Smil og Gift møter Yngve Brox

Trondheims neste ordfører? Yngve Brox har sluttet å være dust på facebook, men har stadig fornærmelser på lur.

[6] Hei, Yngve Brox, potensiell ordfører i Trondheim!

[1] Hvilken type potensiell ordfører er det som uttaler på facebook at han vil kaste nøkkelen til norske fengselsceller? En som ikke varer så lenge, eller?

Alt vi politikere skriver på Facebook blir lest på en spesiell måte. Jeg skjønte selv at det ikke var det lureste jeg har skrevet, så jeg slettet det etter kort tid.

[1] Du skylder på familie og unger, og kan derfor ikke møte oss på kveldstid og drikke sprit. Du holder liv i påstanden “there’s nothing sadder than a young conservative”.

Familien min betaler en pris for at jeg har den jobben jeg har, så når jeg kan, må jeg prioritere dem. Vi har en avtale om at fredagen er hellig.

[6] Var du litt mer rebelsk som ungdom? Da vi var fjortiser, løp vi rundt i palestinaskjerf og drakk heimert.

[1] Du drakk Peach Canel og spilte bridge, eller?

Jeg har aldri vært særlig rebelsk, meldte meg inn i Unge Høyre da jeg var 14. Jeg likte ikke øl, og det var et betydelig handicap i UH, så jeg startet med alkohol gjennom å drikke Martini. Etter en UH-fest på åttitallet rørte jeg ikke Martini igjen. Da fant jeg ut at jeg måtte lære meg å drikke øl. Nå er jeg blitt en skikkelig øl-kaill!

[6] Det er så mye alko på de politiske festene. Tipper de fleste her i landet har tatt sin første blås på politisk leir.

Det gjør ikke vi, blås blir ikke godtatt i Unge Høyre.

[1] Bare reseptmidler?

Nei, ikke alkohol engang, og vi har strammet kraftig inn på aldersgrenser. Unge Høyre-folkene i dag er så ordentlige at vi hadde ikke kjent oss igjen fra den gangen.

[6] Det er jo mye artigere når Høyre-politikere går rundt og forteller at de har vært på Ibiza og knipsa.

Det hadde vært noe!

[1] Hehehenning Warloe?

Ja, huff …

[1] Han får jo ikke komme tilbake. Hvilket verdiparti.

Nei, det var et tillitsbrudd mellom ham og partiet. Henning har vært en eksponent for kampen mot narkotika i Bergen.

[6] Apropos ugjenkjennelighet, hva er skjedd med Høyre? Dere snakker om menneskeverd og kler opp statsministerkandidaten i rødt, mens dere vil kaste mennesker ut av landet vårt. Blitt det nye Ap, eller?

Overhodet ikke. Ernas prosjekt da hun ble partileder var at det var på tide å vise fram de andre sidene ved Høyre, som alltid har vært viktige sider. I stedet for å snakke tørt om virkemidlene snakker vi også nå om målene, og det tror jeg kan være fornuftig.

[1] Dere snakker vel om målene siden midlene for å oppnå dem ikke er særlig hyggelige?

Forskjellene mellom oss og Arbeiderpartiet tror jeg folk kjenner til. Vi har mer tro på individet, og ønsker å bruke markedet mer.

[6] Si noe stygt om Frp, da!

Nei, det vil jeg ikke gjøre.

[6] Kom an!

De kan godt bli litt flinkere til å regne pluss og minus på kalkulatoren, og lære seg å få regnestykket til å gå opp til slutt.

[1]Så det er det som plager deg mest med holdningene til Frp# kalkulatoren deres?

Altså, vi er jo uenige om kulturpolitikk, og uenige om forholdet til mangfold i Norge, men det er saklige uenigheter vi klarer å finne ut av.

[6] Partilederen deres prøvde jo å leke utenriksminister nettopp?

Hun sa at vi skulle slutte å gi støtte til Romania fordi de hadde fått alt på forhånd …

[1]De må skjerpe seg i Romania, altså.

På en måte har hun et poeng, jeg er kanskje ikke enig i virkemidlene hennes. Det er et enormt problem at romfolk blir diskriminert i hele Europa, men det må løses gjennom at myndighetene i deres eget land begynner å behandle dem skikkelig.

[6] Fra Romania til first world problems i Trondheim. Vi kan sitte her og skjenkes til to. Er det for tidlig eller sent?

Jeg synes det skal være mulig å ha åpent til klokka tre i Trondheim. I prinsippet mener jeg jo at det burde vært fritt fram i Norge til å ha åpent så lenge man vil, og at kommunen burde få vurdere hvor lenge det skal være åpent, om det så er til klokka seks om morgenen. Men det er i prinsippet, i praksis må vi ha skjenketider som regulerer bransjen.

