No milk today

b
a

Først av alt, vi hører rykter om at dereikke skal ha melk i kaffen, sølvvinner i aeropressing og markedskonsulent,Ingri M. Johnsen. Hva er greia?

–Det er kanskje litt spesielt, men nei,vi skal ikke ha melk i kaffen vi skal servere i Mathallen.

Hva gjør dere når barnevognmafiaen kommerog skal ha en enkel decaf soja-latte?

–Da skal vi lokke med fantastiskesmaksopplevelser, og gi folk et litt annet perspektiv på hva kaffe kan være.Det skal ikke i hovedsak være en kaffebar, men et kunnskapssenter for kaffe ogte, hvor vi skal etterkomme det store ønsket om mer kunnskap som har oppståttde seneste årene, og servere kaffe og te av høy kvalitet. I tillegg blir detkurs og aktiviteter, og naturligvis salg av kaffe og te så folk kan få de sammeopplevelsene hjemme.

Har vi tatt litt for lett på det medkaffe?

Nja, egentlig ikke.Altså, man har ikke hatt tilgang på sporbar kvalitetskaffe av dette kaliberet i mer enn 10-15 år. Det er først nå man virkelig kan analysere smak på kaffen sånn som vin. Det er en revolusjon! Nordmenn har alltid vært opptatt av god kaffe, men de har bare aldri smakt noe som dette.Av utsalgene som kommer i mathallen, så tror jeg at vår bransje er den som folkkanskje har minst kunnskap om. Heldigvis gir det oss en fin mulighet til å deleav alt det vi kan!

Hva skal man se etter når man skal kjøpegod kaffe og te?

– Gå et sted hvor du vanligvis får lagetgod kaffe eller te og kjøp det i løsvekt der. Det er vel det beste tipset jegkan gi. En ting som er viktig å huske på er at kaffe er sesongvare og etjordbruksprodukt, det er det kanskje mange som glemmer. Akkurat som andresitter og venter på de norske jordbærene, så sitter vi og venter påforskjellige kaffetyper! Derfor vil utvalget vårt variere litt fra årstid tilårstid.

Det må være mye jobb å finne allekaffetypene?

– Vi brukerekstremt mye ressurser på det. Vi har vært igamet lenge, og jobber langsiktig med bøndene vi handler fra, men vi leteralltid etter nye unike smaksopplevelser. Det krever mye arbeid i alle ledd åkunne tilby fersk kvalitetskaffe, men så er alle her levende opptatt avkaffe, så det hjelper jo på litt. Vi er en gjeng med kaffehuer.

Så dere sitter og har koffeinskjelven påmøter?

– Hehe, nei, men det drikkes mye kaffe her.For min egen del så blir det vel ca en halv liter hver dag, men det er barekos.Det er en ganske god deal å ha tilgang på et så rått kaffeutvalg her på huset, og få brygge kaffen min selv. Nybrygget er best.

Har du en personlig kaffefavoritt som vimå få med oss?

– Gatomboya fra Kenya, vår vinnerkaffe frakonkurransen Nordic Roaster 2012. Veldig fruktig.

Hint av lun asfalt og hissig mose?

– Neinei nei, vi skal ikke bli et sånt sted. Det er åpent for alle, og ingen spørsmåler for dumme!

Er det noe nordmenn ofte gjør feil når delager kaffe?

– Hmm.. Kaffetrakter med varmeplate erfy-fy, kaffen burde drikkes med en gang og ikke bli stående, den blir veldigfort sur. Med presskanne så er det mange som ikke er så nøye med bryggetiden,og det kan jo gi litt forskjellige utslag. Men mest av alt så burde folkkjøpe bedre kaffe, ogskaffeseg kaffekvern. Før i tiden kjøpte folk bønner og kvernet den for hånd, men detforsvant, vi vil tilbake dit. Kaffeer for mange en vanedrikk, men det er også et nytelsesprodukt. Den bør være av god kvalitet, fersk, nykvernetog nybrygget.

Vi har en kommunekaffetrakter påkontoret, sikkert en del år gammel. Er det et hån mot god kaffe?

– Du kan bryggegodkaffe på nesten hva somhelst, menvelg gode råvarer!

Jukser du hjemme og heller deg opp en godkopp gullkaffe i stedet?

– Nei. Jegbrygger kaffe hjemme akkurat som jeg gjør her på S&H, og som vi kommer tilå gjøre i mathallen, blant annet på Kalita.

N&D: Kalita?

– Kalita.

Solberg & Hansen åpner utsalg ogbryggebar i Mathallen 2. oktober.