Smil og Gift møter Atle Antonsen

Atle Antonsen hater Whitney Houston. Han er Norges svar på Bill Murray. Han er Skandinavias triveligste jødevitsemaker.

b
a

SMILOk, premisset du satte for dette intervjuet var at vi skulle sørge for å være ekstra snille og ekstra slemme.

Ja.

SMILDerfor ligger vi i denne hotellsengen. Men jeg har spysyken. Og har holdt meg helt til nå. Det vil si …

GIFTAt du kan muligens få deg noen overraskelser underveis i dette intervjuet.

Greit. Kan jeg ta meg litt snus?

SMILJa. Liker du overraskelser på senga?

Overraskelser på senga?

SMILEller i senga, for den saks skyld.

Det er en viss forskjell. Overraskelse på senga er frokost, liksom. Men er dette et snill spørsmål?

SMILJa.

For dette er veldig relevant for hva jeg driver med. Jeg måjo si ja. Men jeg kan ikke utdype det.

SMILHvorfor ikke?

Egentlig liker jeg ikke prinsippet overraskelser, jeg er en kontrollfreak på de fleste områder. På jobb for eksempel, liker jeg å være forberedt. Det er litt annerledes i senga enn på jobb. Jeg vet ikke hva slag sjobb dere har. Men dere, kan jeg få ta av meg denne morgenkåpen? Jeg blir så veldig varm her i sola.

GIFTVær så snill, ikke kle av deg.

SMILFå se på deg! Hvor har du fått det fine arret på leggen?

Jeg var på vei til biblioteket for å skrive stil, og så falt jeg på isen. Det reddet meg fra en grusom stil, husker jeg.

SMILHva skulle du skrive om?

Det husker jeg ikke. Jeg var vel 17 år.

GIFTVar du dårlig på skolen?

Jeg var litt over middels. Ikke noe geni, men ikke på bånn heller. Ca 4,5 i snitt.

SMILDet er helt greit å være gjennomsnittlig, synes jeg.

GIFTAverage Atle. Story of your life.

Gjennomsnittlig er ålreit.

GIFTPå en skala fra én til ti, hvor glad er du for at du ikke ble med kompisene dine på den Brille-satsningen?

Jeg er glad for at jeg gjør noe annet enn å jobbe med de akkurat nå, det hadde jeg behov for. Men jeg har vært med en gang som gjest og skal være med en gang til, og jeg synes Brille er et over gjennomsnittlig bra program. Det vil jo alltid variere, men jeg synes de har med seg toppfolkene som gjester.

SMILJeg synes du dro en veldig søt jødevits.

Du kan si at det var morsomt spontant der og da, men i ettertid så blir det bare en platt idiotjoke. Det irriterte meg at jeg ble beskyldt for å ha hetset noen med en sånn meningsløs jalla-vits. Skal jeg først hetse noen vil jeg helst at det skal være med en drøyere og mer gjennomtenkt vits. Det var ikke jøder som reagerte på det, det var bare en antropolog som hadde lyst på litt egenreklame.

SMILHvem er Norges minst humoristiske humorist?

Det er jo Tommy Steine. Han er kjip mot folk han tror han ikke kan gjøre nytte av.

GIFTFår creepy vibes av han.

Jævlig døv fyr. Han er faktisk en bedre humorist enn han er som kar.

GIFTHva slags folk er det som ler av deg egentlig?

Det er et par generasjoner i hvert fall. De aller eldste ler nok ikke så godt av meg. Etaten er det bare folk over tjue som ler av, fordi du må ha hatt en jobb for å synes kontorhumor er morsomt. Dag er det flere damer enn menn som liker, fordi den har litt mer følelser og drama.Og så har du de mer rølpete tingene. Da jeg holdt på med XL var det 90 prosent menn i salen, som ofte kom alene rett fra gutterommet, og vi satte ølrekord på alle stedene vi var. Humor er smak, det er så enkelt som det. Kong Curling synes 80 prosent er fantastisk, mens resten blir forbanna fordi de ikke synes det er gøy i det hele tatt. Jeg blir også forbanna om noen lager humor som de tror skal treffe meg, men som ikke gjør det.

SMILHva ler du av selv?

