Fylleprat

NATT&DAG dro til Schous Mikrobryggeri og tok en prat med ølbrygger John for endelig å komme til bunns av flaska og mannens beste venn, øl.

Hei magiske rusbrygger! Hva er egentlig godt øl?

– Det er så enkelt som et øl du liker. Mange sier for eksempel at øltypen lager er søppel, og at du må drikke ale i stedet. Jeg mener det handler om kvalitet. Du får dårlig øl om du bruker billige ingredienser eller ikke vet hva du gjør.

Du er sikker på at du vet hva du gjør?

– Første gangen jeg jobbet i et bryggeri var jeg femten. Siden både Carlsberg og Haandbryggeriet, før jeg endte opp på Schous. Jeg strøk på kjemistudiene mine på grunn av drikking, og innså at det var øl jeg var mest interessert i. Det endte i en bachelorgrad i brygging og destillering. Alt ølet vi brygger her er basert på mine oppskrifter. Da vi startet opp ville vi ha et blondt øl, en stout, en engelsk bitter og en IPA. Jeg begynte å brygge på små tjueliters tanker, fikk folk til å smake, og om det smakte dritt måtte jeg gå tilbake og endre oppskriften, helt til ølet ble bra.

John viser frem utstyret. 500 liters kobbertanker på et åpent loft over inngangsdøra. Kornmalt fra England blir knust og blandet med varmt vann. Siden de store bryggeriene har bedre utstyr og mange triks på lur, må han veie opp med dyrere malt, noe som også gjør mikrobryggeriøl dyrere. Humle blir tilsatt flere ganger underveis, for å få bitterhet, smak og aroma. Han åpner en metallboks med humle fra New Zealand og USA. Det ser ut som kattemat.

– Dette er fra samme plantefamilie som cannabis, du kan sikkert selge det til Grünerløkka-kidsa.

Kan hvem som helst brygge sitt eget øl?

– Absolutt! Norge har lenge hatt kultur for hjemmebrygging. Det finnes egne konkurranser for dette, og noe av ølet er helt fantastisk.

Så norsk øl er bra? Ringnes, for eksempel?

– Det er ikke noe galt med øl som Ringnes, Hansa og Frydenlund, men de store bryggeriene bruker millioner på at ølet skal smake likt, uansett når, hvor eller hvordan du drikker det. Vi kan velge akkurat hvordan vi vil lage det. Forhåpentligvis er det noe folk liker.

Ølbriller, ølnøtter, øllebrød, ølkrøll og døll! Hvor mye tenker du egentlig på øl?

– Alle som jobber her er interessert i øl. Vi må drikke for å vite hva vi selger, så vi kan forklare folk som kommer hva de forskjellige ølsortene er. Ellers har jeg hobbyen min som jobb. Alt jeg gjør handler om øl, inkludert bøkene mine.

Der har vi noe til felles …

– Ja, norsk drikkekultur er fascinerende. På vorspiel drikker alle det samme ølet rett fra flaska eller boksen, og på byen trenger man bare løfte en finger ved bardisken, og vips, så har du en halvliter i hånda.

Haha. Fingerbøll!

– Da faren min var i Norge for første gang, ba jeg ham gå bort til baren og løfte to fingre, så ville han få to øl. Han trodde jeg tulla, at det hørtes utrolig ut. Men det fungerte.

Var vel moro helt til han måtte betale 150 spenn for konsekvensen. Blir man ikke snobbete av alt mikromakket? Drikker du kun dyrt mikroøl?

– Det stemmer ikke. Om jeg sitter på pub og ser fotballkamp for eksempel, drikker jeg det samme som alle andre. Det finnes riktig tid og sted for alt øl.

Hva tar du med på vorspielet da?

– På vorspiel gjelder det å ha med øl som ingen andre har. Alle drikker Tuborg eller noe, og så er det en idiot som knabber ølen din. Jeg kjøper alltid med det særeste ølet jeg finner. Om noen skulle gå rundt med det, vet jeg at det er min øl de tar.

Har øl blitt den nye vinen?

– For fem år siden visste nordmenn egentlig ingenting om øl, frem til desember. Da kom juleølet fulgt av all slags tester, og så glemte man alt igjen i januar. Når nordmenn dro til utlandet drakk de eksotisk øl der, men gikk tilbake til Hansa og Ringnes etter reisen. De siste årene har det kommet stadig flere mikrobryggerier, og folk spør gjerne hva vi har i stedet for bare å bestille halvliter og ta det man får. Mange barer har fått større ølutvalg. På nittitallet var det Cosmopolitan som gjaldt, så skulle alle drikke vin, deretter kom Mojitoen.

SKÅL!

X