Forfattersleppet 2011. Bergen, 3. – 8. oktober.

Forfattersleppet2011. Bergen, 3. – 8. oktober.

Årets Forfatterslepp byr på nyskrevet skjønnlitteratur, påsamtaler om bøker og om livet og om virkeligheten. Det blir opplesninger. Detblir poesi, fortellinger og romanutdrag, programposter for de minste,musikalske innslag, alvor og humor, gamle ringrever og helt ferske stemmer. Oppav stolen, folkens. Frem med paraplyene.

NATT&DAG, for vår del, gleder oss særlig tildebutantkvelden på Norli (Galleriet) i kveld klokken 20:00. Der møter vi flereav årets debutanter: Kristina Leganger Iversen, Svein Tarald Framnes, MariUlset, Janne S. Drangsholt og Sondre Midthun.

Kort om de utvalgte:

Kristina LegangerIversen (f. 1989) er fra Åsane, men bor for tiden i Oslo. Hun studererlitteraturvitenskap ved UiO, er redaktør av litteraturtidsskriftet Lasso ogsitter i bladstyret til Mål og Makt. Hun debuterer i år med boka Hjartemekanikk. Hva kan vi vente oss avden? Tja, ikke vet vi, ennå. Alt vi kan gjøre er å støtte oss på en av Iversenstidligere uttalelser: “Eg elskar norsk poesi, vi har så uendelig mykje branorsk poesi!”.

Eventuelt er bloggen hennes et naturlig sted å oppsøke:http://grapecityjuice.wordpress.com/om-skriblaren

Svein Tarald Framneser fra Fitjar, og debuterer med en underfundig og språklig oppfinnsomforviklingsroman. Den heter Juletre tilAfrika. Som Framnes sier: “Det er en humoristisk fortelling om to menn somhugger grantrær på ei øy på oppdrag fra kommunen. Den ene kommer rett fra eninstitusjon, den andre er russisk invandrer. Det er dyrt å hogge, derforbestemmer de seg for å sende juletrær til Afrika.” Om Framnes er over snittetopptatt av den litterære kanon vites ikke, men på Facebook er han uttalt ogåpen fan av veletablerte band Beatles, Smiths, Clash, Queen og Led Zeppelin.Lærermentalitet, er det ikke det man kaller det?

Mari Ulset debuterermed Biltur. Hun er fra Straumsnes påNordmøre, men bor i Bergen, hvor hun jobber som gartner. Tidligere drev hunfanzinen Ikke til hjemlån sammen medmarkante, motkulturelle størrelser som AnjaUlset,AgnesRavatnog KjerstiRorgemoen.

Et utvalg av fanzinetekstene ble siden samlet i en bok. OddW. Surén i Dag og Tid omtalte den slik: «Plump humor, barokkepåfunn, råskap, slurv, musikalitet, skeive synsvinklar og frekke fantestrekar(…) Så sjarmerande som publikasjonen Ikke til hjemlån er, meiner eg det ergrunn til å ottast at han vert populær. Og då skal fanden ha takk!»

Janne S. Drangsholt(f. 1974) er forfatter og litteraturforsker. Hun bor og arbeider i Sandnes. Humlefangeren er hennes første bok. Denhandler om Rakel som har reist til Japan, desillusjonert og trist etter bruddmed kjæresten. I Tokyo treffer hun Saeki, som sliter med ettervirkninger etterat han var til stede da undergrunnsbaneni Tokyo ble utsatt for terror i1995. Snart blir Rakel trukket inn i hendelser som bringer henne inn ivanskelige relasjoner, både til Saeki, men også til andre.

Sondre Midthun debuterermed Kom aldri nærmere – en roman omødeleggelsen når den inntreffer, og bivirkningene den skaper. Kom aldri nærmerebegynner en sommerdag idet faren, under familiens hytteferie, drukner sønnenshund i et tjern. Et barns perspektiv på verden endres i takt med en familie oget vennskap som gradvis går i oppløsning. Hvordan gjenopprette det ødelagte?Hvor langt kan en ung gutt gå i fortvilelse og savn? Sønnen minnes for alltidde fatale sekundene ved hytta, og sytten år senere returnerer han til bygda foret endelig oppgjør med faren.

Sondre har tidligere vært aktiv i litteraturtidsskriftet Lasso. Du finner ham også på twitter: @sondremidthun

X