Smil og Gift møter Frode Saugestad

b
a

Terrortanker, ekstremsex og forkvakletkjærlighet. Nå er selvrealiseringsavhengige Frode Saugestad også blitt verdensmesteri personlig smerte.

GIFTVil du helst av vi skal kalledeg Frodegutten eller Sudebasken?

– Frodegutten kanskje.

SMILEventyrer, “forbilde” og motivational speaker pådagtid, heroinkokain-cocktails, selvmordstanker og hardcore S/M-klubber påkveldstid. Hva har du lært av et så motsetningsfylt liv, Frodegutten?

– Det er i ytterpunktene de viktige erfaringene ligger. Motpolene erdet som gir enhver situasjon de kanskje dyrekjøpte, men viktige erfaringene iet liv.

GIFTNå er du plutselig verdensmesteri personlig smerte også. Klarer du ikke å la være å prestere?

– Hva tenker du på, at min smerte er størst av alles?

Fakta Frode Saugestad (f. 1974)
Akademiker, blogger, designer, eventyrer,forfatter, forlegger, utgiver av Bin Ladens brev og taler, fotograf,vektløfter, anarkist, gallerist, far, journalist, eks-modell, kunstner,manager, langdistanseløper, fotballspiller, punkvokalist, Harvard-underviser ogsjefredaktør. Oppvokst utenfor Namsos og i Bodø. Utgir i april sin litteræredebut, e-boken En ung manns bekjennelser om kjærlighet. En montasje av bekjennelser, YouTube-linker, kortfilmer (blant annet én kalt“Intimitet”, der Frode drar linjer med coke mens han hører på fransk house), utskrifter fra en farskapssak, private brev og autentiskesitater fra intervjuer med Frode Saugestad i aviser og magasiner.

SMILUt fra boken din kan det virkesånn.

– Det er ikke slik at jeg går rundt og tenker at jeg også har værtverdensmester i lidelse. Hehe, det har ikke vært noe poeng å vinne den kampen. De som kjenner meg vet atting ikke alltid har vært slik jeg har likt å fremstille dem. Det er ingenkonkurranse. Jeg har skrevet en bok, og jeg håper at leseren blir berørt.

GIFTÅ lese boken føles litt som å havært fanget i en vaskemaskin i halvannen time, der vi er klærne, og livet ditter maskinen. Ble litt kvalm.

– Hvis det treffer en et eller annet sted, så er det bra. Romanen erskrevet for å berøre, og jeg håper folk faktisk leser den som en roman, ikkesom min personlige historie.

Utdrag fra boken: “Jeg hadde skaffet tilveie ca. 800 kilo sprengstoff.” / “Men selv ikke søvn og hvile, kjøptkjærlighet, eller fornedrende sex kunne lindre følelsen, den vedvarendefølelsen av konstant mislykkethet blandet med selvforakt, forakt for mine personligeegenskaper, min seksualitet, mitt eget speilbilde.” / “Ser du ikke, eller vildu ikke se, at alt jeg gjør er desperate forsøk på å gjøre det vanskelig fordeg å skyve meg (Frodegutten eller sudebasken, som mamma kaller meg) bort fradeg og livet ditt.”

GIFTTil nå har livet ditt vært mersom en selvhjelpsbok.

– Ja, det kan man kanskje si. Men folk bør ikke prøve å følge i minefotspor, for da er de dømt til å mislykkes.

SMILHvorforforakter du media forhvordan de har fremstilt “suksessen” Frode Saugestad? Har du ikke bygget oppunder alt sammen selv?

– Ja, jeg forakter media for det, men jeg har også bidratt til å blifremstilt slik. Media er der for å brukes i ulike sammenhenger, så det er jegsom har hatt regien. Kanskje var det noe jeg trengte akkurat der og da.Personlig liker jeg alltid at folk er kritiske. Jo mer, jo bedre.

SMILFørst driver du med ekstremselvrealisering og spiller med på medienes fremstilling av deg selv som “lagetav noe annet”, og så, med denne boken, gjør du deg plutselig ekstremtmenneskelig. Er strategien å gjøre seg selv uangripelig?

– Det er ikke noe mål å gjøre meg selv uangripelig. Jeg vet medusedvanlig sikkerhet at jeg er laga av noe helt annet enn alle andre. At jeg erhelt unik, at jeg kan få til akkurat hva jeg vil. Men samtidig er jeg ogsåveldig lik alle andre. Det er kanskje den mytologiseringen jeg vil til livs.Eller så vil jeg bygge den opp enda mer. Nå har jeg brukt tre-fire uker pådenne romanen. Folk bruker årevis på å skrive en roman.

Jeg vet med usedvanlig sikkerhet at jeg er laga av noe helt annet enn alle andre.

GIFTSnikskrrrryt.

– Alle kan skrive en roman. Jeg tror man må være ærlig og personlignår man gjør det, men uten å bikke over i det private, da blir det ikke bra. Jeger så heldig at jeg gjennom alt jeg har holdt på med har jeg gjort meg noengode og noen dyrekjøpte erfaringer som gjør at det er lettere å hoppe overgjerdet enn det er for andre.

