Søndag Summarum: Sjeleknuste journalister, Aftenposten mener ting, Triana Iglesias og sommervikar-lingo

Ny uke, nye nederlag for norsk offentlighet.

b
a


At Triana Iglesias har hatt sex og at en gatekatt er død er kanskje ikke det mest oppsiktsvekkende VG kunne rapportert om, men når man i samme åndedrag blir minnet på om at livet rommer både død og fødsel (eller kanskje til og med reinkarnasjon?), er det lett å tenke at man er en del av noe større.

Og det er vi jo. Nemlig norsk offentlighet. Her er de viktigste og riktigste sakene fra uka som endelig er over!

Ukas sårede journalist

Jo, noen ganger … noen ytterst fååååååå ganger … hjelper det faktisk å holde kjeft. Spesielt når du er en såret journalist.

DETTE ER (IKKE-)SAKEN: Journalisten Ida Madsen Hestman skulle intervjue Okay Kaya om hennes nye album. Kaya Wilkins sa hun ikke hadde lyst likevel (intervjuavtalen var satt til selveste #blackouttuesday-tirsdagen), fordi hun (som hun skrev i et motsvar på egen FB-profil) ikke ønsket å skape blest om egen plate mens verden står i brann.

Historien kunne og burde stoppet der. Hestman kunne jo bare akseptert at dette er et tilfelle man støter på i arbeidet som journalist! Men nei. I stedet for endte det i en slags mørkets frembrudd av en tekst i Dagsavisen (haha), der Hestman gir uttrykk for at det er fullstendig uakseptabelt at Wilkins «ikke bruker det privilegiet man har som artist» og sikter til at hun har Norsk Media som talerør. For en ære! Parodisk nok lyktes teksten til Hestman i én eneste ting, nemlig å demonstrere at avstanden fra Å Ha En Mening til å få meningen på trykk burde vært MYE lengre.

Etter at Søndag Summarum-redaksjonen hadde ett minutts stillhet over det vi ikke kan unngå å legge merke til, nemlig at vi begynner å ane konturene av en ny, mer aggressiv versjon av Joacim Lund, så satt vi igjen med en bunnløs begeistring over hvor mye dårlighet bare én tekst kan romme: fra premiss til faktisk utførelse. Hestman raser nemlig blindt og privilegert videre og ender i en slags konklusjon om at artister heller bør fjerne låter fra streametjenester for å pushe fram «afrikansk-amerikanske» artisters musikk. Uten å ta stilling til at artisten hun har bygget hele saken rundt selv er «afrikansk-amerikansk».

Ja, dette skjedde faktisk, og det skjedde i vår norske offentlighet (<3).

Ukas frislipp

Ok, sommervikarer: velkommen til den litt gærne gjengen i Medier24! Her lar vi emojies erstatte det mest dyrebare vi har som journalister, nemlig SPRÅKET!🔥🔥🔥🔥🔥🔥

Ukas bilde

Ukas bars

Okei, Ellen Katrine Hætta! Dette ville antakelig ikke hatt noen annen funksjon enn reversere Snoop Doggs tidligere oppfatninger om norsk politi. Gratulerer med alle tankefeil som ledet opp til at dette ble publisert i en norsk nettavis!

Ukas sammenlikning

Fotball-partyfikser Geir Oterhals ønsker å samle opp mot 800 personer rundt tre storskjermer for Premier League-fotball. Fagdirektør i FHI, Monica Mæland og Bent Høie reagerer. Men:

Hmm. Okei? 800 personer samlet foran TV-skjermer som drikker øl. Høres IKKE ut som et arrangement, Oterhals.

Det høres faktisk ut som det MOTSATTE! =)

Da gjenstår det bare å passe på, så «uteservering» ikke plutselig betyr militærparader, offentlige henrettelser og ulovlig annektering!

Ukas brannfakkel

Thunberg advarte klima-sårbare øystater om Norge i sikkerhetsrådet, fordi vi pumper opp olje og gasser som senere ender opp i lufta. Om dette er en sikkerhetstrussel for de fremtidige undervanns-øyene? NEI, mener Aftenposten. Resten av saken ligger bak betalingsmur, så vi kan bare gjette på at de mener oljen vår er mer miljøvennlig enn utenlandsk olje.

Uansett, Aftenposten: Gratulerer med å ha en mening! Selv om den er rar/teit/dårlig og feil! 

Ukas nisjemålgruppe

ENDELIG noen gode nyheter!

Ukas lokale gladnyhet

Vil bøndene grave ned trusene i stedet for å vaske dem? Vet de noe vi ikke vet? Er det en kryptisk protest? Har de blitt gale? Vil trenden nå storbyene? Alt dette får vi sikkert svar på om vi bare trykker på saken, men vi foretrekker å leve i usikkerhet.

Ukas «woke» oversettelse

Ukas spørsmål

Ja, finnes det noe som går hinsides målestokken? Ikke vet vi, men vi er glade for at noen er villige til å prøve å finne ut av det ved hjelp av kunst! Det er i alle fall en ting vi vet man ikke kan måle, og det er hvor viktig kunst er for samfunnet.

 

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.