Strøgets nye stue: Angst bar er åpnet

b
a

Angst Bar er navnet på Strøgets nyåpnede stue. Det fargerike hjørnelokalet halvveis inn i Strøget-passasjen har stått tomt i over to år, og er endelig blitt Misgina Ghebremeskels drøm i oppfyllelse. Men hvem skulle tro at det måtte mer angst enn glede til for å åpne en liten bar? Ikke Misgina, i hvert fall, som nå jobber daglig i baren som skulle bli det ultimate tilholdssted for hans nærmeste venner. Frem til nå har de stått i kø for å komme inn, et bevis på at forventingene har vært større enn lokalet i kvadratmeter.

Vi er blitt invitert til Misgina Ghebremeskels andre hjem. Angst bar ligner et galleri, og er det kanskje i tillegg. På utsiden møtes først fargerike og usjenerte menneskefigurer malt av Fadlabi “Himself” som ønsker oss velkommen. Av barsjefen selv deretter. Blikket fanges også kjapt av de fire utbrente forstørrelsene av en 20 Dollar-seddel som pryder stuas største vegg. “Det er forsvunnede penger”, sier Misgina og peker på en stilisert bankraner bak en stolpe på veggen på den andre siden. “Det er Morten Ising som har laget verkene, han er månedens kunstner”, fortsetter han. Toalettet er fylt av dyr og figurer, håndmalt av klesdesigner Fam Irvoll selv. Der det er plass henger ogå journalist Eivind Sæthers skreddersydde tekst “Hvem er jeg?”, en skildring av Misginas nyåpnede bar. Det er ingen tvil om at stedet er fylt med kunst og inspirasjon.

– Du skal ikke knekke meg, skal du vel? Jeg har lest mye sterk kritikk i NATT&DAG.

Angsten starter samtalen.

Du må gjerne komme på Angst med bena på bordet og Macen i fanget

Hvorfor heter baren Angst? Er angst en bra ting?

– Jeg tror det kan være det. Som en diagnose er det selvfølgelig ikke bra, men små doser av angst kan motivere en til å gjøre noe positivt. Jeg hadde angst for at jeg var 26 år og usikker om mine ambisjoner, og det var det som motiverte meg til å åpne dette stedet, og å åpne en liten bar har jo lenge vært en drøm. Jeg liker også ordet og hvordan det ruller på tunga. Navnet er hovedsakelig gitt fordi jeg får angst av å se tilbake på hele oppstartsfasen og -prosessen. Det har jo tatt flere år på grunn av de uforutsette sidene ved byggingen, finansieringen og så videre.

Hvordan er drømmeklientellet?

– Oppegående og kulturinteresserte mennesker som kommer for å møte andre i samme situasjon. Det er egentlig det miljøet jeg er i, men alle er velkomne til å teste ut stedet. Fra barnehagetanter til kunstnere. Her på Angst har man har ikke noe annet valg enn å måtte sosialisere seg, det er slik vi har bygd det. Det er ikke stedet for å være alene. Hvis du vil møte folk med samme ambisjoner som deg, er dette muligens tilholdsstedet for å brainstorme og å idémyldre sammen. Kom hit med Macen du også, sleng bena på bordet og skriv i selskap med andre!

Angst er ikke noe for alle, men mye for noen.

Takk for invitasjonen! Hvorfor skal jeg sitte her og ikke på Mono ved siden av?

– Angst er ikke noe for alle, men mye for noen. Det gjør ikke noe at noen ikke føler stedet. Men det som er unikt er av følgende grunn, nemlig at jeg bare har plass til 65 mennesker, og jeg drømmer om at disse plassene skal brukes av folk som takler intim, men god stemning sammen med flere. Det at man blir tvunget til å møte nye mennesker, og da forhåpentligvis i lignende situasjon som deg.

Hvordan blir musikkprofilen?

– Oi, hvordan skal jeg forklare dette?

Nedstrippet og drømmende electronica spiller i bakgrunnen.

– Det er ingen konkret sjanger for musikken som skal spilles her, den må bare beskrive stemningen. Angst er ikke stedet for å danse, så harde, taktfaste beats er ikke drømmesituasjonen selv om det ufrivillig har endt opp der de siste halvtimene de helgene som har vært. Musikken vil alltid være i bakgrunnen og for å lette stemningen, så det handler vel mest om å finne musikk som passer til folk som er her fra kveld til kveld.

Folk åpner sikringsskapet i tro om et større dansegulv nærmere himmelen.

Hvem er den rareste du har møtt på Angst hittil?

– Nå har vi jo ikke holdt oppe så lenge enda, men på grunn av den utrolige delingen i sosiale medier så tror folk at Angst er større enn den er i areal. Jeg har undervurdert sosiale medier kraftig. Folk kommer inn og spør etter “de flere etasjene”. De begynner å åpne sikringsskapet i tro om et større dansegulv nærmere himmelen.

Hehe. Og det morsomste?

– Det har skjedd hver kveld hittil. Nemlig at Fadlabi og Chirag kangler om barkrakken nærmest veggen. Stolpa skjermer dem mot for mye eksponering, og det at de kan lene seg mot baren synes de er veldig hyggelig. Noe de mener er verdt å krangle for. [Ler.]

Hvorfor skal man besøke Angst Bar?

– Man må ikke i det hele tatt! Kom hvis du trenger et litt annerledes sted å hygge deg med et glass. De dagene eller kveldene du liker å ta livet litt med ro. Dette er stedet å sjekke ut hvis du er lei av de største utestedene og ser etter et roligere sted å være med samtidskunst på veggene. Se på Angst som en god hjemmefest.