Smil & Gift møter Arild Rønsen

Arild Rønsen saksøkte NATT&DAG for en kvart million. Hva skulle han bruke pengene på?

b
a

I anledning N&D 20-årsjubileeum i 2009 ble det trykket en best of-liste i NATT&DAGs oktoberutgivelse, hvor blant annet en tekst fra 1990s satiriske Overhørt-spalte der det sto at Arild Rønsen var horekunde, kom med. Den var basert på en forsøksvis humoristisk egenannonse for avisen Puls samme år, der Rønsen var redaktør, som fremstilte NATT&DAG-journalister som 1000-kroners horer. Etter republiseringen i 2009 saksøkte Rønsen N&D for 230 000 kroner, men tvisten ble etter sigende løst over et glass øl. Mye vitsing frem og tilbake, altså, og det hele endte opp i dette intervjuet fra desember 2009, som vi nå republiserer etter at Rønsen igjen har kommet i medienes søkelys, denne gangen grunnet et blogginnlegg.

SMIL For alle som er under 40 år, hvem FAEN er Arild Rønsen?!

–Hahahaha! Det kunne sikkert blitt et langt svar, men jeg tror jeg velger å svare på det sånn at jeg er egentlig en veldig gjennomsnittlig fyr. Om jeg tenker tilbake på opphavet mitt, så må det være den mest gjennomsnittlige Gerhardsen-familien her i verden.

Intervjuet fortsetter under bildet.

Arild Rønsen

GIFT Du sier «en gjennomsnittlig fyr». Legger du noe mer i det? Magnus Rønningen har en helt streit tiss ifølge gjennomsnittet, mener´n.

–Nei, ikke egentlig…

SMIL Du er en folkelig fyr?

–Nja, det får andre bedømme, men tror nok de fleste ville si det. Jeg mener det folk flest synes er fornuftig.

GIFT Rønsen, det går rykter om at du er horekunde? Glad i hor?

–Hm, jeg skjønte at det spørsmålet måtte komme.

GIFT HOREFAR!!

–Det jeg har å si til det, er at for det første er svaret nei. Årsaken til at det kom opp i sin tid var en dårlig spøk i Puls og kanskje en enda dårligere spøk av NATT&DAG i ettertid. Det forteller noe om det redaksjonelle miljøet på den tida. Men jeg kan være så ærlig å innrømme at i likhet med 90 prosent av norske mannfolk har jeg en gang prøvd å kjøpe meg ei dame.

GIFT

Puls, Arild RØnsen

EGENANNONSE: Her er annonsen Puls trykket. Foto: Faksimile

–Det var i militær sammenheng på reise i utlandet.

SMIL I Manila?

–Nei, hehe, så langt unna var vi ikke. Dette handla – sånn som jeg så det den gangen – om at «én gang må man jo gjørra det». Også handler det litt om stemning, og sånn sett gav det ikke mersmak. Man får mye bedre sex uten at man betaler for det. Det kan hende at det aldri er noen som har gjort det, men de fleste gutter som sier at de aldri har prøvd, de trur jeg juger.

SMIL Så det ble med den ene gangen? Som NATT&DAG sa i gamle dager: Alt det gode i livet er gratis.

–Ja, det passer godt når det gjelder sexen i hvert fall.

GIFT HAHAHHA! Nå ble jeg kaut.

SMIL Synes du NATT&DAG har vært slemme mot deg?

–Da jeg først fikk høre om denne overhørten, det var Freddy Dos Santos som gjorde meg oppmerksom på det og spurte «hva faen er detta for noe?». Da følte jeg meg dårlig behandla. Jeg gikk faktisk en liten tur ned til byen for å lete etter en avis der det stod, og jeg skjønte egentlig ikke noe av det. Der stod det «Puls 5/90». Altså, jeg husker ikke dette i det hele tatt, og jeg oppfatta det akkurat da som oppspinn fra ende til annen. Da ble jeg forbanna. Så sjekka jeg det opp i ettertid, gikk på Universitetsbiblioteket, fant Puls nummer fem fra 1990 og så denne forferdelig dårlige annonsen. Den var dårlig tenkt og enda dårligere gjennomført. Jeg har sjekka opp i ettertid hvem som skreiv den. Det synes i både form og innhold, for å si det sånn.

Arild Rønsen

SMIL Hvem skrev den da?

