Smil & Gift møter Anne Sender

Fritt Ord-prisvinneren mener Israel også er et offer i Midtøsten, men at vi ikke liker våre ofre når de er bråkete, kranglete, arrogante, tar igjen og vil beskytte seg.

b
a

SMIL Det har vært noen BLODIGE uker. Men du, vinner av Fritt Ords Pris, tidligere engasjert representant for norske jøder og en markant offentlig stemme, har holdt kjeft. Hvorfor?

– Hvorav jeg har vært på ferie halvparten av dem! Er det greit, eller? Haha.

GIFT Og nå er midtøstendebatten redusert til Elisabeth Norheim og Suzanne Aabel somskriker til hverandre.

SMIL Burde ikke du ta mer plass? Legger du bånd på deg selv fordi du egentlig vil snakke styggere om Israel?

– Jeg legger ikke bånd på meg. Jeg var på TV2 i går og to ganger på Dagsnytt 18 forrige uke.

SMIL Vi som ikke følger med, da?

– Jeg synes det er krevende å stå i det, men bestemte meg for å si ja etter den første uka fordi det er viktig å si at «vi er mange som mener ulikt og som synes det er vanskelig det Israel nå gjør, og måten dette skjer på». Jeg sover ikke om natta, jeg går og tenker på det hele tiden.

GIFT Det er ikke lett å være jøde!

– Nei, det er ikke det!

SMIL Det er en fulltidsjobb?

– Jeg har jobba hundre timer i døgnet, jeg.

SMIL Hva jobber du med nå?

– Ikke noe.

GIFT Sabbatsår! HAHA.

SMIL En tidligere Mossad-leder uttalte nylig at Israel nå må velge mellom nasjonen og landet. Hva mener han med det?

– Hele den sekulære sionistiske bevegelse gikk jo ut på at jøder må ha et eget sted hvor de kan få lov å være jøder uten å bli diskriminert og beskytte seg på lik linje med andre folkeslag – ikke fordi Vårherre hadde sagt det. Mange tror på denne religiøst begrunnede sionismen også, men det er ikke sånn en stat kan sette sine grenser, det er jeg dypt uenig i. Staten må finne sine grenser under avtale med Palestina. Vårherre har ingenting med det å gjøre.

SMIL Jøder som kritiserer Israel får ofte kjørt seg. Har noen kalt deg en forræder?

– Nei, ingen har sagt det til meg. Hvis noen gjør det bak min rygg så får det stå for deres regning. Det var skummelt til å begynne med. Fordi jeg har konvertert, hadde jeg lenge et større behov for å føle meg akseptert. Men egentlig har det gått veldig greit. Hele jødedommen er jo nettopp det: Å debattere ulike tolkninger, det å være uenig er veldig greit. Men når det er sagt, så er det helt klart et skille mellom høyre og venstre, både religiøst og politisk. Og de som stiller seg utenfor blir oppfattet som avvikere av de styrende miljøer, det er ganske brutalt. Venstrebevegelsen og fredsbevegelsen i Israel blir kalt forrædere.

GIFT Er du norsk venstresides yndlingsjøde?

– Nei.

SMIL Men du, hvorfor kan ikke jøder spise skalldyr?

– Fordi det står i Mosebøkene! «Du skal ikke spise dyr som dreper for å overleve». Det er den ene forklaringen, den andre er at når det er jævlig varmt ute, så blir skalldyr veldig fort dårlig.

GIFT Så hvorfor synes ikke jøder at staten Israel er uspiselig PRIKK PRIKK PRIKK.

– Kanskje fordi det er greit å ha en stat å kunne reise til når antisemittismen igjen får lov til å blomstre i Europa?!

SMIL Hvorfor er koshervin så vondt?

– Haha, det er ikke det nå lenger! Vin fra Golan er helt på høyde med de aller fremste i verden.

NRK har drevet rovdrift på Sidsel Wold.

GIFT Hvilke myter om jøder er sanne?

– Jøder er intenst selvopptatte. Og intenst opptatt av kritisk debatt. Vi er kranglete, men det er et gode. Det skaper nysgjerrighet og vekst.

