Natt&Dag møter Thomas Strzelecki

b
a

Han har gitt easy listening et ansikt, og vært frekk musikkjournalist i TV-ruta. Nå knuser han ungpikedrømmer som dommer i Idol, og poserer med sitt nyfødte barn på omslaget av Se og Hør. [Smilet] & [Gift] prøver å lære seg å si Thomas Strzelecki.

SMIL How do you do?

– Idag har jeg det veldig bra. Jeg er langt inne i Idol-tåka.

GIFT Kan du si oss noe om kroppslukten til hun der Solveig Kloppen?

– Hun lukter kjempegodt. Hun kler seg bra, og ser godt ut.

SMIL Hva med Anneli Drecker?

– Hun lukter godt, og er alltid fresh, i motsetning til gutta. Spesielt meg. Vi sitter jævlig trangt, så det kan bli litt pinlig når jeg har slurvet med klesvasken, eller ikke har rukket å dusje før opptak.

GIFT Jeg har hørt at Anneli har blitt en ordentlig diva på settet deres. Driver å sender produuksjonsassistentene ut etter varm sjokolade i tide og utide, og i all slags vær og vind. Kan du bekrefte, eller avkrefte dette?

– Da har du hørt feil. Anneli er et av de mest jordnære menneskene jeg har møtt. Er det én person i Idol som ikke har nykker, så er det Anneli!

SMIL Du var en kul, musikkelskende fyr før i tida, men nå er det akkurat som om du har blitt borte. Føler du at ditt eget forhold til musikk blir korrumpert av alle de vordende Hanne Boel’ene?

– Ja, det skjedde for flere år siden. Jeg peaka som musikkjournalist da jeg var 24. Og jo eldre jeg blir, jo mer allround blir jeg. Jeg begynner å nærme meg Jan Fredrik Karlsen, han snakker uten å skamme seg om at han har komplett Sigvart Dagsland. Før i tiden ble jeg rasende hvis noen sa at de likte Crowded House, men nå orker jeg ikke å hisse meg opp lenger.

SMIL I en musikkanmeldelse i Dagbladet kalte du en gang The Notorious B.I.G. for en overvurdert narkodealer. Hva er det som er så galt med å være narkodealer da?

GIFT Og hva er galt med Biggie?

– Jeg bomma der, gitt. Jeg var negativ til gangstarap da det kom, jeg var mer på Nation Of Islam og Public Enemy og sånn. Jeg synes fortsatt Tupac er utrolig overvurdert, selv om jeg skjønner at ungdommen synes at han er kjekk og sånn. Men Biggie er bra.

SMIL Som musikkanmelder er du vel allikevel mest kjent som mannen som har gitt gla’-rap, easy listening og chill out ett ungt og entusiastisk ansikt. Har du noen tips om nye trender som er på vei innover landet?

– Tja, jeg liker jo gla´-musikk, jeg er en tøyte for lystig musikk. Jeg er lei av desillusjonerte unge menn med kassegitar som ikke får pult, og jeg er lei av den retningsløse rocken som er idag, Jonny Rebel som skriker i mikken. Jeg tror litt sånn vestkystjazz kommer. Og så har jeg begynt å snuse på world music. Da veit du at det er på tide å gi seg som musikkjournalist, når du blir litt nysgjerrig på Salif Keita og musikk fra Kapp Verde og sånn, ha ha!

GIFT Vil gla’-jazzen noensinne vinne tilbake ungdomspublikummet?

– Nei. Et sted går grensa.

SMIL Hvorfor skriver du så mye bedre og morsommere når du skriver om spill enn når du skriver om musikk? Er det fordi du egentlig begynner å bli litt lei av musikk?

– Ja. Man kan ikke leke Lester Bangs hele livet heller. Jeg burde egentlig slutte, og gi rom for noen andre. Noen yngre.

SMIL Men når du går ned en jente, liker du best å smake litt på revna først, eller gyver du bare løs på spetakkelknappen med det samme?

– Jeg er ikke spesielt original, og gjør det som må til, verken mer eller mindre. Jeg trykker på de rette knappene med en gang, som i Åge Aleksandersens “Hymne til de mørke soverom».

SMIL Hva slags merke var det på den joggedressen du brukte når du ble Røykenmester i BreakDance i 1983?

– L´Uomo.

GIFT Det var vel ikke et spesiellt stort merke blant b-boys?

– Nei, og med god grunn. Det var litt sånn Gaylord. Vi så vel ut som prototypen på et homofilt boyband, med stripa hår og L’uomo. Jeg har vel igrunnnen vært innom alle subkulturer fra breakdance og utover. Jeg er, eller var, verdens verste medgangshore på subkulturer og fotball. Jeg snuste til og med litt på Speed Garage, som må være noe bortimot den jævligste sjangeren noensinne.

SMIL Er det noe spesielt du angrer på i livet ditt, da?

– Jeg har gjort mye dumt, sagt mye dumt og ikke minst skrevet mye dumt. Men jeg angrer ikke på noe av det. Det hadde blitt feil. Hva er det Jaques Brel sa igjen?

GIFT Jeg tror du mener Edith Piaf.

