Rusken guider deg til kommunens offentlige griller

De siste ukene har man sett osloborgere har takle den dramatiske arbeidsledigheten på samme måte de takler de fleste situasjoner: ved å stikke ut med noen venner for å ta et par øl i parken.

De uheldige få som fremdeles sitter hjemme med jobb, belager seg på å gjøre det samme  ved første mulige anledning. I langhelga som kommer vil man nok se parkene fylles av kubbkåte mennesker, artige skråblikk som dreier seg rundt en meters avstand-formodningen og ikke minst engangsgriller og annet søppel. 

Det gir Ruskengeneral Jenny Krohn grunn til bekymring. Hun er redd for at det høye trykket i parkene betyr mye forsøpling og søppeldunker overfylte av engangsgriller. Hun lanserer noen mystiske offentlige griller som et bedre alternativ. Finnes det faktisk, eller har hun lest seg til vanvidd i dagboka til Bjørnar Moxnes? Vi har pratet med henne for å høre mer om tilbudet. 

En av de offentlige grillene finner du i Torshovparken.

Hei Ruskengeneral Jenny Krohn! Viktigst først: er du bommer’n, glipper’n, ruller’n, glemmer’n eller stapper’n?
– Muligens, men bare muligens, kan jeg glippe en sjelden gang.

Ydmykt. Men du, gratis fellesgriller for alle høres nesten for bra ut til å være sant. Lever vi plutselig i en sosialistisk utopi? Hvor kan man finne det, og hvordan fungerer det?
– Det er faktisk helt sant! Den finnes i de fleste byparker i Oslo. Takket være kartet blir du guidet hele veien frem til denne grillen som bare venter på å bli tent. Du må ha med grillkull og tennvæske, men dette kan du bruke gjennom hele sommeren og ta med litt hver gang. Det er ikke mer jobb å kjøpe dette èn gang i løpet av sommeren, enn å løpe rundt og prøve å finne en butikk som ikke er utsolgt for engangsgrill.

Her er den, en fullstendig oversikt over alle ledige offentlige griller i Oslo!

Og dere ønsker altså at så mange som mulig skal ta i bruk disse offentlige grillene i stedet for engangsgriller. Hvorfor det?
– Våre offentlige griller er satt opp for å forhindre bruk av engangsgriller. Og det er jo et fantastisk tilbud, du trenger ikke å kjøpe grill, og du sparer naturen for farlig avfall! I tillegg kan du nyte vår fine natur midt i storbyen Oslo, mens du koser deg med mat tilberedt på miljøvennlig vis. Kanskje du også finner en grillvenn ved grillen som du kan dele dine grilltips med?

Kanskje det! Har du brukt offentlig grill selv? Gi gjerne terningkast på opplevelsen hvis du har.
Terningskast 6! Jeg ble mett, jeg ble glad av tanken på å ikke kaste en engangsgrill, og jeg følte jeg bidro til å være «sammen om en ren by» – det er Ruskens slagord!

Veldig bra slagord! :) Kjenner vi folk rett, har de grillet hva som helst på de grillene der før oss. Vil det å steke medbrakt grillmat føles litt som å sitte på et do-sete varmet opp av en fremmed?
– Slik har jeg aldri tenkt, varme og ild fjerner jo eventuelle basilusker. Grillene blir også rengjort av de flinke menneskene som har ansvar for parken.

Synes å huske at Høie har advart mot å grafse på annen manns grill nå for tiden. Men det er altså trygt?
– Som alltid bør du passe på, følge retningslinjene og vaske hendene ofte. Og selvsagt skal man alltid være forsiktig ved håndtering av ild og varme. Spesielt må man passe på fingrene sine (min egen erfaring), så lurt å ta med grillgaffel.

Vet du om det finnes noen planer for å utvide tilbudet til å ikke bare tilby griller? Offentlig tilgang til frisbee, en god bok, noen kalde gærninger og et par gode venner feks?
– Sofienbergparken skal tilby diverse utlån, blant annet spill og andre leker. Deichman har hatt sommerbibliotek utendørs i parkene tidligere, så vi får krysse fingrene for at det blir gjentatt!

Hver dag kommer to tonn søppel på avveie i Oslo. Det tilsvarer omtrent to millioner snus (drømmen!). Kommunen har så langt ikke fått ekstra midler for å håndtere koronafaste hjemmeferierende, som vil gjøre parken til sin feriekoloni. Det betyr at man fremover må være ekstra påpasselig for å forhindre egen – og andres – forsøpling.

Er det så ille da om et og annet snickerspapir havner på avveie? Vi lever jo tross alt i en Ekte, Industriell By og ikke Lazy Town.
– Ja, faktisk – det kalles «broken window effect». Litt søppel generer gjerne mer søppel og andre større problemer kommer som følge av det. Vi skulle gjerne brukt våre ressurser til andre ting enn å plukke opp søppel som enkelt kunne kastes der det hører hjemme. Også syns vi at parkene bør være så hyggelige som mulig, så de er innbydende for alle. Plukk opp ditt og andre tar opp sitt!

Hvilke hensyn burde man ta, da?
– Det er busenkelt, det du tar med ut i parken tar du også med hjem, eller kaster i søppelkassen. Det er også miljø-cred å unngå engangsemballasje som bestikk og kopper. Kjøp heller inn ting du kan bruke igjen og igjen!  Og en annen viktig ting: Tar du med deg take-away i parken, som pizza, så må du forsøke å brette emballasjen så godt det lar seg gjøre når det skal kastes. Det tar fort opp all plassen i en søppelkasse.

Hvis man ser noen dra fra pikniken sin uten å rydde etter seg, hva burde man gjøre? Fyre løs med ukvemsord og hytte med neven eller bare ignorere det?
– Rop kjempehøyt eller løp etter dem hvis nødvendig, men hold anbefalt avstand. Vi kommer snart med en Rusken-sang man kan lære seg og synge høyt til miljøsynderne.

Trippel flammeemoji. Vi håper i så fall den får millioner av streams. Hvis du hadde vært diktator, hvilken straff hadde du gitt for offentlig forsøpling?
– Mer tro på gulrot enn pisk, selv om jeg tituleres Ruskengeneral. Kanskje en frivillig rydderunde hadde bidratt til forståelse over hva vi kaster, og hvor stor mengder det er.

Helt til slutt: har dere en siste formodning til osloborgerne som står klare til å rømme ut med grillmat og frisbee i solvarmen?
— Nyt Oslos parker, og ta vare på hverandre. Vi er heldige som har en så fin by å nyte sommeren i. Og den blir enda finere om vi plukker opp søppelet vårt!

Foto: Aurora Cornelia Nygaard Ødyn