En sexy spion

Internasjonalstrid, norsk spionasje og muslimsk sex. Aslak Nores første thriller er her.

Aslak Nore (34) er forfatterog forlagsredaktør. Han debuterte i 2007 med dokumentarboken Gud er norsk, en bok om norske soldateri utlandet og Norges diskutable rolle som fredsnasjon. Ekstremistan kom ut i 2009 og handler om hvordan innvandring ogflerkultur gjør Norge til et farligere, og samtidig mer kompetent og spennendeland.

Nå har dokumentaristendebutert skjønnlitterært. I den ferske thrilleren En norsk spion kombineres fakta, som innsideinformasjon frakrigstjenesten og solid tverrkulturell innsikt, med fiksjon. Resultatet er dennorske etterretningsoperatøren Peter Wessel, som arbeider undercover iMidtøsten.

Historien fortelles ijeg-form fra hovedpersonens perspektiv, og gir leseren innblikk idetaljkunnskap om emner som etterretning, soldatliv, afghansk dagligliv ogmuslimsk seksualkultur. Alt for at den norske spionen skal kunne løse oppdragetog unngå fatale nasjonale og personlige konsekvenser, i et tempo som fårleserhjertet til å hamre.

Løgnen er et gjennomgåendetema, både spionen Wessels personlige livsløgn, og fredsnasjonen Norgesselvbildeløgn. Intellektet, intensiteten og melankolien gir sammen en troverdigog egenartet hovedperson. Den seksuellespenningen som skapes i krysningspunktet mellom virile spioner og muslimskmystikk gir thilleren ytterligere temperatur.

Romanen vil pirre alt frateknofile, flerkulturalismens tilhengere og motstandere, til stridslystne adrenalinjunkierog hemmelige hijabibeundrere av begge kjønn. Høy puls og følelsen av å være pået farefullt oppdrag gjør boken vanskelig å legge fra seg – leseren vil ønske åfølge Wessel i mål.

I kveld kommer forfatterentil Trondheim Folkebibliotek for å snakke om sin norske spion. Vi fikk spørreham noen spørsmål for Natt og Dags lesere.

Hei Aslak! Gratulerer medskjønnlitterær debut. Når kom tanker om en ny sjanger?

-Takk, takk. Egentlig vardette en gammel drøm fra da jeg var liten og lå hjemme mens jeg leste bøkenetil folk som Jan Guillou, Alistair MacLean og Roald Dahls selvbiografi På egne vinger. Da jeg jobbet med denneboka kom minnene om disse eksotiske og spennende leseropplevelsene tilbake.Ingen følelse er like sterk som ditt første kyss, om du skjønner hva jeg mener.

Men da jeg jobbet somjournalist i Irak, Libanon og Afghanistan hørte jeg masse historier som jegikke kunne skrive i en dokumentar. Historier om hemmelige agenter og kyniskspill fra fredsnasjonen Norge. Samtidig studerte jeg etterretning på etugradert kurs. Da begynte ideen om en spionroman å ta form. Og ja: Det er veldigdeilig å ha gjennomført og landet på beina.

Å lese en roman i jeg-perspektiv, meddertil intime refleksjoner, her om både sex og soldatliv, kan gjøre en leserusikker på når forfatteren fremmer sine synspunkt, og når det er fiksjon. Hardet noe å si? Har Wessel noe du ikke ville ønske å stå inne for? Hvor mye avhovedpersonen er Aslak, og hvor mye er Peter?

– Hehe. Noe av ideen medjeg-fortelleren var å gi leseren en sterkere følelse av å være tilstede stedersom Afghanistan og Midtøsten. Synes ofte spionthrillere er så kalde, tekniskeog distanserte. Jeg ville gjøre det annerledes. Altså: Jeg er gammel soldat ogdet er en spionroman med masse politisk og militær informasjon, men idealetmitt der var Shantaram, boka om hanaustralske bankraneren i India. Boka er jo nokså fri diktning, likevel tror videt er hans selvbiografi. Jeg prøvde derfor å skrive ut følelser jeg har kjentselv – frykten og kicket i et krigsområde, ensomheten og løgnen overfor folkhjemme, hvordan samfunn som separerer kjønnene ofte oppnår det motsatte – atdagliglivet syder av seksuelle undertoner.