SMIL Je ne regrette rien.

– Ja, akkurat!

GIFT Hva med din tid som president i den norske fanklubben til Jason & The Scorchers?

– Det var en forvirret periode. Det var da jeg pleide å sminke meg. Søstera mi introduserte meg for brunkrem. Og så var jeg veldig opptatt av kupønk. Jeg var på konsert med Jason & The Scorcher, og fikk faktisk den ene støvelen til Jason fra scenen. Jeg er veldig glad for at ingen har bilde av meg den kvelden der, med ansiktet fullt av brunkrem og en svær cowboyboot i den ene hånda.

GIFT Vi har det fra sikre kilder at du har innrømmet at du har vært for snill med for mange norske artister.

– Det kan godt være. Jeg har kanskje vært litt for snill. Tenkt på slektningene til debutanter og sånt. Til gjengjeld er det nok mange jeg har vært for slem mot også. Men heldigvis går det ikke an å juge så mye på tv – det gjennomskuer folk med en gang. Det er mye lettere å juge når du skriver.

SMIL Men du går jo også for være han snille i juryen i år, selv om alle på forhånd trodde at det skulle bli Anneli. Får du aldri lyst til å bare være HELT udiplomatisk, å virkelig knuse drømmene til folk?

– Altså, å sitte å sage ned Lene Nystrøm, som virkelig fortjener det er én ting. Det er bare deilig. Det er noe annet å sage ned en 16-åring som har venta i ti timer. Det er grusomt. Vi i juryen prøvde oss faktisk som deltagere selv for å få en idé av hvordan det føles, med Solveig og Ingrid som “jury». Jeg tok “Rappers Delight». Det er noe av det verste jeg har vært med på.

GIFT Hvorfor er det nesten bare sånn Comittments-musikk på Idol, “Ain’t No Mountain High Enough” og sånt piss?

– Det er jeg enig i, faktisk. Jeg hadde håpet på litt mer originale valg. Det er karaoke og Commitments hele veien.

SMIL Hva er den verste låta?

– Jeg har fått ødelagt “Killing Me Softly og “Fly Me To The Moon” for evig tid. “Beautiful” med Christina Aguilera har jeg derimot begynt å like.

GIFT Er du hypp på bli manager?

– Jeg er ikke ond nok. Mine mangerfavoritter er Peter Grant og Peter Grant, i den rekkefølgen. Manageren til Led Zeppelin, som satt seg på faren til Elvis. “Sorry for sitting on your dad, Elvis», det er et berømt sitat.

SMIL Kan du ikke bli manager for oss da? Jeg har hørt at du har et velutbygd nettverk i hip hop-kretser over hele Skandinavia …

– Ja, jeg er på fornavn med alle playerne, skriv det. Hvor mye får jeg av inntektene, da?

GIFT 50 Cent.

– OK.

SMIL Fett!

GIFT I riktig gamle dager brukte du etternavnet Trøan, hvorfor må du på død og liv gjøre det så vanskelig for folk?

– Jeg var ung og skulle på død og liv skille meg ut. Men det er en god tradisjon at sønnen tar navnet til faren sin. Selv om jeg ender opp med å bruke halve dagen på å stave det for folk.

SMIL Men du Thomas. Hvordan uttales egentlig det jævla innvandrernavnet ditt?

– Det er egentlig ikke så vanskelig. Norsk skjelett, etterfulgt av engelsk ski. “Skjelett-ski”

SMIL “Skjellet-ski”

– “Skjelett-ski”

GIFT En ting vi har lagt merke til# hvorfor rister du hele tiden på den ene foten når du er på AbsoluttUnderholdning? Dårlig blære?

– Gjør jeg det? Oj, litt sånn som ticks? Jeg er vel miljøskada av for mye groove. Lefler man for mye med svart, rytmisk musikk kan det fort ende opp sånn. Til slutt tror man at man jobber i Straight No Chaser. Og begynner å bruke ord som “groove” og “speed garage” i dagligtalen.

SMIL Men det ser ut som om du og Stål har funnet tonen. Det virket litt kjølig og anstrengt i begynnelsen, men så tødde det opp. Er dere ofte ute sammen?

– Nå har jo Stål akkurat sluttet, dere vet det?

GIFT Nei. Vi ser ikke på TV. Bare på Idol.

– Men Stål er en flott fyr. Vi curler sammen, han er semiproff, faktisk. Han har lært meg mye om TV-faget og curling.

SMIL Hva med Anneli? Ble sønnen din invitert i bursdagsselskapet til datteren hennes?

– Nå er sønnen min en og en halv måned gammel. Så det hadde vært litt tidlig. Men som sagt, Anneli er en av gutta. Du merker at hun har vært på turné med gutter, for å si det sånn.

GIFT Vi fikk beskjed om fra den nye redaktøren våres om at “hun Kloppen må snakkes om hyppig». Øh. Er hun like blid privat som hun er på TV?- Ja, smørblid!

SMIL Heter hun egentlig Kloppen til etternavn, eller er det bare noe hun har funnet på?

– Nei, hun heter da det. Synes du det er rart? K-L-O-P-P-E-N? Ja, det er kanskje litt rart.