Natt&Dag møter Pål Hetland

b
a

Sparket fra Quarten, sliten og loka – vi møtte Pål Hetland for å snakke om boka.

SMIL Quart eller Hove?

–Begge to. Jeg regner med at jeg får akkreditering begge steder. Men det jo liten tvil om at Hove er i en helt annen liga. Quart selger jo like bra som Skral festival.

SMIL Når døde Quarten?

–Egentlig da organisasjonen ikke klarte å deale med Fuck-For-Forest pulinga i Bendiksbukta, og daværende leder til slutt endte med å beklage hele opptrinnet. Når vi ikke fiksa en liten ting som en sex-skandale engang så skjønte jeg at det hele var over.

GIFT Hvorfor hater du Toffen?

–Hat er avhengig av at man elsker noen, og jeg har aldri elska Toffen. Toffen har vært en kompis som ikke var kompis som de andre. Han er en einstøing, en raring som turer fram som han vil og han er ingen særlig god god lytter. Men han har en kunnskap om det han gjør som ingen kan forstå. Selv om han er vanskelig å samarbeide med, når han ikke får dekka primærbehovene sine.

SMIL Hvilke primærbehov er det?

–Drite eller spise. Hvis han er sulten eller må bæsje så ikke spør ham om noe. Første gang MTV skulle over i 95 var det sånn at vi måtte si til MTV at de ikke kunne få akkreditering før han var ferdig med å drite. Vi var oss selv i stedet for å være de idiotene som løp etter kolaposer på Head-On.

GIFT Nåja … det der skal vi ta opp etterpå.

SMIL Er Toffen like tjukk i levende live?

–Han er iallfall ikke tjukkere enn Asbjørn Slettemark. Og han har betydelig lengre ben enn Slettis. Men jeg begynner å få pondus selv, så jeg er vel ikke i noen posisjon hvor jeg kan snakke om proporsjoner…

SMIL A propos proporsjoner, hvem har størst, du eller Toffen?

–Han veier jo tjue kilo mer enn meg, vil jeg anslå …

GIFT Nei nei. NÅ MÅ DU HØRE! Hvem HAR størst KUKK! KUKK FOR FAEN.

–Åååå … Pikk. Jeg har aldri sett pikken hans. Men jeg vet han har problemer med den. Han fikk noen røde, rare utslettliknende ting som skapte mye oppstyr på kontoret.

SMIL Ser man det – gonoré?

–Nei … det var ikke noe sånt. Det var ingen sykdom, men allergi av noe slag.

GIFT Sikkert.

SMIL Er du i slekt med Øystein Hetland? Han som starta Stress?

–Der Gisle jobber? Da hadde jeg fått Gisle sparka for lenge sia.

GIFT Hør, hør. Den sparka mannen skal sparke nedover.

GIFT Hva er minst stress? Å selge falske billetter, joggesko, eller bakepulver i gramposer?

–Bakepulver på fest, vil jeg tro. Nå har vel ingen jeg kjenner prøvd noe av det. VG skrev at Kathy solgte falske billetter. Men altså … de var ikke falske.

GIFT Har du ligget med Mira Craig?

–Nei.

SMIL Hvorfor ikke? Har ikke alle på Quarten det?

–Det er jo artistene våre som pleier å forsyne seg av henne? Hun pleier jo å gni seg inntil alle …

GIFT Så det var hun Toffen fikk utslett av!! Pitaen til Mira er full av DRITT!

–Nei, nei … altså … det var jo allergi.

GIFT Hvor mye penger har du brukt på sjampis det siste tiåret?

–Ikke et rødt øre. Jeg kan huske jeg traff Gaute Drevdal med en sånn stor bøtte med champis på Quarten. “Jøss javel, er du en sånn en,” sa jeg. Han virka veldig brydd, men når du så han bære bøtta var det hevet over enhver tvil at dette var noe han hadde gjort før. Jeg sier som Wenche Foss: Champagnen skal være tørr og gratis.

SMIL Var det ikke egentlig Mae West som sa det?

GIFT Har du ikke brukt noe av overskuddet fra da du var med og organiserte svartebørssalget av Quartbilletter på sjampis?