Kald og distansert har du definitivtunngått. Lesere av begge kjønn vil finne romanen temmelig temperert ogtirrende. Kan du fortelle mer om bakgrunnen for å skape en spion som utfordrerde tradisjonelle sosiokulturelle seksualgrensene?

– Ja, ta dette med sex. Jeghar jo hatt en del forhold og affærer med muslimske damer opp gjennom årene. Ogjeg kom til å tenke på alle islamkritikerne rundt omkring. Selv om det er masselegitimt å kritisere islam for, er mistanken min at en del av raseriet har en undertryktseksuell komponent. Du finner det i Breiviks kompendium og i forskjelligeversjoner blant islamkritikerne på nettet. Følelsen av avmektighet, at de ikkekan få de muslimske damene. Men selv om seksualmoralen blant de flestemuslimske damer er høyere enn andre er dette er en myte, som så mye annet i dendebatten.

Jeg hadde likevel et ønskeom å nærme meg dette tabuet på en ærlig måte. Derfor tenkte jeg: Jeg ønsker joikke at damer i Norge skal begynne å gå med hijab, liksom. Men samtidig er detingen tvil om at tildekking og fromhet skaper et slags begjær. Det som ervanskelig å få, er spennende, du skjønner. Den følelsen har jeg selv opplevd,og den har jeg overført til Peter Wessel. Egentlig var det mye mer muslimsex iboka, men forlaget mente det var svak litteratur, hehe. Det stemte nok det, mendet er spennende likevel.

Wessel har fått sin egen konto påTwitter. Samtidig høres rykter om at en oppfølger til romanen er på vei. Vilhovedpersonen twitre parallelt med bokprosjektet? Vil ikke det kunne gispoilers?

– Jeg aner ikke hvem somstår bak @norskspion altså, virkelig ikke. Derfor ble jeg så glad for å se hamder. At noen hadde laget en profil ut fra en av mine karakterer føltesskikkelig stort. Så jeg blir veldig overrasket hvis han kommer med spoilers franeste prosjekt. Han vet vel knapt hvilken del av livet sitt som skal belyses.Men ok. Det skal handle om ungdomstiden hans i Oslo, der han vikler seg inn ikomplikasjoner med kriminelle gjenger og vakre damer. På et mer grunnleggendenivå handler det om hva som gjør et menneske til en egnet spion. Jeg tror ofteagenter og spesialsoldater har samme personlighetsprofil som kriminelle. De blebare aldri tatt. Det blir spennende å utforske videre, spoilere ellerikke.

Å sette et kritisk søkelys motnasjonens stolte selvoppfattelse burde gi reaksjoner. Kan du fortelle om noen?Og om det ikke har kommet reaksjoner, hva tenker du om det?

– Nei, det er en de størsteforskjellene på å skrive dokumentar og fiksjon. Da jeg skrev dokumentarer varjeg vant til å våkne opp til sinte helsider mot meg på debattseksjonen og masseraseri på sosiale medier. Men nå vanker det bare godord. Litt skremmendefaktisk. Men veldig deilig også – jeg har blitt skjelt ut nok i media.

I Ekstremistan spår du et nytt “på godtog vondt Norge”. Er Peter Wessel et fiksjonens bevis på egen tese?

-Tja, tenkte aldri på detegentlig. Ivana Lucic derimot, den norskbosniske agenten, er totaltEkstremistan. Hun hater norsk middelmådighet og er skarp og kynisk som bareBalkan-folk er på sitt beste. Men i neste bok om Wessel, vil vi nok vendetilbake til en del temaer jeg skrev om i den boka.

Det blir spennende. Hva vil vi få høreom i kveld?

– Nja, vi får se da, men fårvel snakke litt om Peter Wessel Tordenskjold, Trondheims store sønn. Og spionervirkelige og oppdiktede. Og Afghanistan, Dubai og Libanon. Og gjerne om at noensnart må skrive en muslimsk Fifty Shadesof Grey, helt seriøst. Der ligger det noe mye mer interessant enn litt akkså trygg bondage-husmorporno.

I kveld (tirsdag) på Trondheim Folkebiblliotek: Ørjan Greiff Johnsen i samtale med Aslak Nore om krimboka «En norsk spion«. En rå agenthistorie – en aktuell innsidefortelling fra norsk etterretningstjeneste.Inngang fra Kongens gate.Inngang kr 100/50 (honnør og student)

X