Jeg ler ikke så jævlig mye lenger. Jeg ler sosialt. Av ting som er scenisk så ler jeg av oppfølgeren til Ricky Gervais. Extras sesong to synes jeg er det morsomste han har gjort. Men The Office, sånn pinlighumor du skal bli flau av, det synes ikke jeg er så jævla gøy. Flauhet og latter henger ikke sammen for min del.

SMILDet er alltid gøy med dyr som driter seg ut! Hehehe.

Jeg har levd en stund, det er grenser for hvor mye rart en katt kan gjøre. Jeg synes det er morsommere med albatrosser som skal lande foreksempel, som er noen jævla klønete dyr. Fugler som tryner, det synes jeg er hyggelig.

GIFTVi synes det er hyggelig at norske menn med mye stress og ansvar på jobben får lækse litt infantilt i en babybleie og bli dullet med av «mamman sin». Men du kjenner vel til adult baby-fetisj allerede.

Jeg kjenner til det. Men det er mye vanskeligere å vitse om ting som er en vits fra før. Det er omtrent som å lage en sputnikparodi. Du kan liksom ikke toppe originalen. Men er det virkelig populært i Norge nå altså?

SMILDet er utsolgt i sexbutikkene for bleier.

Det er kjempekomisk. Og de har store lekegrinder og sånn også eller?

SMILJa, og smokk, kyse og tåteflasker.

Det er tydeligvis mange som savner mors omsorg. Det er jo min generasjon det da, 40 pluss. Det behovet der er interessant. Det skyld esantakelig en slags kollektiv omsorgssvikt fra våre foreldre.

GIFTJeg kan absolutt se for meg deg i bleie. Sikker på at du ikke har prøvd litt, dikke dikke?

Nei, det hadde vært en dårlig overraskelse i senga.

SMILHar du noen andre fetisjer?

Jeg tror ikke det.

SMILAlle har jo det. Hva med ballongfetisj?

Ballongfetisj er helt ubegripelig, det forstår jeg virkelig ingen ting av. Bleiefetisj kan man faktisk spore i en eller annen retning av noe seksuelt, men ballongfetisj? Er det forventingen i forhold til at den skal sprekke? At det er pirrende å tenke at denne ballongen har jeg makt over, den skal sprekke på et tidspunkt?

GIFTHallo. Jomfruhinna. Man kan blåse opp og sprekke en ny hver gang!

Mulig du trekker det litt langt nå.

GIFTHvem stjeler du humoren din fra?

Jeg er en av de få som ikke stjeler. Jeg stjeler forbausende lite. Deter jo en bransje som er befengt av stjeling, men det er færre som gjør det nå fordi det er så lett å bli catcha. Da Falsk Mathiesen holdt på, var det jo bare å dra til England og skrive av deler av showene man så der og komme tilbake og sette det opp. Jeg har alltid hatt stoltheten min i å bare bruke egne ting. Jeg blir inspirert, men direkte stjeling gir meg dårlig smak i munnen.

SMILHva er forskjellen på å stjele og bli «inspirert»?

Den er stor. Inspirert er at du ser noe du selv kan dra videre i  en eller annen retning. En gang ble jeg beskyldt for å ha stjålet et poeng fra Eddy Izzard, og det kan stemme uten at jeg var klar over det. Jeg hadde sagt noe på radio om hvor kort periode en pære er moden, det er liksom bare femten minutter fra den er steinhard til den er muggen, og så kom jeg på at jeg hadde hørt ham snakke om dette før. Det vil ikke skje med meg igjen med mindre det er et uhell.

GIFTHelgardering, ok.

SMILApropos uhell, når er det riktig å si «fitta»?

Hm. Det må være når det er en innen rekkevidde, rett og slett.

GIFTDin mor?

I nærheten av min mor kommer jeg nok ikke til å si det, men når det er en attraktiv innen rekkevidde, i seksuelle sammenhenger, er det lov å si fitta. Det egner seg veldig dårlig i andre sammenhenger. Jeg tillater det ikke som skjellsord. Når Tshawe sier «fittehøl» sånn passe drita på TV så er det utrolig pinlig. Det var jo nesten det pinligste som skjedde i den Plumbo-incidenten.Den jakta på Plumbo, tusenvis av den såkalte eliten som drev og fotfulgte dem på twitter, var minst like flaut. For et inferno av masseidioti.

