Edith Pdf: Nabovarsel lanserer fanzine

Nabovarsel, altså. Det startet slik det gjerne gjør: To ungeDJ’s på 17 “som trengte et catchy navn til datoene de fikk på Miles Ahead”.Seks år senere er posisjonen sementert. Som kunstnerkollektiv (med strengeopptakskrav!) i den bergenske tradisjonen etter Baktruppen og FIlmkollektivethar Nabovarsel etablert seg som en motkulturellstemme på flere plattformer: musikk, klubb, podcast, design, grafikk og alt detder. Men de vil ha mer! Verpesjuken har denne gangen ledet dem oppkirkegulvet med Adobe: pdf-fanzinen er født. Foreldrene er, slik unge foreldregjerne er, noe engstelige — men mest euforiske. Natt&Dag snakket med to avdem, Emilio Sanhueza og Jacob Lysgaard.

Dere lanserer et nyttfanzine på Landmark 23.juli. Fortell!

Emilio: Det er noe vi har jobbet med i flere måneder. Dethandler stort sett om klubbkultur og fungerer som en unnskyldning, ellermuligens en rettesnor, for å skrive om temaer som man finner mye av i blader:Reise, musikk, tekniske utfordringer målgruppen kan relatere til — og ikkeminst synsing om hvem og hva som er best. Men vi har også forskjellige bolkerhvor vi viser frem lokale kunstnere/grafikere og deres arbeid — alle sammen ungeog tilknyttet Bergen på en eller annen måte.

Formatet er ikke sårent lite oppsiktsvekkende. På minnepenn? Hva er filosofien?

Jacob: Filosofien er å prøve å forholde seg til de toelementene ved et magasin som har en fremtid: enkelhet og effektivitet vedproduksjon og distribusjon# og eierskapsfølelse hos leseren.

Emilio: Ideen er såpass enkel at den kan sammenlignes medcd-roms man fikk med magasiner som et redaksjonelt supplement til bladet.

Jacob: Det finnes jo allerede en masse e-mags i varierende kvalitet,og sånne minnepinne-musikkalbum, men vi er vel de første jeg vet om til åblande dem.

Hvordan blir det påskjermen? Skroller man? Blar man?

Jacob: Du blar, som i et vanlig fanzine. Filen er i pdf,optimalisert for å bli behagelig å lese på skjerm. Vi driver og eksperimentererlitt med mulighetene til pdf-formatet — som linking, animasjoner og så videre.Det blir mye mer av det i framtidige nummer. Animerte forsider for eksempel.

Emilio: Man kan printedet ut, men hver gang noen gjør det, dør en kattunge

Jacob: Håper at framtidige blader kan inneholde remiks-kits ogannen snaks. Alt er mulig på pdf. Det er som poteten. Kan brukes til alt.

Emilio: Edith Pdf.

Under slippet påfredag har dere fått med dere Glitterbug fra Tyskland og Vinny Villbass fraOslo. Hvem er de? Hvor skal de?

Emilio: Hvor de skal spille neste konsert?

Nei, mer sånn i livet.

Emilio: Glitterbug er en tysk musiker fra Köln. Han lagermelodiøs, vakker tekno slik folk fra Köln gjerne gjør. Han samarbeider medRonni Shendar, en israelsk videokunstner som også er hans kone. De er på veimot noe stort.

Jacob: Gift? Det var nytt for meg.

Emilio: Vinny Villbass er Norges beste DJ, han har holdt tilganske lenge i Oslo, men bor nå halvveis i Berlin hvor han også driver etplateselskap som heter «I’m Single» sammen med finske Khan.

Jacob, er duoffisielt med i nabovarsel nå? Eller er du mer assosiert medlem? Linnea i Donkeyboy-style?

Jacob: Jeg har visst blitt litt mer sementert som fullverdigmedlem i det siste.

Emilio: Han er vår Peter Saville (grafisk ansvarlig forblant annet Joy Division og New Order, jou.anm).

“Utelivet, slik deter i dag, er veldig dominert av halvhjertede motiver og feil innstilling”,skriver dere på nettsiden deres. Dette krever oppbacking…

Jacob: (plystrer)

Emilio: Det er muligens en påstand som ber om å bli dårligmottatt, jepp. Vi brukte det som et slags mantra til vårt eget arbeid da vistartet på Teknikerkroen. Det krevde mye arbeid# og stedet var gått iglemmeboken da vi begynte. I mellomtiden følte vi at miljøet for elektroniskmusikk og klubbkultur hadde gått inn i sutremodus fordi Strædet måtte stengedørene og Landmark sluttet med de faste klubbkonseptene sine.

You don’t have totaket his crap!

Emilio: At steder stenger er selvfølgelig veldig synd, ogmange hadde lagt ned en uvurderlig innsats der — men at lysten til å starte noefra scratch virket å være liten hos unge DJ’s… Det var for dårlig. Men mest avalt er den setningen et stikk til disse kommersielle utestedene som dominererbybildet. Det er deres gjester vi ønsker å kapre. Kall oss“rottefangere”.

Jeg har fått ensniktitt på fanzinen. En lengre – og god! – tekst om Berlin utmerker seg. Hvaer det med dere unge, kreative og Berlin?

Emilio: Det er billig.

Til høsten fårNabovarsel storfint besøk fra blantannet Detroit, London og Berlin. Navnene annonseres snart.

X