–Nei, nei. Det var eks-dama, det der. Det ironiske er jo at jeg kunne jo bare ha skaffa akkrediteringer, men dama gjorde jo faktisk ikke noe ulovlig.

SMIL Ble du ikke litt urettferdig behandla etter den greia der?

–Det er så livsfarlig å si ja, for da framstår jeg som en sutrer. Folk i styret solgte jo akkrediteringer som jeg kunne tysta på. 80 % av sakene som stod i Fedrelandsvennen hadde en personlig agenda mot meg, og det er ikke paranoia engang.

GIFT Hva mener du? Du veit jo ikke forskjell på mitt og ditt.

–Vi følte jo at billettene var våre egne. Jeg kunne jo gått i en hvilken som helst skuff og bare tatt ti akkrediteringer. Men da hadde jeg kjørt Porsche i dag, i stedet for å gå på sosialen.

SMIL Men forskjellen på amfetamin og amfetadin kan du? Du er ikke akkurat straightedger?

–Straightedger er jeg ikke. Men min hyperaktivitet kan tolkes i mange settinger. Vi har flørtet med elementer for å hjelpe artister til å ha det bra – vi er ikke fremmed for det der. Men min egen dopbruk har jeg veldig liten interesse av å svare på.

SMIL Vi hører kolarykter?

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til det. Hvis du gjør folk en tjeneste under Quart og skaffer en pose, får du feil folk etter deg og …

GIFT JAJA. En kjent norsk musikkpersonlighet som var på nachspiel med deg, sa at du har det dårligste dopet på hele jævla Sørlandet. Hva skjer’a?

–Jeg vil ikke kommentere mitt eget dopbruk.

SMIL Så jeg får ikke kjøpt noen … eh … kvarting av deg?

–Så vidt jeg vet så er ikke en kvarting store greiene, for å si det sånn. Kjøpte en T-skjorte hvor det sto “amfetamina” med noen piller og noen tekniske greier i Spania, som jeg ikke har noen problemer med å bruke.

GIFT Mørkt.

–Hadde jeg hatt noe å skjule hadde jeg vel prøvd å pakke det inn i dresser og … jeg har ikke sagt én gang i løpet av Quart at jeg er imot narkotika.

SMIL Det hadde vel blitt litt teit med den T-skjorta kanskje?

–Det betyr ikke nødvendigvis at jeg er for. Når du ser narkodebatt på TV 2, og vet at halvparten som sitter der inne har snorta på dass, så blir det hele så fjernt. Hva skulle vi gjort uten de pedofile negerne på dop? Der har vi den ultimate syndebukken. Da kan DU pule dattera di, DU kan snyte på skatten. Fordi HAN DER. Han er en neger på dop, liksom.

GIFT Ramblings of a madman …

SMIL Du? Striper du håret?

–Jeg ga bort en signert fotballdrakt til en kompis en gang og kona hans er frisør og jeg er alltid blakk. Og da var det en gang hun tok et par striper i det. Og jeg sliter med forfengeligheten – jeg har vært ungkar siden 2002/2003.

GIFT Hva med å klippe håret og få seg en jobb?

–Jeg skyr det alternativet som pesten.

SMIL Har du fått forskudd på boka?

–Det avhenger vel litt av en konkret avtale jeg ennå ikke har.

SMIL Så du skal gi bort boka? Blogge den?

–Jeg kan vel si såpass som at Kagge har funnet det interessant hittil. Jeg er ganske flink til å skrive, skjønner du…

SMIL Flytta du til Frankrike pga. janteloven her på berget?

–Jeg flytta for å skrive bok og få litt ro i sjela. Men janteloven, den har jeg vært kjent med lenge. Og jeg har jo innretta meg etter den. Eksempelvis unngikk jeg å prate om meg selv i perioder, for å unngå å fokus på meg selv.

GIFT Så du ble aldri slått ned på Kick?

–Hehe. Jeg ble slått ned en gang i 2004. Av en høyt oppe i et kriminelt hierarki. Et testosterontroll med tyrenakke som endte med at … ja, jeg fikk besøk av en av mine gode venner, som ordna opp med noen karer enda høyere oppe inne i Oslo.

GIFT Gangsta.

SMIL Hør! Hetland har kontakter!