SMILHva er det største problemet i Norge i dag?

Syting. Klaging. Misnøye. Og en overdreven tro på at velferdsstaten skal holde hånda over deg uansett hva du gjør. Et eksempel er han fjellklatreren som skadet seg i Himalaya, og kom med flengende kritikk fordi UD ikke sto klar for å bære han ned etter en halvtime.

GIFTNå syter du.

Ja, jeg syter over andres syting. Jeg vet vi har trukket vinnerloddet for lengst, så jeg synes det er bedre.

GIFTHvor lang tid har du igjen som komiker?

Jeg tror jeg nærmer meg punktet der jeg er så god som jeg kan bli. Fem år til peaken, tipper jeg.

GIFTEr det deprimerende å tenke på?

Egentlig ikke, når jeg har vært med på alt jeg har fått være med på. Ballettdansere har det verre.

SMILFøler du det truet av den nye generasjonenkomikere?

GIFTJa, hva synes du om Tweet4Tweet?

Tweet4tweet må finne formen først. Jeg vet ikke om det var nok mat der til at det ble interessant til å begynne med. Og om tilfanget på humor er nok bare med Twitter og sosiale medier, er jeg usikker på. Nå er jeg ikke noe særlig på Twitter, jeg synes det jaget om den kuleste kommentaren er litt jalla. Det er så ferskvare, når du skal begynne å oppsummere en uke senere så er allerede hele tematikken død. Men Vogt er et talent, han. Ylvis og Torsdag Kveld Fra Nydalen føles ikke som en ny generasjon, de er bare 7-8 år yngre enn meg og har mye av den samme formen vi opererte med i Team Antonsen i 2004. Det er ikke en revolusjon på gang her, humormessig.

GIFTVent litt. Har du leamus i øyet?

Ja, det har jeg hatt i fem dager. Det er jævlig irriterende. Jeg trodde bare det var jeg som følte det, men det synes også, faen.

SMILGråt du da Whitney døde?

Nei.Jeg har ikke noe forhold til henne utover at jeg hater «I wanna dance with somebody».

GIFTLo du?

Lo gjorde jeg ikke, men jeg fikk ingen følelser i forbindelse med at Whitney Houston døde.

GIFTVet du ikke noe vi ikke vet?

Ifølge sosialantropologien er leamus, eller fascikulasjonsom det egentlig heter, i enkelte kulturer forbundet med evnen til å oppnåfysisk velbehag.

SMILHehe.

GIFTVi har hørt at du liker å sladre.

Jeg elsker å bli sitert på ting jeg aldri har sagt. Det ersånn jeg gjør med Harald, han blir jævlig flau av det.

GIFTMen har du noe sladder?

Jeg har hørt at Ole Edvard Antonsen og Johan Olav Koss havnet i en trekant med Siv Stubsveen en gang. Fra noen som påsto at de var i samme rom. Det er utrolig morsomt å se for seg. Jeg tror Johan Olav havnet underst. Det er en av de bedre trekantene jeg har hørt om.

GIFTHva er den dårligste trekanten du har hørt om?

Det er vel den eneste trekanten jeg har hørt om av interesse.

SMILDu som har både personlig og profesjonell innsikt i ekteskapsrådgiving. Hva er nøkkelen til et langt og lykkelig ekteskap?

Langt og lykkelig?

GIFTDanse ekstra tett med NRK-kolleger på julebord, og komme hjem ferdig oppvarma?

Ja, det er jævlig bra. Det er det lureste man kan gjøre. Og fortelle om det med en gang. Men det aller viktigste er å få barn, for da jobber man litt hardere for å komme seg gjennom dritten, i hvert fall hvis man har en viss moral og ansvarsfølelse.

GIFTMørkt Salander-lemma: vil du helst bli ømpult av Karen Marie Ellefsen i Lisbeth Salander-kostyme, eller bli tatt med strap-on av Noomi Rapace som Lisbeth Salander?

Dere er gode på dilemmaer. Å bli tatt med strap-on? Jeg tror jeg velger Karen. Men hun er jo lesbe, så jeg vet ikke om hun hadde satt pris på det.

