«Gauphosta» er snikende avskyelig og rabiat morsom

Boka vitner om ankomsten til et finstemt, fandenivoldsk og lett forstyrrende fortellertalent.

b
a

Prisen for årets litteratur gis rett og slett til en dritbra bok som alle bør lese. De nominerte har utmerket seg spesielt i årets litterære flora.

Bjørnar Bergem

Gauphosta

Det manglet strengt tatt ikke skildringer av livet på bygda i den norske samtidslitteraturen. Så hva, tenker du kanskje, er det som gjør akkurat denne så spesiell? Hvorfor skal du lese enda en sånn en, du som allerede har lest Lars Mytting, Jonny Halberg og Helga Flatland? Burde ikke du heller bruke tiden din på å lese urbane romaner med hippe referanser i moderne språkdrakt? Sånn som de andre nominerte på denne siden?

Det går sikkert an å leve et fint liv på den måten. Ha månedskort på trikken, få døtre med anoreksi og omtale seg som «festrøyker» i voksen alder. Og hvis du likevel skulle føle deg fristet til å lese Gauphosta av Bjørnar Bergem, kan du jo godt prøve å lese den som en uvanlig mørk og uhyggelig skildring av nettopp livet der ute på landet. Det går sikkert an. Du får til dette.

Men du kommer ikke mange sider inn i denne romanen før du skjønner at denne debutanten har puttet noe annet og fremmed i den litterære cocktailen din. Dette er en grotesk og poetisk debutroman, der et knippe bensinsniffende, skogsonanerende, moralsk fordervede ungdommer kommer til orde på kav østerdalsdialekt for å tvære åpent uhyggelige avgrunner i både morsmålet og menneskesinnet. Går det bra med dem til slutt? Nei, men det går da strengt tatt ikke så bra med deg heller.

Gauphosta er både snikende avskyelig og rabiat morsom, og vitner om ankomsten til et finstemt, fandenivoldsk og lett forstyrrende fortellertalent. Så vi foreslår at du tar en titt på denne og vi, hvis du da har plass, i den travle og viktige hverdagen din, til en bok som du ikke har sett på Instagram ved siden av I Love Dick.

 

Prisutdelingen gjøres på Årets beste-festen på Sentrum Scene 3. februar. Hold av datoen!

SE ALLE DE NOMINERTE OG STEM STEM STEM STEM!