[1] Hvem er det som skal jobbe da?

Det er jo folk som jobber i utelivsbransjen.

[1]Øh, ok.

[6] Dere er greit strenge på skjenketillatelse?

Nei. Vi ønsker at Trondheim skal være et sted med en bra utelivsbransje hvor det er mye som skjer, men samtidig – skjenker man folk overstadig, forsvinner bevillingen.

[1] Formannskapet tvang utestedene til å bruke profesjonelle vakter. Blæst mistet bevillingen – ikke fordi de skjenket vedkommende, men fordi vaktene slapp inn en overstadig beruset person.

Det er uteplassen som har ansvaret for vaktholdet de selv har ordnet.

[6] Jasså! Skateforbudet i Norge ble opphevet i 1989. Løsgjengerforbudet ble opphevet i 2006. I 17 år kunne du altså bevege seg fritt på gatene, så lenge du rullet på et brett. Høyre ønsker å gjeninnføre løsgjengerloven?

Vi ønsker et forbud mot tigging i gatene, ja.

[1] Vil du da også ha bort den kommersielle tigginga? Hvor går grensa?

Det er et godt spørsmål, og det har ikke vi noe godt svar på. Jeg har selv opplevd tiggere som har vært truende.

[1] Tigging er ikke truing, og trusler er vel ikke lov uansett?

Nei, men det er også sånn at veldig mange tiggere opplever å være i en presset livssituasjon, og tiggesituasjon kan fort gå over i å bli en veldig ekkel situasjon. Jeg tror ikke tigging løser et problem for de som tigger heller, det er bare med på å skape utrygghet for folk i byen.

[6] Da kan det heller ikke være lov å stå og hyle om at vi skal kjøpe krill, mobilabonnementer og Mormons frelse?

Vi kan godt sette mye strengere regler på hvordan det er lov å oppføre seg for selgere som har søkt om tillatelse til å stå på gata og selge ting. Mange sier de opplever dem som temmelig plagsomme.

[1] Ja, huff.

Gateselgerne oppfører seg langt bedre, men det er behov for klarere regler.

[6] Kanskje fordi de kommer fra møblerte hjem?

Det er vel ikke nødvendigvis fordi de kommer fra veldig møblerte hjem, for å si det sånn. Men de har tydeligvis fått instrukser fra sjefen sin om hvordan de skal oppføre seg.

[1] De får i hvert fall fastlønn pluss provisjon, kontra tigging med kun “provisjon”

Når du vil kriminalisere tigging betyr det at mennesker må ut av landet. Samtidig er du jo klar over lynsjestemningen i Europa. Er det ikke så farlig, så lenge det skjer utenfor landegrensene våre?

Da romfolket selv var ute i media i sommer og fortalte om hvor utrolig lite de får på en dag med tigging, og hvor mye det koster dem å komme seg hit for å tigge, så er det snakk om mennesker i ytterste fattigdom som blir utsatt for kraftig diskriminering i hjemlandet. Utfordringene deres løses på helt andre måter enn ved å si at det er greit at de sitter her og tigger, gir dem en tier og føler oss snille.

[6] Hva synes du vi skal bygge på Brattøra? Flest mulig boliger til folk flest, eller store luksusleiligheter og hotell?

Jeg synes det må være mulig å bygge en helt ny bydel der, samt på Nyhavna. Med både boliger og næring. Først må kvitte oss med godsterminalen, den ligger jo der som en Berlinmur.

[1] Skal unge trondhjemmere som tjener 250-300 000 i året også ha muligheten til å kjøpe seg/leie leilighet der, eller er det kun for eliten?

Nå har jo bystyret prøvd å regulere for å ha boliger i forskjellig størrelse og pris, til og med sentralt i byen. Men når veldig mange har lyst til å bo sentralt, slik som nå, så blir det høye priser der, og sånn er det bare. Det er ikke nødvendigvis slik at alle må bo midt i byen. Man dør ikke av å bo på Flatåsen.

[6] Ikke på Steinkjer heller, i hvert fall ikke nå som det blir dobbeltspor.Unge Venstre vil fjerne skattefradraget på egen bolig …

Det tror jeg ikke nødvendigvis er veldig smart. Hovedutfordringen og det viktigste med norsk boligpolitikk har vært å sørge for at flest mulig eier sin egen bolig.

[1] Er det ikke større sjanse for at flere eier egen bolig med økt skatt på sekundærboliger?

Om du setter opp skatten på sekundærboligene, vil utleieren sette opp leia for å ta inn den økte skatten.

[1] Unnskyld ræddis-spørsmålet, men hva med å regulere leieprisene?

