Årets mat 2010

OSLO ///

Nighthawk Diner

Mr. Løkka a.k.a Mr. Vardøen fortsetter å gjøre det han kan best: være best på Løkka! Med behørig detaljbesettelse skapte han en “autentisk” tredvetallsdiner midt i Oslos tjukkeste innflytterbydel: båser fra Missouri, takvifter fra Ohio, sure agurker fra Brooklyn, pannekaker til frokost og økologiske burgere (eneste detalj som ikke var 100% troverdig, men velkommen lell). N&Ds anmelder ble så overbevist at han så en gjenspeiling i belysningen av gamle Chicago i de dagene hvor menn var menn og skjøt med maskingevær.

Illegal Burger

I 2010 poppa det opp en drøm av en fast food-sjappe mellom Hells og The Villa# håndplukka kjøtt ble rulla til burgere og slengt på en importert kullgrill som vekte ganen på måter vi ikke visste en burger kunne gjøre. Etter solnedgang dro de også på med MC Kaman, ukulele, øl og svett dansing til karaokepop. Hvem andre har fått Necrobutcher til å nikke med til Britney Spears?

Bar (Tjuvholmen)

Alle langbente vestkantjenter med gull i blikket klampret stilettene sine ned til Tjuvholmen og Oslos beste solnedgang i sommer, for wine&dine på BAR. Anstendig dimsum, blåskjell med pomme frites og rekefat akkompagnert av huschampagnen Ruinart, er blant det som sto på menyen, før det senere på sommernatten forvandlet seg til finansfiffens ynglepass numéro uno. Vi har imidlertid ikke hatt råd til å spise (eller drikke) på BAR. Enda. For det kan kanskje denne nominasjon gjøre noe med det?)#)

BERGEN///

Barfot

Flere har prøvd å etablere seg i Magnus Barfots gate 5. De fleste har tuslet barføtt vekk. Denne kafeen har imidlertid utvist mer gjenstridige kvaliteter. Det aller viktigste når man skal starte en kafé eller restaurant er en dyktig kokk. Det har Barfot. Vi trekker frem en kjempegod og original Club Sandwich (119,-). Hvem av dere har spist clubsandwich der begge sidene av surdeigsbrødet er utstyrt med kyllingspyd? Rikelig med bacon var det også. Min venninne mesket seg i mellomtiden med en deilig kotelett-rett (159,-). Underetasjen er dessuten like pen som førsteetasjen, noe vi setter pris på.

Ujevnt

Hvis det er slik at “helt på det jevne” er en eufemisme for ’dårlig’, er kanskje Ujevnt et passende navn likevel: Kjærkommen nyvinning (mai 2010) som danner et pålitelig Bermuda-triangel sammen med Garage og Legal: Du blir gjerne stuck i dette veikrysset. Rikholdig øl-meny, sjakkrutet gulv og smakfull innredning, kanskje særlig om vi ikke tar de signalgule krakkene med i beregningen. Mye fin musikk her, virker som de har en greie for Prince. Uanstrengt stilblanding som kombinerer 30-tallet med 50-tallet med 70-tallet med 2010-tallet.

Salsa

Stedet hvor studenter, dersom de har en eksamen å feire eller en kjæreste å imponere, blar opp noen hundelapper ekstra bare for å kunne si, sånn i forbifarten: “forresten, vi spiste på Salsa i helgen”. Salsa serverer upretensiøs og no bullshit-mat hvor alt er bygd opp fra grunnen. Matanmeldere har ord på seg for å være sure, kritiske og snobbete. Det kommer som regel av at anmelderen ikke skal være på restaurantens side, men på kundens. Derfor gleder det desto mer å helhjertet gå inn for en uforbeholden anbefaling.

STAVANGER ///

Ostehuset

Ostehuset Øst er både en butikk, en café og et bakeri på én og samme tid – et mathus med alle rettigheter. Beliggenheten på østkanten er ikke bare et symptom på bydelens renessanse – Ostehuset er snarere en fødselshjelper og pådriver for hele omveltningen. Du får servert et godt utvalg av hjemmelaget mat, og byens beste (og dyreste!) blingser. Nyt en kaffe i de store lokalene eller ta med deg noe hjemmelaget hjem når den gentrifiserte snobben i deg vil ut. Miljøet preges av god og ekte mat som støttes av et rent, delikat og moderne, men røft og intimt interiør. Engasjerte og serviceinnstilte medarbeidere holder et høyt faglig kunnskapsnivå. Høy D2-faktor.

Cafè Sting

Gammel i gamet, men stadig en unik plass som kombinerer kafé- og kulturliv. Café Sting har eksistert siden 1983 og ligger ved Valbergtårnet. Kjent for sin hvitløksuke og litteraturfestival er Sting en boltreplass for byens kreative sjeler (eller wannabe-sjeler). Sting hadde lenge en av landets minste og mest spennende nattklubber, og har etter noen vanskelige år begynt å yppe seg igjen. Oppe serverer de god kaffe og enkle delikate småretter. Veggene fungerer som galleri for foto- og billedkunst. Ja, må han leve.

Oljemuseet

På bryggen til Norsk Oljemuseum finner du et av Stavangers beste brasserier. Bølgen & Moi Stavanger byr på sjeldent god mat med tilhørende godt drikke, byens beste utsikt og generelt en opplevelse av luksus og unntakstilstand. Lunchmenyen frister med hjemmelagde kaker, smørbrød og småretter, mens kvelds- og ettermiddagsskiftene fører en moderne internasjonal á la carte-meny. Det betyr i praksis sammensatte menyer fra sesongens beste råvarer. Et tips: Like greit å dra på med en femretter når du først har karret til deg et bord.

TRONDHEIM ///

Bryggen Asian Cooking

Asiatisk perle på Bakklandet, med alt fra tre-retter til kombinasjoner og sushi. Pent og hvitt, men likevel behagelig atmosfære med utsikt over Nidelva. Plassen man går for å hale i land en kontrakt med masse nuller, feire forlovelsen for så å ta med elskerinna dit dagen etter – slikt trenger man behagelige atmosfærer til. Men også plassen for absolutt alle som er glade i god og nytenkende asiatisk – ingen stive priser her. Natt&Dag klapper i hendene for byens fineste og reneste toalett!

To Rom Og Kjøkken

Hyggelig gourmet i Karl Johans gate. Stikkord: Trønderske råvarer tilberedt på middelhavsk vis. Riktignok er To Rom og Kjøkken et “Bar og Brasseri”, men maten og servicen gjør at det er der vi tar med kjerringa eller kaillen på restaurant. Når det gjelder drikke, er det fint å ikke være avholds – baren har også mye å by på. Egen liten matmeny for bar, om man ikke “skal på restaurant”. Ekstra skryt for at de er de eneste som har fått undertegnede til å spise sild – og elske det.

Credo

Har man ikke smakt en tre- eller femretters på Credo, kan man ikke ha bodd i Trondheim lenge. For alle kan gå på Credo og nyte de beste råvarene, løpende rett fra Rafnklau, og være hundre prosent trygge i hendene til de mest kunnskapsrike innen mat og vin – til en fin pris. Og når det er sagt, så er dette fremdeles den eneste plassen du kan nyte en femretter før du går opp i en bar og høre et liveband eller DJ og feste hele natta som vi vet om. Anyone better?

Obs: Tenk deg godt om, du kan bare gi én stemme. Bli med på festen på Dansens Hus lørdag 12. februar!

X