–Med det livet jeg har levd har jeg kontakter inn i de fleste miljøer. Og at andre har andre etiske retningslinjer enn hva jeg selv har, og at de av og til kan være et nyttig verktøy er jo … øh … tydelig.

SMIL Fortell din beste nachspielhistorie!

–De ender stort sett med at man aldri husker dem. Det var noe med en araber og en junkie og en fyr med ei hagle en gang. Jeg syns ikke det er så sprøtt at Thomas Seltzer kaster Håkon Moslet ut fra en balkong.

GIFT Enig.

–Men JO! Jeg vet hva den beste er. Da Alicia Keys var på Quart og noen journalister sendte meg meldinger om nach, og jeg svarte at jeg satt med henne på nachspiel. Hun hadde jo reist for lenge sia. Men jeg svarte nå at jeg satt der med henne da. Og da begynte ryktene å svirre.Også ringer Magnus Rønningen. “Hallå Pål, hører du på naschspiel med Alicia? Kan ikke jeg komme bort ‘a?». Hvorpå jeg svarer: “Det er litt oppbruddsstemning her, og jeg tror ikke det altså.” “Kom igjen’a! Pål! Hvis du gjør det skal du få Åsne i armkroken.” Også gir han telefonen videre. Også hører jeg “Joooda” fra Åsne. Hohoho. Jeg skjønner ikke hvordan Åsne Seierstad kan brukes som valuta … det lyser ikke akkurat armkrokobjekt.

GIFT Heh. Det lyser vel mer granatsjokk …

SMIL Vi kjenner folk i kultur-Norge.

GIFT De har fått meldinger fra deg. Mange meldinger. Er det ikke litt pubertalt å sende sex-sms halv fire på natta?

–Hvis du sitter hjemme alene og kjeder deg, kan det hende jeg drodler litt, men jeg tror det er en myte. Det er godt mulig at jeg presser ut noe hvis jeg er litt fin i formen, men de går i glemmeboka. Hvis du har et godt eksempel så …

SMIL Nei. Vi tenkte du kunne si hvem som svarte best?

–Kristoffer Schau svarer alltid best. Mannen har alltid et svar.

SMIL Du var manager for Darkside of the Force…

GIFT Er det din skyld at den nye skiva deres er dårligere enn den forrige som kom ut for 10 år siden?

–Ja. for det er jo jeg som komponerer absolutt alt.

GIFT Ikke drit deg ut. Ironi er for fjortiser og russeaviser.

–Ok, det vel ikke noen tvil om at La Dia Las Puercos ikke har sin like her i Norge. Det er vel ingen norske hip hopskiver som har fått så god kritikk gjennomgående som El Dia De Las Puercos . Eneste som ikke anmeldte den var Audun Vinger, fordi han mente jeg hadde trua han på livet.

SMIL Den har vi hørt før, stemmer det?

–Det er mulig jeg har sagt til ham at han må være forsiktig, og at han har tolket det som en drapstrussel. Men at han prøvde å gjøre moro ut av at min far hadde fått hjerteinfarkt var plumpt.

GIFT Vi fikk høre at du var fulltids rasshøl for tida?

–Det du sier nå, det er jo ingen som sier det til meg. Det der er noe som er typisk for musikkscena i Oslo hvor ingen tør å drikke brennevin engang i frykt for å bli fulle med feil folk. Jeg ble kalt en angstparanoid pilleprofet i forumet på fevennen.no.

SMIL Er det så gæli da?

–Så mange tjenester som jeg har gjort for pressefolk i bransjen. Jeg tror at det kommer fra folk som er sure fordi de ikke fikk pass til Quart. Jeg har til og med forsvart Asbjørn Slettemark mot Sæmund Fiskvik en gang. Uten at han takket så veldig for det, men …

SMIL Er du rik?

GIFT Prøver du bare å lure oss?

–Jeg er såpass smart at … jeg tok en IQ-test en gang og resultatet var så høyt at jeg vil ikke si det engang, men hadde jeg vært en sleiping så …

GIFT Kan jeg låne en femhundring?

–Jeg har fem og en halv i måneden på meg og dattera mi så det er sjelden jeg har penger å låne bort. Hadde jeg hatt noen penger så skulle du fått lånt.