GIFTHar du seriøst hatt lyst til åsprenge Blindern i lufta?

– Det får leserne avgjøre om de tror eller ikke.

SMILHvorfor vil romankarakterenFrode Saugestad sprenge Blindern i lufta?

– Det handler om at han ikke blir sett som menneske. Én motivasjon kanvære avvisning, at ingen setter pris på det han gjør, sier eller bidrar med.Det kan komme fra familie, venner eller storsamfunn. Det kan være en enkelttingsom utløser det, men det er den samlede helheten, at man føler et utroligsterkt behov for å bli sett og hørt, som kan lede til at man gjør sånne ting.

SMILOg dette er noe du har kjent påpersonlig.

– Jeg har kjent på det, ja.

SMILI bloggen din Hardhaus fra Harvard står det: “… den(nebloggen) omhandler ulike ting jeg holder på med i et desperat forsøk på å gitilværelsen mer mening.” Selvrealiseringstrippen din har virket litt desp tiltider. Har du vært like interessert i alt du har drevet med?

– Jeg har egentlig ikke vært spesielt interessert i noe av det jeg hardrevet med.

SMILHvorfor gjøre det da?

–Det er vel så enkelt som at jeg har søkt anerkjennelse påulike vis. Fra ulike steder, fra ulike folk og ulike miljøer. Det har dreid segom å bli en jeg kan se i speilet og være fornøyd med. Jeg har gjort myeforskjellig og kanskje ikke funnet svaret i noen av dem. Det har kanskje værtdesperat.

GIFTHvem er mesterhjernen bakbloggnavnet, forresten, Hardhaus fraHarvard?

– Hehe. Det skulle egentlig brukes som tittel på en sak om meg i D2som Nils Anker skrev, men så gjorde desken det om til “Ut på tur, aldri merkultur”, eller noe sånt, som var ganske dølt. Så ble det bloggtittelen min istedet.

SMILVar du fornøyd da du så deg ispeilet da du sto opp i dag?

– Vanskelig å si. Delvis. Langt ifra fornøyd.

GIFTHar du tatt plastiskeoperasjoner?

– Det vil vel de fleste som ser på meg kunne svare ganske enkelt på?

SMILHva, er du ikke født så kjekk?

– Jeg var ikke den styggeste gutten på skolen, men jeg syntes ikke jegvar den kjekkeste heller. Jeg har ikke gått like langt som Michael Jackson, forå si det sånn.

SMILEr nytelse alltid sammenfiltretmed smerte?

– Jeg tenker ikke på det på den måten.

SMILI boken er det en passasje der“euforisk lykke” og “åpne endetarmer” står i sammenheng med “ulidelig smerte”.

– Fordi romankarakteren blir fistfucket på et mørkerom helt i sluttenav første del? Smerten det står om i boka handler om at én form for smerte tarbort en annen, fordi den ene er lettere å håndtere. Det kan være euforisk lykkei det å bli kvitt smerte, selv når den avløses av en annen. Det kan være å drapå et sted der man blir banka opp og seksuelt misbrukt. Men det er ingennytelse i å bli banket opp dersom man ikke er masochist.

GIFTHvorfor ønsket du å få The Gift,altså HIV, da du var på sånne bare back-fester?

– Nå må dere skille mellom romankarakteren og meg, da. Men ja, jeg harvært på noen sånne fester, og kan forstå motivasjonen, desperasjonen, lengselenog frykten. Det betyr ikke at jeg har tatt del i alt som foregår på slikefester. Men det kan hende.

SMILEr også dette noeman gjør for å bli kvitt smerte?

– Absolutt. Det kan komme av at man ønsker å dø, men ikke tør å trekkeav, hoppe foran bussen eller å ta denoverdosen. Det kan gi en form for absurd kjærlighet akkurat i det sekundet detpågår. Selv om den kjærligheten i manges øyne kanskje er forkvaklet.

GIFTHode-o-lemma: headfiste noeneller bli headfistet?

– Headfiste noen.

GIFTJeg har laget en vits: allebarna lot seg headfiste, unntatt Frode, det var hans hode!

– Morsom vits.

SMILDet som er påfallende medromanen er at det er absolutt ingen humor der. Ingen lolling!

– Jeg digger ikke lolling, for det første. For det andre så har jegganske dårlig humor. Jeg eier ikke humor, jeg liker ikke humor. Det er detinderlige som er vanskelig, og det vanskelige betyr mest. Der finner du ogsådet som er fint. Det er lett å skjule seg bak en fasade, eller maske, men å ståder og være ærlig med hjertet i hånda, å si noe som betyr noe, det ervanskelig. Det er det jeg prøver å strekke meg etter.