Ja, det er en kjempeidé! Da sørger du for, mens prisstigninga går sin vei, så går ikke leieprisene samme veien, og så har utleierne til slutt ikke råd til å vedlikeholde boligene, og så får du sånne gråbeinsgårder. Konge, det synes jeg vi skal gjøre. Mer regulering, så får vi sånne skikkelig stygge, ikke vedlikeholdte gårder som folk i byen må bo i, mens de få som fortsatt har råd til skikkelige boliger som de eier selv, bor i småpalasser ute i bydelene. Kjør på!

[6] Oi, ironi! Poeng til deg! Hva er din førsteprioritet som ordfører dersom Høyre vinner neste valg?

Sørge for å få skolen i Trondheim på rett kjøl. Det andre er å sørge for å få hevet kvaliteten på eldreomsorgen i byen.

[1] Angående Trondheimskolen.no, hva er poenget med å henge ut at Saupstadungdommen med plast på sofaen har dårligere karakterer enn fiffen på Steinerskolen?

– Da vi fikk avdekket tallene gjennomtrondheimskolen.no, kunne vi se at to av skolene med veldig like sosiale forhold var det en hvor elevene lærte mye, en hvor de lærte mindre.

[1] Du tror det er der det ligger?

Jeg tror faktisk ikke det i utgangspunktet er noen forskjell på om du er født på Saupstad eller Sverresborg i forhold til hvor mye du kan lære, eller ikke.

[6] Du gikk på Steinerskolen – burde ikke du i denne saken heller gått rundt i batikk og krevd smilefjes framfor karakterer?

Hehe. Steinerskolen fungerer fordi det er en gammel skole som underviser på veldig gammeldagse måter, og det fungerer!

[1] God i eurytmi, eller?

Jeg saboterte eurytmien, jeg deltok ikke.

[1] Det er jo ikke mye jobberfaring på deg. Lekt journalist og vært kasserer i Unge Høyre.

[6] Hvis du ikke hadde vært politiker, hva hadde du vært da?

Planen var å bli journalist, men så kom politikken og tok meg. Kona mi, som da var kjæresten min, dro til Oslo for å studere. Det syntes jeg var fryktelig utrivelig, så jeg måtte bare komme meg til Oslo – og da jeg oppdaget at det var ledig stilling på Høyres Hus, søkte jeg og maste meg til å få jobben. Etter Oslo deisa jeg inn i fylkesutvalget og ble heltidspolitiker for Sør-Trøndelag. Plutselig gikk Frank Jenssen av som gruppeleder i bystyret, og da deisa jeg inn der.

[6] Apropos menn og kjærlighet – vi ser på Face at du liker George Michael. Bryllupslåta di, var det ikke?

Jajaja!

[1] Hadde det vært opp til Høyre, hadde vel ikke George Michael turt å gløtte på døra engang …

Jojojo, herregud, tenk på hvor mange homser det er i Høyre …

[6] Du ble altså nominert til Mr. Trondheim, men trakk deg. Bjørnar Moxnes er blitt anbefalt å melde seg på Paradise Hotel. Hva skjer med seksualiseringen av mannlige norske politikere?

Jens Stoltenberg ble jo kåret til Norges mest sexy mann for lenge siden, så seksualiseringen av mannlige norske politikere er gammelt nytt.

[6]Hvem ER den mest sexy mannlige politikeren?

Det er ikke slik jeg tenker om politikere, men Stoltenberg ser jo veldig bra ut.

[6] Om Høyre skal bli tatt på alvor som homoparti, må du venne deg til å snakke bra om dine mannlige kollegaer. Trond Giske hadde i hvert fall manneklemmen.

Jo, men den ble jo så klein. Giske fremstod som åpen og moderne, mens Stoltenberg ble seende ut som om han var homofob, så den klemmen ble temmelig mislykket. Men jeg har lenge etterlyst Høyre-homsen i Trondheim. Alle våre flytter jo til Oslo og gjør det stappfullt der, jeg håper noen kan bli her i byen og få en fremtredende rolle.

[6] Hem er den kuleste ikke-Høyre-politikeren i historien? Ikke lov å si Gro.

Haha. Per Borten. Enn å stille opp iført bare trusa for fotografen. Du finner ikke noe mer urtrøndersk.

[6] Hadde du gjort det?

Aldri.Og særlig ikke i den trusa.

[1] Hvem er den minst kule politikeren i norgeshistorien?

Sylvia Brustad.I gamle dager ville jeg sagt Bergfrid Fjose.

[6] Vi hadde tenkt å spørre deg en del om miljø, men det forstår vi så lite av …

[1] … og det skjønner vi at du også gjør, så vi sparer den til Fagerbakke.

Eeeeheh.

Yngve Brox er kommunalråd for Høyre i Trondheim Bystyre – ordførerkandidat til valget 2015

X