På neglesalongen i Brugata finner vi sexarbeidere, bestemødre og romfolk

– Det er litt som å lukte på forskjellige kulturer her. Det er fargerikt og fint, men kjennes litt glemt av Oslo kommune. Hørt at Olav Thon eier mye her, og at han planlegger forandring.

b
a

Ved rusmiljøet i Brugata, midtveis i Storgata, ligger en 15 kvadratmeters stor neglesalong. Stedet drives av en vietnamesisk familie som leier lokalene av Olav Thon og tar imot en jevn strøm av ulike kunder: Romfolk, businessfolk, rusbrukere, sexarbeidere, transpersoner, tenåringsjenter og bestemødre. Noen ganger stormer halliker gjennom døren. De ansatte løfter ikke et bryn av den grunn.

Bakgrunn: Oslos siste drittgate 

24 år. Det er kaos her. Jeg er litt redd for å komme hit. Sånn føles det. Men jeg må det for å fikse neglene. De her er flinkest i byen. Idag skal jeg ha rosa. Det er sommerfarge.

53 år. Det er litt som å lukte på forskjellige kulturer her. Det er fargerikt og fint, men kjennes litt glemt av Oslo kommune. Hørt at Olav Thon eier mye her, og at han planlegger forandring. Jeg er litt redd for at identiteten og de små butikkene på sikt skal forsvinne.

25 år. Området trenger en løft, men hvor skal de narkomane gjøre av seg nå da? Blir jo bare flytta rundt hele tia.

Vietnamesisk, 60 år. Det er mye forskjellig her. Jeg liker Brugata. Det er noe eget. Jeg pleide å brodere og sy bunader. Jeg liker å sy.

Norsk, 32 år. Datteren min på 8 år er så bortskjemt. Hun nekter å gjøre husarbeid før hun har mottatt penger. Og når hun får pengene gjør hun ingenting. Absolutt alt skal hun ha!

Rumensk, 30 år. Jeg skal reise hjem til barna mine i sommer. De bor i Romania med bestemoren. Jeg savner dem.

Balkansk, 42 år. No english…Serbian you speak?

Les også: Uteklubb: – Det er definitivt et tomrom i norsk uteliv

68 år. Rød. Jeg skal på en konferanse i København i helgen. Da må jeg se bra ut.

Norsk, 50. Vi reiser til samme sted i Spania hvert år. Der har vi tilgang på basseng, og kjenner en del norske i området. Vi trives godt der.

15 år. Jeg skal konfirmeres til helgen. Faren min bor i London, så jeg ser han ikke ofte. Når han kommer på besøk får jeg litt ekstra god behandling. Jeg hadde nok ikke fått lov til dette av mamma.

35 år. Identiteten min er norsk.

27 år. Jeg skal bare vente her før toget mitt går. Kjæresten er sur. Så jeg sitter heller her.

27 år. Jeg klemte fingeren hardt i døra. Nå har jeg ikke negl der, men jeg har i hvert fall fikset de andre.

30 år. Jeg er halvt thai, men har jo vokst opp i Norge. Har vært i Thailand mange ganger da. Folk snakker jo thai til meg, men jeg skjønner ikke en shit.

33 år. Før bodde vi i Brugata. Men jeg flyttet alene med datteren min til Ellingsrud fordi jeg vil at hun skal kunne leke ute. Der trenger jeg ikke være redd for henne.

47 år. Jeg kjøper bare kaker på Rema. De har sånn ferdiglagde. De er veldig gode altså. Merker ikke forskjell.

53 år. Skal jeg gå for blank eller matt? Hva synes dere andre da? Jeg er nok litt mer matt av meg.

26 år. Jeg skal fikse hår, falske vipper og falske negler til 17.mai. Man må kjøre stil. Jeg liker å pynte meg, og 17. mai kan jeg kjøre litt ekstra. Det er gøy. Men jeg vet ikke hva jeg skal ha på meg enda.