–Nei, det kan være en privatsak innen Puls-redaksjonen. Da jeg så den, skjønte jeg at dette hadde med klimaet mellom redaksjonene i Puls, Beat og NATT&DAG på den tida å gjøre. Og da tenkte jeg at her må man må gå litt forsiktig fram, siden jeg så at vi hadde vært teite nok til å trykke en sånn egenannonse. Det er mange som har lest den annonsen og som tolker den på forskjellige måter, men sånn som jeg ser det står det at en NATT&DAG-journalist er hore. Jeg begynner å le når jeg tenker tilbake, for dette handla rett og slett om annonsekampen. Vi var ikke like store, men N&D var gratis. De hadde 70.000 i opplag, vi hadde 5.000. Plutselig solgte noen en helside for fem tusen i stedet for sju, ikke sant. Det var det som var horeriet, rett og slett.

GIFT Du er ikke ukjent med å slenge med leppa selv, eller hva, Rønsen? Hæ, HÆ!

–Nå vet jeg ikke helt hva du tenker på.

SMIL Du har jo ment mye i media opp gjennom.

–Jeg har akkurat åpnet min egen nettavis – arildronsen.no – og der skal jeg mene. Det er først og fremst for å mene noe. Jeg elsker å mene ting.

SMIL Hva er det du mener noe om?

–Jeg mener noe om fotball, politikk og samfunnsliv. Også er det litteratur og musikk.

GIFT Hva er linken mellom fotball og rock? Vi bare spør…

– Tor-Rune Haugen, han som ble rikskjent som Haugen i bua på Casino, han jobba i Puls i mange år. Han kan alt om heavy metal. Zeppelin, Uriah Heep og alt sånt. På min oppfordring skrev han en artikkel i Puls i 1986, under fotball-VM, med tittelen «Heavy Metal Og Fotball Er To Sider Av Samme Sak». Jeg har aldri sett på det sånn, men det handler om lidenskap. Når jeg først blir fan av et band, så blir jeg skikkelig fan.

SMIL Hva er Norges beste band noen gang?

–DumDum Boys.

GIFT Gud, for et kjedelig svar.

–Nja, jeg har alltid ment det. Jeg rangerer norsk rock og pop på følgende vis: Det er DumDum på første, andre og tredjeplass. Også kommer alle de andre etter dem. Jeg anmeldte førsteskiva demmes før den kom ut, jeg mente den ville selge 40.000 eksemplarer, og det gjorde den. Jeg ble innkalt til en intern seanse med dem, og da gratulerte de meg med 40.000 rette. Jeg er jævlig lei meg for at jeg har mistet det diplomet, men jeg har ment det lenge.

SMIL Hvorfor ville du blitt mindre sint på N&D om du tilhørte den politiske høyresiden?

–Eh, kan du utdype det?

GIFT Hør etter, da! Det var gjort et poeng ut av det i det potensielle søksmålet. At den overhørten vi skrev svekket din posisjon som kritiker på venstresiden.

–Dette var jo en sak som ble tatt opp av advokaten min uten at jeg hadde gått inn og redigert, på en måte.

SMIL Har venstresiden monopol på politisk korrekthet?

–Nei, men det er vel sånn at… Altså, ta ekstremene, da: Det er mindre populært å ha vært horekunde i Rødt enn det er i Fremskrittpartiet. Men så er det jo sånn at da dette kom fram, så stod for eksempel Freddy Dos Santos og leste opp dette her høyt i Vålerenga-garderoben. Det var flere som kom bort til meg, klappa meg på skulderen, og sa «endelig er det en som står frem». Dette har vi alle drevet med, haha. Jeg tror det er mer befengt ytterst på venstre enn på den store, hele høyresida.

GIFT Apropos Santos, vi prøvde å gjøre en sak med han tidligere i vår. Han var helt umulig å ha med å gjørra. Er han så kjip som vi tror?

–Han er verdens snilleste gutt!

SMIL Om du hadde vunnet søksmålet, hva hadde du brukt en kvart million kroner på?

GIFT Ja! Fortell!

–Vet du hva, jeg har så lite penger at jeg ville brukt 200.000 av dem på å nedbetale boliglånet mitt. Men kjenner jeg meg selv rett så hadde det nok blitt stående til forbruk, tenker jeg.

GIFT Kunne du ikke bare slått ned han derre Tylden på Litteraturhuset i stedet for å saksøke N&D?

–HAHAHA. Jeg er lite voldelig av meg.

SMIL På hvilken måte er merkevarenavnet ditt sterkere nå enn for 19 år siden?

–Det har flere årsaker. Det ene er at jeg opptrådte på riks-tv i tre sesonger, som juryformann i Stjerner i sikte.

SMIL Jahn Teigen!!

–Når du er på tv, prime time fredag kveld, gang etter gang, blir du mye gjenkjent. Etter det jobbet jeg masse i TV2 som fotballkommentator, med bilde av meg hver gang jeg var på lufta. Til sammen ble dette veldig mye, og i ettertid har jeg blitt brukt mye av både dem og NRK som en rikssynser i forskjellige type sammenhenger. Det er jo derfor jeg kan lansere arildronsen.no nå, ikke sant. Da denne horespøken kom frem i dag, lå den på alle nettkanaler i løpet av et kvarter. Det hadde ikke skjedd for 19 år siden, og det er en god illustrasjon på at mitt merkevarenavn står sterkere i dag.