SMILDu holdt en avslutningstaleunder den norsk-amerikanske litteraturfestivalen, hvor du raljerte over allesom hadde vært skeptiske, alle som hadde kritisert festivalen for ikke å hanettside, stygg font og så videre. Men, triumferte du: “Jeg fikk det til, fordi jeg er en ’doer’”. All ære til deg for enfet festival, men det var litt absurd# å være gjest på en fest hvor vertenklager over alle som ikke kom.

– Vi hadde et minimalt budsjett, og jeg er mer opptatt av innhold ennform. Jeg ville si “fuck off” til hele den bransjen, jeg er ikke interessert ide 40-50 år gamle “ekspertene” på amerikansk litteratur som sitter og er surefordi de ikke er invitert til å holde lederpanelet. Det er mye fetere åoppfylle en 25-årings drøm om å få en litterær tekst publisert, det er de folka jeg vil ha på festivalen.Derfor var også alt gratis. Noen av surpompene viste seg å bli de størstegroupiene utover festivalen da de forsto at det ikke dreide seg ombrukskunstnere fra Akershus som var samlet for en liten workshop. Jeg tror ikkejeg var bitter for at folk hadde klaget eller noe sånt, men kanskje var jegarrogant. Arrogansen ser jeg i speilet hver dag, men jeg skal ikke si om jegser den med god grunn eller ikke.

SMILHvor forfengelig er du på enskala fra én til to?

– To.

SMILLa oss snakkeom din fortid som skrotumeksponent i oslobandet King Midas. Under en konsertstod du på en høyttaler, avkledd mens du speilet de glattbarberte ballene dinemed et stort speil foran vantro publikummere. Hva var tanken bak dette?

– Dette har jeg ikke gjort. Jeg stod i bare tanga,innsmurt i olje og besudlet en barbara-dukke før jeg stakk hull på den så detsprutet mel utover alle publikummerne.

GIFTGjorde du skrotum-triksetfør Harald Eia? Det hadde vært typisk deg.

– Ikke i de sammenhengene dere nevner, men det allermeste jeg gjør, gjør jeg før alle andre, ikke bare Harald Eia.

SMILOg det er dinfortjeneste at DDE-Bjarne gikk med oransje jeans?

– Det er det. Da jeg jobbet i Diesel fikk jegplutselig en telefon fra Bjarne Brønboe som skulle til Momarkedet og trengtespons. “Da har du kommet til rett mann, Bjarne, det er Frode du snakker med,”sa jeg, og så fikk de spons.

SMILHvorfor henger de buksene påRock City-museet nå?

– Altså, det var vel bare fordi DDE var Norges største rockestjernerakkurat da …

GIFTHvorfor slo du ned Jon Michelet under en tv-debatt?

– Fordi han tok feil og ikke ville innrømme det.

SMILHaha. Er det en metode du oftetyr til?

– Nei, men jeg måtte vise han hvor skapet skulle stå, og det fungerte.Han innrømte sine feil, og vi har vært venner siden det.

GIFTHva er det verste du har gjort?

– Jeg syns ikke jeg gjør så mange ille ting. Jeg er på mange måter enA4-mann.

SMILVEL. Kom igjen, hva ville manikke trodd om deg?

– At jeg er usedvanlig sentimental når jeg ser på amerikanske realityshows og romantiske komedier. “Can’t buy me love” for eksempel, da griner jegnesten hele filmen.

GIFTStor-mannsgal-o-lemma: bli dennye diktatoren i Nord-Korea ELLER den nye paven?

– Den nye paven. Da har man mer makt enn han i Nord-Korea.

SMILHva skjedde med anarkistenFrode Saugestad?

– Han lever i beste velgående.

GIFTMen han vil ha makt?

– Hvis jeg MÅTTE velge, så.

SMILHvordan lever du anarkistisk idag?

– Det er vanskelig, men jeg prøver å være så lite dømmende som muligfor eksempel. I tillegg til å være raus og respektfull overfor andre. Ved å giandre så mye frihet og rom som de trenger. Det er den formen for anarkisme jegdyrker i dag.

SMILHvorfor ble du uvenn med BjarneMelgaard? (Kunstneren som startet opp galleriet NAF, Norsk AnarkistiskFraksjon, sammen med Frode i 1999, red. anm.).

– Det har ikke NATT&DAGs lesere noe med å gjøre.

GIFTHvorfor brant studioet hans iTeatergata ned?

– Brannen ble utløst av en nyttårsrakett som traff bygningen, det kanbrannvesenet bekrefte. Vi var venner i mange år etterpå, og Bjarne er et av demenneskene jeg er mest glad i. Et av de fineste og varmeste menneskene jeg harmøtt. Vi kom litt på kant med hverandre på grunn av noen småting, men jeg erbare glad i Bjarne, og det vil jeg alltid være.

SMILHvem er den ene som vet alt omdeg, er det Bjarne?

– Det er en hun, og hun ernevnt i boken.

SMILHar du noen avsluttendevisdomsord til ungdommen?

– Hva er vel livet? Et pust i sivet, Et spill av kræfter, Der higerefter Litt kjærlighet …

GIFTSukk … Sudebasken.