Eventyrhardcore

Fork kommerfra Østfold, og spiller førsteklasses eventyrhardcore.Nå er de ute med debutplate, og endelig har de viet plass ibandet til deres største fan oppigjennom tidene, Oscar. Vi sloav en prat med han og lillebror Magnus, om hoffnarrer, hekser ogsålitt religion og sånn da.

Nå erdet ingen vei tilbake, med debutplata ute i hyllene. Skummelt?

M: Nja, vi har joholdt på med plata altfor lenge.
O: Men vi erveldig fornøyd med den, både innspillingen, og coveretspesielt, må få med at det er Andre Jensen som har lagddet.

Ja, en mystiskharlekin preger forsiden. Det er også navnet på plata.Hvor kommer det fra?

M: Det er etgjennomgående tema gjennom hele plata, det å prøveå tillegge noe personlig innenfor den innerste sirkelen i livetsitt, for å unngå at ting blir strømlinjeforma.Thespis fra den greske tragedietiden var den første som treddeut av koret innenfor scenekunst og spilte en rolle mot koret, sådet ble en dialog og ikke monolog. Den har mange av egenskapene somgjøgleren og den intellektuelle klovnen hadde. I middelaldereni Europa hadde stort sett hvert kongerike og hoff en hoffnarr som stokongen nært. En folkekjær og arbeiderklassevennligkarakter, som også hadde muligheten til å formidlefolkets ønsker. En som kunne klatre i klassestigen. Jeg haralltid vært interessert i scenekunst og eventyr, og har lengegått og snakket om denne intellektuelle klovnen, som ikkenødvendigvis alltid er like gjøglete og blid. En somrepresenterer mørket, og dermed kan være mer naturligfor mennesket å relatere seg til. Så var det Oscar somgjorde meg oppmerksom på at den klovnen jeg gikk og snakka om,var nettopp en harlekin.

Er tekstene enpersonlig kommentar til samfunnet?

M: I forhold tilpolitikk er det mer personlig enn samfunnskritisk. Jeg er fortsattmer kritisk til hvordan samfunnet er i dag, enn jeg er positiv tildet. Men karakteren Harlekin står mer til det musikalske, somuttrykker det eventyr-, og nintendo-aktige som har inspirert oss. Dethar blitt en slags eventyrhardcore ut av det.
O: Jeg syneseventyrhardcore er en veldig god definisjon på oss.

Ah, slikt kanman DIGGE ! Band som ikke lar det være opp til kritikernisseneå bestemme hvilken sjanger de spiller. Fork har ikke langerfaring med å bli omtalt i media, men 2.plassen iUrørt-finalen har alt resultert i et par “ekspertuttalelser”fra høyere hold. Det er ikke like populært, menkollegaer som Sondre Lerche er mer enn velkommen til å uttaleseg…

M: Vi vant jonesten Urørt, men Ida Maria trakk det lengste strået dergitt.
O: Men SondreLerche digga låta. Jeg digger han! Ikke på grunn av det,men jeg digger virkelig Sondre Lerche!

Jeg har hørtat han mente dere var det nye J.R.Ewing?

M: Det vet jegikke, men han hadde nevnt oss som et spennende band fra Norge, og deter fett.
O: Var det ikkehan Håkon Moslet som mente det var for mange deler i låta?
M: Ja, hehe, ogsåvar det en dame som mente det ikke låt bra nok, så saSondre Lerche- “ja for det er jo urørt vi holder påmed her.” Møkkakjerring ass. Det skal jo være enportal for band som ikke har ressurser til bra produksjon.

Men herettermå dere vel forberede dere på å få passetpåskrevet fra både godt og dårlig hold?

M: En ting er åkomme med meninger når man har grunnlag for å like ellermislike musikken, men når det går på bekostning avet band at en journalist skal skape blest om seg selv som kritikerblir det feil.
O: Men det blirto forskjellige ting å få diss for å spille i etband som gjør alt for å selge seg selv til massene og åspille i et D.I.Y (do it your self) band som Fork. Som D.I.Y tar detmye lengre tid å få et fast publikum, men når duførst får det, så er de virkelig die hard fansogså. Og det er mye kulere å vite at man har denrespekten fra dem, enn fra én enkelt journalist som anser segselv for musikkekspert å være.

