Smil & Gift møter Kjetil Rekdal

Han traff kona i pølsekø. Han har muligens spytta på Mini Jakobsen. Han har scoret Norgeshistoriens fineste mål. Han er beinhard. Og han har dratt Enga ut av driten.

b
a

SMIL Hvem er den beste treneren du har hatt?

GIFT Og hvem er den dårligste?

–I har hatt fleire, og I har plukka opp bra ting fra dem fleste. Men en som definitivt ikkje hadde peiling var Ingvar Stadheim.

SMIL Hva med far din? Han trente jo som kjent “Siggen Rekdal United” frem til seier minst ti år på rad, i Romsdal Folkeblads fotballturnering for kids, “Gatecupen».

–Han e den strengeste treneren I nokken sinne har hatt. Han var aldri fornøyd. Han var heilt gæren og forlangte resultat til ei hver tid. Han har forma me.

GIFT Er du like hard mot din egen sønn?

–Ja, I prøve å fortelle Niklas at det e viktig å trene. Trene mykje. I e nok ikkje nokka snillere enn far min, men I må vel innrømme at Niklas får skryt innimellom au da.

SMIL Vet du hvor i Norge man finner flest samer?

–Det logiske svaret må vel være oppi Nord-Norge en plass. Det vil I no tro.

GIFT Nei, det er faktisk i Oslo!

–Det overraske me ikkje egentlig. Dem har vel gått lei av å gå rundt på vidden der oppe. Og det e jo slik med heile utkants-Norge generelt. Det pågår ei sentralisering av Norge.

GIFT Skjønner du hvorfor vi spør om det her?

–I hadde vel en kommentar i kampens hete te’n Bjørn Johansen i Tromsø i fjor.

SMIL Ja, du kalte han “jævla same»! Ha ha!

–Han la lista sjøl. Han slengte med leppa og fikk ei glose tilbake.

GIFT Enkelte oppfattet nok dette som rasistisk. Hva er dine egne erfaringer med rasisme?

–Hvis du uten grunn angrip nokken, da e det rasistisk. Men hvis du havna i en verbal clinch kan det oppstå situasjona …

SMIL Som da han El Al Jazeera Fakir-duden på Brann druste til deg?

–Ta der hadde I vel like mykje skyld i sjøl. Men I og’n Hassan skværa opp i pausa. Vi var like gode begge to og da e det jo greit. Dem mørkhuda kan være jævlig frekke i kjeften. Men samtidig kan dem bli fole sårbar og tar det fort personlig hvis du tar igjen. Men bevares, I har mange mørkhuda venna og det e hygggelige folk.

GIFT La oss bruke sportsjournalistsjargongen: “Hva følte du», da hundrevis av Hertha Berlin-supportere brølte “Sieg Heil” for å hylle dine scoringer på Olympiastadion?

–Litt todelt ta der. I Tyskland e det vanlig å rope “sieg” mot slutten av kampan. Sånn “Sieg – klapp klapp klapp!». Men så va det dessverre nokken få som la te ein “Heil!” imellom. Og det va ingen fornøyd med, ikkje klubben, ikkje fansen og heller ikkje I. Og vi gjor nokka med det. Tyskeran e generelt veldig skamfulle for ta der. Sjøl om det e over femti år sida no.

SMIL Vi har hørt at det ble blitt ensomt i Bundesliga for deg, etter at du tok tunnel på Stefan Effenberger på første Borussia-trening og hoverte over det etterpå?

–Ha ha! I fikk no venna til slutt. Hvis du står med lua i hånda i et sånt miljø blir du fort kvessa ned. Alle slåss mot alle og I va en klar utfordrer til en som allerede hadde en posisjon. Det e bare å knyte skoan, gå ut på treningsfeltet og slåss. I va ikkje ensom, men det e vel ikkje alle som klare et slikt press. Men I og’n Stefan fikk kontakt til slutt vi, og delte rom på bortekampa og slikt.

GIFT Hva synes du egentlig om homofile?

–I har ikkje nokka meining om det. I har en personlig homofobi, men I respektere folk som har ei slik legning og har ingen problem med dem. Ikkje det at I har nokka erfaring med dem da.

SMIL Men rent hypotetisk. Der fotballspillere deler jo hotellrom og sånn, og man vet jo aldri … hvis du plutselig får vite at for eksempel denne Stefan Effenberger var homo. Hadde det vært helt greit, eller litt ekkelt?

–I har jo aldri toucha’n Stefan! I hadde følt me utilpass i nærheten av en homo. I tror det i hvert fall. Det e mulig I hadde svart nokko anna hvis det va e en homo på laget eller i familien min. Alle folkeslag har livets rett!

SMIL Bravo, Kjetil!

GIFT Apropos folkeslag# høyst sannsynligvis er det flere samer i VIF-klanen enn i hele Tromsø by. Hvorfor er det bare innflyttere som holder med Enga?

–Fordi Vålerenga e et lag for alle! Vi tar imot alle særegenheta. Ekte supportera! Vi har en voldsom tiltrekningskraft, og det e vi stolte av. Her e det plass til alle! Bare ikkje rasista og pøbla.

SMIL Dette intervjuet kommer ikke på trykk før i månedsskiftet. Har VIF vunnet Tippeligaen da? Si ja!

–I tror det ja. Klare vi å få maks ut av dem to siste kampan e vi fornøyd uansett.

SMIL Du burde jo faen meg bli utnevnt til æresborger av Oslo! Og få nøklene til byen. Og St. Olavs orden! Du tar i mot du?

–Hæ hæ hæ! Ja, men da hadde i delt’n med mange. Vi e mange som har kjempa hardt for ta her, kvar dag. Det å vinne e status, det e ingen som spør om kæm som tok sølv for fem år sia, eller tapte cupfinalen. Alle kan ikkje vinne, men alle kan gi maks! Det e det viktigste.

GIFT Flere kommentatorer håper at RBK vinner uansett, fordi du representer en destruktiv og usympatisk lederstil. At du tramper på kjekspakker i garderoben for å illustrere hvordan motstanderne skal knuses…

–Nei! I trampa ikkje på kjekspakka! I bare heiv ho i golvet… Motivasjonspsykologi kan være så mangt.

SMIL Ja, og nå ser jo alle at din metode funker. Som FAEN. Er du villig til å dele din filosofi med næringslivets toppledere, på høyfjellshotell? Er den anvendelig i næringslivet?

–Det tror I ja. Det e lett for folk å sei at vi spille usympatisk, destruktivt og slikt. Men det gir jo resultat. Og det e ingen som ser kossen det e dagligdags. Men ja, I kreve. I kreve. Og I kreve.

SMIL Hvis du kunne stemme i USA, hadde du gått for Bush eller Kerry?

–I ane ikkje. Han Bush har gjort mykje I e enig med og mykje som e mindre bra. I bryr me ikkje om politikk. Ikkje i Norge heller. Alle e like latterlige. Dem kjem med løgne og tomme lovnada heile tida. Av og til ser I på Holmgang og da blir I bare irritert. På alle.

GIFT Så du stemmer ikke på Kjell-Magne en gang?

–Nei. I har bare stemt én gang. Og det var for å annullere stemma te brodern. Han stemte ja i EU-valget og da måtte I no bare stemme nei for å irritere’n. Slik at stemma hans ikkje gjaldt. Det funka, han blei jævlig forbanna, hæ hæ hæ!

kjetil rekdal