på gata, og faktisk også i Marka. Tilrop som «løype, bitch!» er ikke uvanlig. Hunder i Norge behandles heldigvis jevnt over bra, vertfall hvis man ser på det fra et internasjonalt perspektiv. En veldig liten prosentandel av norske hunder bor på gata for eksempel. Som karriere-bitch og kollega forholder meg profesjonelt til mennesker, menn inkludert. Det er helt uvanlig for hunder. Jeg har styreverv i flere internasjonale selskaper, og jeg blir tatt seriøst. Skraper ikke akkurat potene mot glasstaket, for å si det sånn.

I det ene øyeblikket sitter jeg i en sofa og drikker portvin med Mille Marie Treschow, i det neste blir jeg sniffa i rumpa av en skabbete kjøter!

Hva jobber du med, egentlig?

– Som sagt sitter jeg i styret i en rekke selskaper. Men sånn overordnet så er jeg veldig opptatt av og jobber mye med hunders rettigheter generelt og rasespørsmål spesielt. I Norge har vi kommet langt, men vi er ikke i mål. Internasjonalt er kampen såvidt i gang. At hunder som Lassie og politihunden Rex har gjort mye for hunders rykte er det ingen tvil om, men det har alltid vært på menneskets premisser. Vi trenger ambassadører som ikke er bare er opptatt av å please og logre med halen, vi trenger hunder som sier at «Hei! Spesiesisme er faktisk ikke greit», skjønner du?

Hva med kjønnskampen? Engasjerte du deg for eksempel i “Den bitchen er gal”-debatten?

–Det er sikkert mange som vil bli forbanna for at jeg sier dette, men egentlig synes jeg likestillingen av tisper har kommet langt nok. Ærlig talt, hvor mange kvinnelige hunder er egentlig kvalifisert til lederstillinger det private næringsliv?

Du er en blanding av labrador og puddel, en såkalt “labradoodle”. Har det at du er blandingsrase påvirket deg noe i negativ forstand, for eksempel i oppveksten?

– Tja, der jeg vokste opp var alle blandingsraser, så det var ikke noe rasisme eller noe sånt. Men da jeg ble voksen gikk det opp for meg hvor drøy den rasekulturen vi hunder lever i faktisk er. “Åh, mulatter er så skjønne”, kan mennesker finne på å si. Det hører du ALDRI som blandingshund. Blandingsraser blir sett ned på. Tenk Tyskland på 1940-tallet, og du begynner å nærme deg. Velferdsstat og sjanselikhet? Ikke for oss. Det er forbeholdt noen få heldige, som meg. Rase har, unnskyld uttrykket, jævlig mye å si for hvor du ender opp som hund i dagens Norge.

17. mai 2011 fikk du mye oppmerksomhet fordi du nektet å sitte stille. Hvorfor var du ikke lydig på en såpass viktig dag for kongefamilien?

– På den tiden var jeg fortsatt ikke komfortabel i rollen som kongelig hund. Jeg hadde fortsatt blandede følelser og ble slitt mellom to ytterpunkter. Jeg prøvde å ikke miste kontakt med miljøet jeg kom fra, samtidig som jeg ville leve opp til forventningene kongehuset hadde til meg. Jeg hadde ikke innsett det da, men de to rollene lar seg ikke kombinere# en royal hund med streetcred finnes ikke.

Helt ærlig, hva synes du om lille Marius?

– Har du sett den The Douche-serien på Vine?Sånner Marius! Han klapper meg så og si aldri lenger, gir meg aldri en snack. Han er vel for opptatt med å planlegge russetiden eller noe…

Hvordan er det å leve et så menneskeaktig liv som hund?

– Hverdagen preges av kontraster. I det ene øyeblikket kan jeg sitte i en sofa laget av et annet dyr mens jeg drikker portvin sammen med Mille Marie Treschow, i det andre blir jeg sniffa i rumpa og forsøkt voldtatt av en skabbete kjøter!

Ari?

– Hehe, nei, men jeg skjønner hva du mener.

MØRKT canid-o-lemma: Tispetur til Paris med Foss (Huskyen til Lars Monsen- red. anm.)…

– Nei.

…eller langhelg på Faris Bad med Båtsmann (skuespillerhund, bl.a. kjent fra “Vi på Saltkråkan” – red. anm.)?

– Haha! Saklig. Tar en Petterson her: Jeg nekter!

Ikke vær så døll, a!

–Gi deg! Dette er så jævlig typisk Natt&Dag. Vi har ikke bagasje, ok? Who Cares?

Allle foto: Kongehuset