Ja, manrisikerer jo mye mer ved å fri til massene fra førstestund. Det kan gå jævlig bra, men du må kanskjeregne med å være passé når du kommer medandreskiva.

O: Ja, og det erdet som er så synd med den nye Silver skiva for eksempel. Dehar jo en veldig trofast fanskare. Men de må også tålebunnløs kritikk fra dagspressen, som går i at de foreksempel spiller de samme gamle riffa om igjen. Noe som ikke stemmermed virkeligheten i det hele tatt. Det er det som er kjipt med åvelge å spille ball med media, for du risikerer at musikkenhavner i henda på folk som egentlig ikke har så god peil,eller interesse for det.

Så derevil prøve å unngå å gå i samme fellasom dem?

O: Jeg tror ikkedet passer seg, de har det jo sikkert dritfett. Men det hadde ikkefunka for oss.
M: Mye tøffereå holde på sammen med idealister enn å holde sammenmed kritikere. Usunt med den sentraliseringa det forårsakerogså.
O: Ja, hehe. Duføler at kritikerne alltid er ute etter å fremme segselv, det er så jævlig ukult. For musikk er en kunstformsom er jævlig fet, og når det er ekte og ærlig såer det bare fett.

Sant såsant!

Dere har enlåt som heter “Witch hammer / burning the witch», hvaslags okkulte krefter har vi å gjøre med her mon tro?

M: Det handler omfordommer i forhold til religiøs historie. Noe som gårmye igjen i denne plata.

Ja, det harjeg merket meg. Er det kritikk mot all form for religion?

M: Nei, det erkritikk av hva religion har endt opp som. Det er kritikk av helegudebildet. Religion i dag er som alt annet som har blitt offer for åbli stort, blitt strømlinjeforma og effektivisert. Måletmed det er ikke lenger å fremme det positive som eninspirasjon, det er blitt så mye underkastelse i det. Somheksebrenning, korstogene og religiøs krig. Istedenfor åsamarbeide om å skape noe positivt så har man lulla seginn i en boble om at man har rett. I utgangspunktet var religion bareen tolkning av noe som føltes hellig, og det å ressoneresammen med andre mennesker har alltid vært veldig sentralt idet å mane frem trygge stemninger. Så i det religiøsemennesker avskriver hele folkemasser basert på fordommer, oghistorie skrevet av menn med doktriner og iskalde regler nærmesthjertet som faktisk skjer i religiøse miljøer idag, erdet ikke hellig. Det er egentlig utrolig skadelig og arrogant.

Som åavgjøre hvorvidt en kvinne er en heks eller ei?

M: Ja, manfrykter det ukjente, og bruker makt for å kvitte seg med detistedenfor å nærme seg det og bli kjent med det. Ikke tasjansen på at det kan forandre ting.
O: Religion er ethælvete å snakke om, men noen av de kuleste folka jegkjenner er jo kristne. Personlig synes jeg religionen ødeleggerveldig mye. Men hvis bruttern hadde daua i morgen hadde jeg jo bannaoppover mot himmelen. Ikke fordi jeg tror det er Gud som sitter ogbestemmer men fordi sånne småting som å banneoppover er blitt en vane. Det er veldig lite hellig og åndeligved det hele. Når tro har blitt et statsorganisert konsept erjeg sikker på at det føles sånn for mange troendeog.

og man kan fortsette inn ievigheten å diskutere dette temaet. Det gadd vi ikke, her måttedet redegjøres for fremtidsplanene til Fork.

O: Vi har jo bruktveldig lang tid på å spille denne skiva her, såmålet er å få kommet oss i studio tidlig i 2009,sånn at det blir en driv på det. Vi har jo allerede noenjævlig fete låter på gang, den ene er så utav en annen verden fet. Jeg har en sånn greie at jeg begynner åle når noen låter er så fete. Så jeg fikklatterkrampe. Det er førsteklasses eventyrhardcore.

http://www.myspace.com/forklore

X