Ukas High Five: Dank

b
a

Hver fredag trekker vi frem noen som fortjener en high five, og spør om det du ikke visste du lurte på.

I dag:Dank Magazine
Hvem? Eirik Traavik, Aksel Overskott og Jørn Aagaard.
Hvorfor? Femte utgave lanseres på Bastugata i kveld.

Endelig ny utgave av Norges eneste rendyrkede skateblad! Vi spør som Aftenposten: Hva er det rareste du har gjort for kjærligheten?

–En gang lot jeg som jeg likte ska-punk for å imponere en dame. Gikk med sjakkrutet armbånd og sånn. Var til og med på et par konserter. Det var rare greier.

I Dank 5 kan du lese om Gustav Tønnesen, Henning Braaten, Jerome Campbell, Bronze 56K, Richard Gilligan, Static 4, skateturisme i Sør-Øst Asia og praktiske hodeplagg.

Hvis du kun fikk bruke omvendt psykologi, hvordan ville du overtalt folk til å kjøpe Dank?

–“Dank burde duIKKE støtte,folk som bruker fritiden sin på å maile med norsk skatebransje fortjenerIKKEå føle seg verdsatt.”

Hvem leser egentlig Dank? MÅ man være skatenerd for å få noe ut av bladet? Er det egentlig lov til å like det om man ikke skater?

– Er jo ganske nerdete da, syns du ikke? Det er jo mange som liker det selv om de ikke skater, men det spørs litt om de faktisk leser sakene. Mange liker oss fordi vi har fine bilder og papir som lukter godt. Det er helt lov det ôg.

«Preppy-skaterene» nådde så vidt ikke opp som egen kategori i Natt&Dags guide til å komme i buksene på kultureliten. Vi har observert Dank-redaktøren skatende med polo-caps og Tronsmo-sticker under brettet, så hvem bedre å spørre enn deg: Hvordan får man en skater med hjem fra Dank-fest? Spør for en venn.

–En god venninne av meg fikk seg skatekjæreste etter to timers råklining bak noen ølkasser på lanseringsfesten til Dank 1. Tror nesten man må by på/være seg selv.

Men alvorlig talt, når vi snakker om preppy skatere og kulturelite: Dank selges på Tronsmo i Oslo, Tate Modern i London og (etter hva jeg skjønner av linkene i distribusjonslisten deres) en rekke megahippe bokbutikker i Japan. Er skateboard et bra fremkomstmiddel på klassereise?

–Nå går du ut fra at vi med Dank beveger oss oppover den kulturelle rangstigen, ikke nedover. Det kan jeg like. Svarer ja, jeg.

Er skating kunst eller sport? Du må velge. Hvis du kritiserer spørsmålet eller på annen måte vrir deg unna, kommer jeg til å skrive en sykt hånlig kommentar i parentes.

–Hvis du må ha et seriøst svar sier jeg “kunst”. Stil, tricks og spotvalg veier ofte tyngre enn fysiske prestasjoner når en skater vurderer om noe er “bra skating” eller ikke. Generelt vil jeg si at det er et altfor høyt fokus på ikke-målbare kvaliteter til at man kan kalle det en sport. Man har jo Street League, X-Games og en voksende mengde jocks, men skating vil aldri bli like standardisert som langrenn eller tennis. I mine øyne ligger det derfor nærmere kunsten.

Hvem er deres erkefiende?

–Tror ikke vi har noen. En viss medieentreprenør/nachspielentusiast fra sørlandet innrømmet en sen og fuktig kveld at han “hater” oss, men dette er ikke gjensidig, så vedkommende teller ikke.

Foreslå etDank 5-relatert skateklipp å avslutte med!

–Bronze – Solo Jazz Teaser (very rare)