Natt&Dag møter Kristoffer Joner

Før var han en fyllebøtte og et nervevrak. Nå er han rusa på livet.Men sliter fortsatt med nervene når [Smilet]&[Gift] forklarer ham at dennye storfilmen Gymnaslærer Pedersen…, hvor han spillertittelrollen, egentlig er en sjofel, sjikanøs og krenkende drittfilm.

[6] Hvem hadde vunnet i en slåsskampmellom deg, Kristoffer Schau ogChristopher Nielsen?

– Eg hadde tapt.

[6] Var det trist å miste detrockeprogrammet du hadde på ZTV før?

– Nå forstår jeg ingenting.

[6] Det var såkalt internhumor. Det er enbartender i Oslo som heter JohannesMyklebost. Han er klin lik deg, på en prikk.Og han hadde et program om norsk rock påZTV som ble lagt ned. Det hadde vært etkjempemorsomt spørsmål hvis du hadde settmer på TV.

– Jeg beklager.

[6] Vi har hørt at du spiller i en film omAKP(ml), basert på en bok av en ellerannen Solstad. Kan du her og nå, klart ogtydelig, ta avstand fra Pol Pot?

– Pol Pot … Hvem er det igjen? Er det hansvenske nazisten?

[1] Nei. Tidligere leder av Røde Khmer ogdespotisk hersker av Kambodsja. Kandu klart og tydelig ta avstand fra AKP(ml)sstøtte til Pol Pot og Mao på 70-tallet?

– Jeg skulle gjerne hatt en samtale medham først, før jeg vet om jeg klart og tydeligkan ta avstand. Jeg vet ikke nok om ham …

[1] DU SKAL SI UNNSKYLD!

– Gjerne. Eg seie unnskyld. Unnskyld.

[6] Hva er ditt standpunkt til pot?

– Drøgs? Psssht. Aldri for mye av det gode.Det kan jo være et gode. Men ikke for meg. Jegsleit med det der.

[6] Men nå har du blitt lykkelig familiefar. Vigratulerer! Hva blir man egentlig gladestav# å drikke skikkelig masse øl eller å bli farfor første gang?

– HE HE HE HE HE!!! Det hadde vært fintmed en kombinasjon.

[1] Men hvis det er sånn at man blir såhappy av å få unge, hvorfor er da allefylliker stort sett smørblide, menssmåbarnsforeldre er dritsure?

– De får for lite søvn. Det får forsåvidtalkiser også. Og de kan ofte være like pissed,de.

[1] Har du noen sinne drukket morsmelk?

– Øh. Vent nå litt. Ja, det har jeg såklart.Var det et lurespørsmål?

[6] Ja, såklart. Vi mente mest i voksenalder. Som en sånn litt kinky greie. For åfå opp “piffen”, liksom.

– Jeg har smakt på morsmelkerstatning.For å sjekke hvordan det smaker. Æsj.

[6] Jøje meg. Det sies at din prestasjon iNaboer er det beste på det norskesølvlerret siden Wesenlund i Den SisteFleksnes. Hva er ditt forhold til den filmen?Og kunne du tatt utfordringen på en remake?Den Neste Fleksnes?

– Faen så vanskelig spørsmål: Jeg huskerikke filmen, bare at jeg likte Fleksnes, det gjørjeg vel ennå. Han er veldig morsom. Hvistilbudet kom hadde jeg måttet si nei. Det er såmye å leve opp til, jeg hadde rett og slett ikketurt. Man skal ikke tulle med sånt.

[1] Men den filmen du er med i nå, dennesketsjefilmen om AKP, er ikke dettemisbruk av ytringsfriheten, å tråkke på enliten politisk minoritet, sånn ovenfra og ned?

– Eg e jo bare skådis, du burde egentligspurt Hans Petter Moland, det er han som harlagd filmen. Jeg har ikke sett filmen ferdigheller, har dere?

[6] Nei! Vi ser aldri film!! Den forrige vi såvar Den Siste Fleksnes.

– Jeg burde egentlig se filmen først. menaltså. Vi ler av de. Men vi hyller dem også. Jeger imponert av at de sloss så intenst, og ofretså mye for en sak som de trodde var til allesbeste.

[1] Ja, akkurat som frontkjemperne underkrigen!

– Ja, forsåvidt. Noen ganger finner du ut atdu har tatt feil. De glemte å tenke. Man måtenke mens man slåss. Det er moralen.

[6] En fin moral som vi alle kan si oss enigei. Da Natt&Dag intervjuet deg 2002, sadu# “Jeg er angstens mann”. Har du noia nå?

– Ja, litt. Faktisk. Dere kjører meg jævligehardt.

[1] Bra! Det er meningen. Men blir det ikkelitt sånt Bondevikopplegg når du sitterog soler på toppen av norskunderholdningsbransje og syter med den derangsten din?

– Jo, det er kanskje litt Bondeviksk. Jeg serdet.

[1] Blir ikke dette en fornærmelse mot folksom virkelig sliter med angsten sin, ogda mener vi såpass at de ikke engang tørstille opp på filmpremierer og intervjuer iNatt&Dag?

– Jeg er vel en kvasisliter. Men dog# jegsliter.