SMILHvem er den beste dateren du kjenner?

Morten Ramm tror jeg er ganske bra der. Han er veldig god til å bable i vei på en naturlig måte og være festlig. Jeg tror også Odd-Magnus Williamson er ganske god, at han ikke viser svakhet og har nok indre styrke til å komme seg gjennom og være suveren.

GIFTEr du forkjøla?

Jeg er egentlig ikke det, jeg bare klør så jævlig på nesa.

SMILDu virker litt tett i nesa.

GIFTHar det vært litt for mye tid foran speilet? Eller over?

Det har vært veldig lite av det altså.

GIFTOVER speilet?

Jeg skjønner hva du mener. Nei, ikke nok.

GIFTWord on the street er at første gangen din var på en trapp sammen med en viss hipp oslobasert festarrangør en gang på slutten av nittitallet?

Dere vet jo at jeg ikke kan bekrefte eller avkrefte det der i det hele tatt.

GIFTSkal du ikke «dra en Bill Hicks» altså, som en viss kvinnelig norsk programleder/artist skryter på seg at hun har tenkt å gjøresnart?

Bill Hicks er en av mine store favoritter. Han var så kompromissløs. Ingen har klart å fylle de skoene der.

GIFTRo, ro, ro …

SMILHar du tatt i en annen manns pikk?

Det tror jeg faen meg ikke jeg har. Eller kanskje i fylla. Det er ikke noe karer gjør. Men jeg vet at Gartnerlosjen-gjengen gjorde mye sånt, de strakk jo de practical jokesene sine med kuk såpass langt at de måtte slutte med det. Det var nesten sånn at de lå med hverandre på kødd.

SMILHar du hørt om noen som har ligget med hverandre på kødd?

Nei. Det nærmeste er vel Sverre Goldenheim.

GIFTLa oss snakke litt om redsel.

SMILEr du redd for å skuffe folk?

Ja. Drivkraften min som komiker er å ikke skuffe. Før var det å overbevise, nå etter å ha blitt kjent er det å ikke skuffe. Det gjelder også privat. Det var et tilfelle da jeg var yngre at jeg ikke turte å slå opp med en kjæreste fordi jeg var redd for å skuffe, så jeg ventet til hun gjorde det. Drita feigt, selvfølgelig.

SMILNå som vi mot formodning er inne på klam selvutlevering: Har du mye indre støy?

Det er ikke så bråkat psykisk. Det var mer indre støy før. Men jeg vil gjerne ha mye ytre støy. Det er derfor jeg plystrer når jeg ikke snakker.

GIFTRyktes at det har gått i arv, at du har avla fram Oslos mest bråkete barn.

Haha. Jeg fikk barn tidlig, og hadde kompiser som ikke hadde barn, og da virker barn støyete per definisjon. Men jo, jeg har to sønner som er ganske utagerende. Vi ga en vinflaske til naboen hver jul på grunn av det.

SMILEr folk redd for deg?

Det er en kjendisdistanse av og til. Den starstruck-reaksjonen som en del kan få synes jeg er veldig ubehagelig, så da prøver jeg å være så jovial som mulig.

GIFTKompisene din har fortalt oss at du er et mareritt å ha med på byen,fordi du alltid slår av en prat med en drita klegg som henger seg på.

Jeg måtte ta et oppgjør med meg selv i forhold til det. Jeg var alt for hyggelig, og sto og snakket med folk i timevis. Jeg er bedre nå.

SMILEr du mye ute om dagen?

Jeg er en rastløs fyr og må rive ned korthuset en gang iblant. Hver 14. dag er vel intervallet.

SMILVi runder av med et triv’lig-o-lemma fordi du er så ålreit. Hvis du skulle valgt et nytt yrke, ville du gått for politi eller brannmann?

Brannmann. Å være en myndighetsperson som politi egner jeg meg ikke til, jeg hadde hatt alt for mye sympati med tjuvpakk og kjeltringer. Det er alltid en tung historie bak, og det kan ikke de som er lovens håndhevende ta hensyn til. Og så tror jeg brannmenn jobber i et veldig macho og avslappa miljø, med mye daffing, og så er det action når det skjer.

GIFTRøddig svar.

Det var et røddig spørsmål.

Atle Antonsen