Kate Pendry

I ti år har Kate Pendry foret undergrunnsnordmannen med kontroversiell scenekunst. Felles for alle hennes stykker en sjeldent sterk nerve, og oppfordring til refleksjoner rundt viktige og sårbare tema. Skal det fortsette slik fortjener hun snart flaggdag, på linje med Harald og co.

Kate Pendry har alltid benyttet seg av sterke virkemidler for å fremme poenget sitt. Hun har hengt fra fiskekroker i taket, hun har spilt den gjenoppstandne Diana på dagen ti år etter hennes dødsdag, og i sitt siste stykke Pornography, får publikum vitne en hjemmeporrfilm hvor aktørene er bror og søster. Men for Kate, handler det ikke om å VÆRE kontroversiell, det handler om at publikum behøver det, for å kunne forstå alvoret# Ondskapen dominerer verden! 

 – Kjærlighet er alt, det er en stor del av livet mitt. Kjærlighet mellom to mennesker er alt. Uten det er vi ingenting. Med utgangspunkt i min barndom, og den jeg har blitt, kjenner jeg på den store mangelen av kjærlighet der ute. Evnen til å oppleve det, smake det og se det når det er der, sitter så langt inne hos menneskene i dag. Det er så sårbart, og det er så lett å drepe det kjærlighetsfulle øyeblikket. Det gjør meg vondt. 

”Bullet holes are kinky…and we had sex in Kosovo…and afterwards he cried, because he felt so guilty at having sex in Kosovo. But I didnt cry. To me it made sense.” Fra forestillingen Sex in The Warzone, hvor Kate tok med publikum på sin personlige reise gjennom Balkan etter krigens slutt. Hun er avhengig av å kjenne ondskapen på kroppen, for å kunne formidle alvoret til publikum. 

 – Jeg skal til Auschwitz i januar. Vi europeiske kristne har jo ikke mekka, men Auschwitz burde være vårt mekka. Alle kristne Vest-europeere burde ta en årlig pilegrimsferd dit. Jeg vet det kommer til å bli tungt, men det er viktig at vi gjør det, vi MÅ huske. Men nå tror jeg derimot det er håp. Merker ikke du det, etter at Obama vant? Dette er en god mann. Folk må skjerpe seg nå.

Evnen til å kanalisere hatet, og gjøre det til noe konstruktivt, er for Kate en velsignelse. Men den har ikke alltid vært tilstede…

 – Det skjedde noe med meg da jeg var rundt 40. Jeg mislikte det hatet som var i meg, og jeg var smart nok til å skjønne at det ikke var verden sin feil. Hvis du har lyst til å være sint, så har du et ansvar for å gjøre noe med det. Du kan ikke bare sitte der og klage. 

I Tales from a Wicked Child, fikk publikum blant annet møte Kate som barn, der la du ingen sensur…

 – Hvem andre skulle jeg bruke? Det var ingen andre som kunne forstå mine ideer som meg, eller være enig med meg. Jeg liker ikke kunstnerisk demokrati, det funker ikke. God kunst er alltid én persons gode idé. Eller som i et forhold, det er alltid bare én for deg. Jeg er kapteinen.

Men du utleverte noen veldig sårbare sider ved deg selv der?

 – Jeg liker ikke hemmeligheter, eller løgner. Jeg prøvde å unngå kunstnerisk onani, og jeg forsøkte å bruke meg selv som eksempel, for å kunne nærme meg diverse sårbare tema. Jeg synes det tjente saken.

I Pendry-universet eksisterer verken avspasering, opptjente feriedager eller åpen sykemelding. Hun er heltidsansatt i det norske samfunn som moralsk vekker, og 2009 byr ei heller på sabbatsår for vår kvinne.

 – Jeg skal skrive en bok om feminisme. På min måte. Kate Pendrys syn på feminisme. Min bok er ment for menn og kvinner som lurer, jeg skal ikke forsøke å overbevise noen. Og så kommer jeg nok til å engasjere meg mye i valget.

Hvem støtter du?

 – Jeg støtter AP. Jeg er ikke så radikal av meg, og jeg tror Jens er en mann med integritet. Det at FrP truer mer enn noen gang, det er så seriøst, det er kjempeviktig at folk stemmer nå. Det handler om sosialisme VS fascisme. Og selvfølgelig, politikere er ikke til å stole på. Noen kommer til å bryte løfter, sånn er det. Men essensielt har AP noe godt å komme med, og Jens Stoltenberg er en politiker med høy integritet utenfor dette landets grenser. Jeg kan ikke se for meg Barack Obama i en konstruktiv samtale med Siv Jensen, men jeg kan se Barack Obama sammen med Jens Stoltenberg. 

Det er vel litt sånne tilstander som det har vært blant Bush-opposisjonen i USA de siste ti årene. Det viktigste har vært å stemme på motkandidaten, for å slippe en ny runde med Bush.

 – Akkurat, og hvis vi ikke forstår det, kommer vi til å bli føkka. 

Kanskje finanskrisen vil bringe noe godt med seg i AP’s favør?

 – Ja, jeg spiste lunsj med en dame på Stortinget her om dagen, og hun uttrykte en stor lettelse over finanskrisen. For hvis det står om pengene våre, kommer folk til å backe sosialistene. Altså, man kan leke med alternativ medisin så lenge man ikke er alvorlig syk, men har du kreft, så er det sykehusinnleggelse og cellegift som gjelder. 

Hvorvidt Kate får påvirket valget gjenstår å se, men hun kan love at vi ikke slipper unna hennes prosjekter ikke i 2009 heller. Da står alt fra teaterstykke om gudstroen, til skolemassakre på tapeten. 

X