[6] Når drakk du din første øl?

– Ung. Yngre enn deg.

[1] Pøh. Når reparerte du første gang?

– Ung. 16-17 år.

[6] Var det da du skjønte du hadde etproblem? Eller tok det årevis medreparering?

– År. Det tok årevis.

[1] Er ikke du litt vel ung til å skryte på degalksisstatus? Er det ikke moralskbetenkelig å kickstarte karrieren meddenslags mytebygging?

– Det kom nok uheldig ut, den greia der.Jeg ser det. Jeg burde nok holdt kjeft. Så jeghar lært siden da.

[1] Ja, du er som en østers. Onde tungerhevder at du var bedre på lerretet da dudrakk. At noe av, unnskyld uttrykket,“edge’n” har forsvunnet etter at du slutta. Vildu ha en øl?

– Oj. Det er interessant. Kanskje det er ensånn “give and take”-situasjon?

[6] Men du svarte ikke på spørsmålet. Vil duha en øl? Vi spanderer!! Kom igjen dafar! Det blir den trippen vøtt. Kona dikommer til å tro du er på LSD!

– Heh. Jeg skal på jobb etterpå. Så nei. Jeghar cola! Og kaffe.

[1] Hvorfor er alle tørrlagte alkoholikere såkjedelige?

– Jeg vet ikke. Men det er helt sant.

[6] Vi er generelt veldig opptatt av kukken.Vi har lest, i et “herreblad” for en stundsiden, at Steve Martin har et lem på hele 20tommer! Og Eddie Murphy har etter sigendeenda et par tommer å gå på. På den andresiden av skalaen ligger visstnok han gnåletevokalisten i Green Day, som stopper opp påfem-seks fattige centimeter, i ERIGERTtilstand. Ikke rart han må skrike så mye.Hvordan er “ståa” i norsk film, du som erinsider?

– Jeg skulle gjerne ha svart, men … (slår utmed armene i en bevegelse som lett kanmistolkes som “sååå stor!”)

[6] Aj aj aj. Har du noensinne hatt sex meden jente, for i etterkant å finne ut atBjørn Sundquist hadde rundpult henne først?

– Nei, heldigvis ikke!

[6] Det følgende spørsmålet har vi prøvd åstille både Trond Giske og Idar Vollvik,uten å få noe ordentlig svar. Så vi håper at dukan hjelpe oss å bli kvitt det. It’s a dirty job,but someone’s gotta do it. Hvis noen haddeholdt en gønner mot hodet ditt og du MÅTTEspise bæsj, hadde du da spist din egen ellernoen andres?

– Det er da ikke noe vanskelig? Min egen.

[6] Ooh! Det var kontant levert. Vi erimponert. Hvis du måtte velge mellom åspise bæsjen til Trond Giske og Idar Vollvik,da?

– Det blir ett fett.

[1] Helt enig. Trønderbæsj er trønderbæsj.Du dubbet stemmen til Pusur på dennorske versjonen av Garfield The Movie. Hvormye fikk du for det, og var det verdt det?

– Jeg vet ikke hva jeg fikk, jeg huskervirkelig ikke. Men jeg kan si såpass som at detvar den første og sannsynligvis sistedubbejobben jeg har gjort. Det er tricky greier,altså.

[6] Hadde vi fått en sånn jobb hadde vihusket betalingen ned til siste øre. Mendet er visst bare et piss i havet for deg?Mener du at du bare skriver under uten åsjekke hyra?

– Ja. Jeg har en fyr til å ta seg av sånt.Kontrakter og lønn. Det er så mye, og jegskjønner ingenting.

[1] Hva fikk du for den kommunistfilmendin da? Over en mill? Over en halv mill?

– Det var ikke en million, såpass kan jeg si.Ikke en halv heller. Men jeg liker ikke å snakkeom penger.

[6] Det er bare folk som enten er heltblakke eller styrtrike, som kan tillate segå ikke snakke om penger. Vi har som duskjønner gjort veldig dårlig research, men vihar allikevel fått med oss at du er veldig gladi Christopher Walken. Han danset som kjent iden videoen til Fatboy Slim, som i likhet medalle videoene til Fatboy Slim var mye kulereenn selve låta. Selv har du vært med i toKaizers Orchestra-videoer, og skal snart væremed i videoen til Alfie fra Popstars. Føler duselv at du begynner å nærme deg?

– Nærme meg Walken? Nei, ikke helt. Jeghar faktisk ikke hørt den sangen til Alfie enda.Selv om jeg er med i videoen. Men e har møttham. Han e en hyggelige mann …

[1] Hva er den dårligste filmen tilChristopher Walken, noensinne?

– En eller annen komedie. Jeg husker ikkehva den heter. Det handler om en fyr somleter etter faren sin, og så dukker ChristopherWalken opp i en birolle som caretaker. Eh,altså vaktmester.

[1] Du har flyskrekk. Er det derfor du ikkehar breaka i Hollywood enda, selv om duvar “Shooting Star” på filmfestivalen i Berlinfor snart tre år siden?

– Jeg håper da det. Jeg hadde ikke hatt noeimot en Hollywoodrolle eller to. Fått inn noenpenger for en gangs skyld.

X