SMIL Har du noen gang blitt tatt for å være Per Inge Torkelsen?

–HAHA. Ja! Ikke bare han. Men Arne Scheie? «Der kommer han Arne Scheie».

GIFT Scheie? Er du skada, eller?

SMIL Eller folket. Det er folket som er skada! Er det fordi dere begge er like store nerder?

–Det rareste jeg har hørt: Jeg var på Dovrehallen en gang, husker dere hu biskopdama?

GIFT Burugla?

SMIL Rosemarie Köhn?

GIFT Køl? Ja, takk.

–Jeg gikk forbi en fyr da jeg skulle på dass, og da hørte jeg han sa: «Jøss, er ikke Rosemarie Köhn».

GIFT HÆHÆHÆ. Likheten er slående.

SMIL Ja, du er relliøs, kanskje?

–På ingen måte. Tilbake til det vi snakket om… han eksen til Sissel Kyrkjebø…

SMIL Dansken? Freddie?

GIFT Eddie! Eddie Fokker.

SMIL Nei, nei. Skoller, tror jeg han heter.

–Ja, Eddie, ja. Den er fortsatt en gjenganger.

GIFT Mørkt Røns-O-lemma: Saksøke Vålerenga fotballklubb for udugelig innsats, eller gå med Stabæk-uniform hver dag resten av livet.

–Saksøke. Det må bli Vålerenga, hehe.

GIFT Sviker! Judas!

SMIL Hehehe. Hva skjedde med Puls?

–Nå har jeg akkurat gått av som redaktør, men Puls lever på nett. For et år siden prøvde vi oss med en ny printversjon som solgte 750 eksemplarer, men det kan man ikke leve av, dessverre. Men Puls er fortsatt min baby, og det er en bra gjeng som holder på nå.

GIFT Det var fordi dere kjørte drittbandet JR Ewing på coveret!

SMIL Har du møtt janteloven i det siste?

GIFT Den sitter foran deg nå…

–Uten å gå konkret inn på det, møter jeg janteloven hver dag.

GIFT Kjedelig. Jazzmetal eller jazztobakk?

–Jazzmetal.

SMIL Metaltobakk?

–Jeg er veldig dårlig på slikt.

SMIL Aldri smakt på litt tjazz? Tullball. Tror jeg ikke noe på.

–Jo, men jeg fikk aldri noe ut av det. Jeg spilte i jazzband da jeg var 18. Da satt vi nede i en kjeller til en katolikk, under ei kjerke. Der var det mye rare greier, haha, men jeg fikk ikke noe ut av det.

GIFT Bromstad Billionaires eller Brutal Truth?

–Brutal Truth.

SMIL Extreme Conditions Demand Extreme Responses!!

–…

GIFT Vår venn Per Heimly mener NATT&DAG er sånn midt på treet. Hva synes du?

–Jeg synes NATT&DAG er helt suverent.

SMIL YEEH!

GIFT HURRA!! HEIL FIVE! Mørkt Røns-O-lemma, del 2: Du går langs Akerselva og ser et stakkars jentebarn ute i vannet i ferd med å drukne.
A) Du ignorerer, går videre og ingen får noensinne vite om det.
B) Du hopper ut i vannet, redder jentebarnet, men da må du ofre begge tomlene dine.

SMIL Fnis.

–B.

GIFT Saklig…

SMIL Ja, hadde ikke du gjort det, da?!

GIFT Aldri i verden. Jeg hadde løpt derfra med pikken mellom beina.

SMIL Fortell en vits a, Rønsen!

–OK, men egentlig er vel dette en gåte: Den gjerrige skotske pubeieren trengte ny serveringsdame, og rykka inn annonse i lokalavisa. Han plukka ut tre kandidater for intervju, og alle fikk samme spørsmål: Hva gjør du når du gjør opp kassa om kvelden og det er ti pund til overs? Den første sa at hun ville legge pengene i en konvolutt, med beskjed til pubeieren om at det var penger til overs. Den andre sa at dette jo er penger som kanskje ikke er dine, men manglende tilbakebetaling til en gjest, så jeg ville tatt fem pund sjøl, og lagt fem pund i en konvolutt med beskjed om at det var penger til overs. Den tredje svarte at dette er penger ingen vet hvor stammer fra, og jeg trenger penga, så de ville jeg putta i lomma. Og hvem fikk jobben? Selvfølgelig: Hun med de største puppene!