Ukas mixtape: Dj Christian Sol

NN: For de som ikke kjenner deg så godt har du også tidligere både spilt på undergrunns-klubber for så å bli kommers-dj, men er nå en mer undergrunns dj igjen. Hva har det betydd for din utvikling? har det vært positivt eller negativt?

Sol: Hei, først vil jeg takke for at jeg ble spurt om å lage en DJ mix til den nye spalten din. Det er et bra initiativ, og en mulighet til å bli kjent med DJs man ellers ikke hører så ofte! Det var nok ikke så svart hvitt. Jeg vil si at jeg aldri ble sett på som en undergrunns DJ for 10 år siden, men på den tiden gikk det an å spille god house musikk nesten hvor som helst i byen. Det var en tid da house var veldig in og DJ Peer snek seg inn på platelistene med Quart mix CD. Jeg trappet ned spillingen rundt 2003-2004 og begynte å jobbe med andre prosjekter. Jeg var nyutdannet lydteknikker, jobbet i studio, produserte og remixet for artiser, mens jeg og min produksjonspartner jobbet med full-lengde album som senere kom ut i 2005.

Så begynte jeg å DJ’e mer igjen, gjerne back to back med en god venn av meg som heter Martin Yang. Han spilte mer variert musikk enn meg, og jeg forsøkte så godt det lot seg gjøre å få mine houseskiver til å passe inn. Parallelt lagde jeg musikk som var både dypere og hardere enn det vi kunne spille, og jeg begynte tenke på hvordan jeg skulle ta dette videre.

Plutselig kommer det produsenter som forandrer livet ditt. Jeg fikk øynene opp for fantastiske Trentemøller, og omtrent samtidig var jeg med i en DJ konkurranse og hørte deg gjøre et helt vanvittig seks minutters DJ sett. Sånne ting gjør at man vil satse for fullt, med produksjon, live-sett og senere platelabel.

Jeg tar med meg all erfaring fra flere sjangere og ser ikke på den som en ulempe. Ikke det å ha spilt på kommersielle klubber heller. Det er en veldig nyttig erfaring, og du lærer å lese publikum på en helt annen måte, enn hvis du kun gjør “statiske” live-sett fra begynnelsen av. Ulempen med det, var vel først og fremst etablerte DJer’s assosiasjoner. Selvom produksjonene var bra nok, var det noen som ikke ville spille dem da de assisierte meg med disse klubbene.

NN: Hvem er det som har inspirert deg siden starten? både dj-messig og musikalsk?

Sol: Jeg fikk øynene opp for housemusikk lenge før jeg var gammel nok til å gå ut. Gjennom blader og magasiner, platebutikker og ikke minst gjennom radioen og showet til Olle. Jeg begynte å lage musikk tidlig på nittitallet. På den tiden var det ikke bare å kjøpe en billig laptop og laste ned gratis programvare. Jeg måtte spare opp penger mens jeg ni-leste blader som “Future Music” før jeg etter hvert begynte å kjøpe inn litt utstyr. Jeg har aldri hatt teknologiangst, og tok senere utdannelse i lydteknikk. Noen av mine største forbilder i starten var Liam i Prodigy, Derrick Carter og Timewriter. I senere tid, Trentemøller, Booka Shade, og Minilogue.

NN: Hva er planene fremover for deg?

Sol: Jeg driver plateselskapet Troll Records sammen med deg, og vi jobber med å få ut norske etablerte, og up-and-coming artister samt egne utgivlser. Vi bruker også ressurser på å få utenlandske kjente navn til å remixe på utgivelsene.

Nå om dagen jobber jeg jeg med nye house og techno produksjoner og to nye livesett. Det ene hvor jeg spiller egne låter live, og en annen hvor jeg jobber med en trommeslager og produsent som heter Markus Hernes. Der improviserer vi og blander inn elementer fra både Dubstep og glitchy elektronika.

Jeg skal spille på festivaler i sommer, bl.a. på Sunkissed Scenen til Extrema og Øya Natt /Sunkissed på Blå. Ellers blir det både Live spilling på Troll Records kveldene på Blå, først nå i juli, og Live spilling med flere musikere på Terassescenen til Emil og Samuel i august. Ellers Dj sett rundt om i Oslo, Stavanger og Kristiansand.

NN: Og til slutt hva tenker du om house-scenens fremtid her i Norge?

Sol: Jeg tror det går bra, med så mange flinke promotører som feks Sunkissed gjengen, og det at interessen virker å være større enn noen gang. Men hva folk i gata liker vil alltid gå i bølger og daler. Jeg bryr meg egentlig mer om produsentene. Der er jeg veldig optimistisk. Vi får masse demoer tilsendt til oss på Troll Records. Unge flinke produsenter som eksperimenterer med nye måter å fremføre produksjonene sine på. Det er veldig lett å bli “DJ” om dagen. Du trenger en laptop med internett-tilkobling. Folk vil etterhvert kreve mer. Genuint flinke og musikalske folk, en tydelig identitet og egne produksjoner, som i alle andre sjangere.

Ha en god sommer! :)

Tracklist

 1. Trentemøller – Shades Of Marble (Edit)
 2. Of Norway – Throned By Icewinds (Christian Sol)
 3. Silicone Soul – Dogs Of Les Ilhes (Kollektiv Turmstrasse Remix)
 4. Tigerskin – Soul Fortune
 5. Quince – Omnium
 6. Christian Sol & Nils Noa – CTWM (Christian Sol Remix)
 7. Pupkulies & Rebecca – Sorry (youANDme Remix)
 8. Nils Noa – X Rated (Christian Sol Remix)
 9. Reboot – Shuyata
 10. Christian Sol – Granbar
 11. Christian Sol – Thanks
X