Dette er de tre beste Stavanger-forfatterne i 2012

b
a

MERK MINE ORD, ÅLEINEMOR

Av Kristin Auestad Danielsen

Med Kristin Auestad Danielsens tredje diktsamling “Merk mine ord,åleinemor” begeistra hun både Klassekampen og Dagbladet, og sistnevnte beskriver henne som enfrisk kontrast til husmorpornoen. Selv beskrev Danielsen boka som et mørktrisikoprosjekt. Inspirasjonen? Prosessen med å flytte hjem til Ålgård. Samlinga erDanielsens tredje, og etter åra i utlandet møter hun Stavanger med nye øyne. Klokka halv fem ommorgonen/er motorvegen/mellom Sandnes og Stavanger/tom som eit silkeband utan maur. Vi synesdet er interessant å se kunstnere fra regionen vende tilbake, og hvordan de nytter regionensutvikling som inspirasjon. Det blir tid til hjerte og smerte uansett. Forus har aldri vært mereksotisk.

EN NY TID (KLOKKEBOKA)

Av Frode Schjelderup

Art brut, naiv kunst, outsider-kunst. Vi har en haug med begreper somomfatter den kunsten som ligger utenfor de hvite kubene. For i utenfor-definisjonenligger et snobberi som plasserer oss på et intellektuelt overnivå. Hadde Julian Schnabelfunnet tegningene til Frode i Central Park en gang på 80-tallet, ville klokkeverdenenblitt hyllet i Artforum og Astrup Fearnley hadde åpna Tjuvholmen-tempelet med en full on retrospektiv. Idisse tegningene skapte Frode en verden bortenfor vår egen. Mer enn noen annenStavanger-kunstner har Frode en genuint skapende kraft, som ikke er i stand til å være uoriginal. Går dupå metalkonserter i distriktet har du garantert truffet på Frode, og ofte har han eitegnebok i hånda. Vi vedder en krølla femtilapp på at det han skribler i boka, er bedre enn det somskjer på scenen.

I’M SORRY YOU’RE HERE (ITRIED TO LEAVE NO STONE UNTURNED)

Av Nick Kline

I forbindelse med sin utstilling i Prosjektrom Normanns, laget new yorkerenNick Kline to artist books som på mange måter var mer interessante objekter ennveggarbeidene han presenterte. Bøkene viste elementer fra prosessen hvor kunstneren lageren gummiblanding som festes på objekter i naturen. Etter ferdig avstøpning blirobjektet avfotografert og presentert, som et skulpturelt fotografi med lang lukkertid. Tittelenvar lånt fra beskjeden som møtte deg på ett av nettets mange selvmordssamfunn, for øvrig den sammesiden som de to som tok livet sitt ved Preikestolen møttes. Nick Klines prosjekt er et godteksempel på hvordan den lokale kunstscenen kan vekkes til live ved å hente inn etablerteutenlandske kunstnere som er interessert i å utforske mulighetene i regionen. Klines prosjekt er påmange måter den vidunderlige motsetningen til museets nitriste BMW-prosjekt.

Stem på din favoritt i skjemaet under:

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world's leading questionnaire tool.