SMIL NRKs USA-korrespondent Gro Holm gikk nylig langt i å antyde at jødene har for mye mediemakt.

GIFT Styrer jødene media?

– Hun beskriver det helt fint, men så trekker hun det ett skritt for langt ved å blande jødisk tro og israelsk politikk ved å antyde at fordi selskapene har jødiske eiere, så har de også samme mening, alle sammen. At alle støtter Israel og har full kontroll over sine ti tusenvis av ansatte og blir medskyldige i at amerikanere har mindre sympati for palestinerne – det synes jeg er ganske fantastisk.

SMIL Jon Stewart kritiserte Israel …

– Det er helt fett! Det viser jo helt tydelig at jødene ikke styrer alt. Han snakker jo helt fritt!

Smilegift_AnneSender_Jeton_web

SMIL … men han blir kalt forræder av sine egne?

– Ja, retorikken er ganske beinhard, men å styre media er jo noe helt annet. Du må kjenne veldig dårlig til den jødiske verden hvis du tror at alle jøder er enige. Eller har kontroll over andres meninger. Det er å trekke det helt over i konspirasjonsland.

GIFT På en annen side er det vanlig å høre Israelvennlige påstå at norsk media er anti-israelsk. Er ikke det en like konspiratorisk påstand?

– Jo. Jeg mener ikke at norsk media er det. Men jeg mener det har vært en overfokusering og en polarisering. Og vi har glemt mye av historien. Jeg så for eksempel at både Dagbladet, VG og Aftenposten hadde sånne «Dette er Midtøsten-konflikten i et nøtteskall»-saker. Ingen av dem inkluderte hva sionisme egentlig er, en bevegelse blant mange ulike jødiske grupper som oppsto i Europa på samme tid som alle andre folkeslags nasjonalisme vokste frem. Ingen av dem hadde med at flyktende jøder ble nektet tilgang til europeiske stater før krigen. Majoriteten av dem var statsløse og hadde vært det i århundrer. Hva skulle de ellers ha gjort? Forsvunnet opp i røyk, som de jo faktisk gjorde til slutt? Og ingen av dem nevnte at mer enn 800 000 jøder fra arabiske land ble kastet ut samtidig som staten Israel ble opprettet. Som om det ikke hadde noe å si! Som om det ikke er viktig! 800 000 jøder som hadde bodd i de arabiske landene i tusen år ble kasta ut.

SMIL Det har vært mye debatt om NRKs Sidsel Wold. Du har selv skrevet under på et brev som ber NRK ta grep om det dere mener er partisk journalistikk?

– Ja. Jeg har dyp respekt for Sidsels kunnskapsnivå og for hennes engasjement. La oss si det sånn: Det er veldig sjelden at hun sier noe galt når hun rapporterer det hun ser, men det er det hun ikke sier, eller lar være å spørre Hamas om, som er problemet. Hun er også styrt av hva de bestiller fra redaksjonen i Oslo. NRK er heller ikke akkurat kjent for sin strålende personalpolitikk. Jeg mener de har drevet rovdrift på henne. Hun har jobbet så hardt og så lenge, og da kan du ikke unngå å bli en del av konflikten. Du blir aktivist, ikke journalist.

GIFT Burde hun fjernes?

– Jeg mener at hun bør få avstand.

SMIL Burde hun ikke få velge det selv?

– Alle NGO’er kaller sine ansatte tilbake om de vil eller ikke, det er helt klare tidsbegrensninger på hvor lenge du kan jobbe i et konfliktområde.

GIFT Løsning-o-lemma: En eller to stater?

– Jeg er helt klart for en tostatsløsning. Palestinerne fortjener å ha sin egen stat. De har også blitt sviktet av sine arabiske brødre på alle bauger og kanter over så lang tid. De fortjener å få sin egen stat som de kan styre selv, der de kan dyrke sin egen identitet.

SMIL Støtter du norsk venstresides krav om boikott av varer produsert i okkuperte områder?

– Jeg kan logisk forstå hvorfor man tenker at det er lurt, men jeg mener det er grunnleggende feil virkemiddel, fordi det går først og fremst ut over palestinerne. Israel greier seg økonomisk uansett, sånn sett har det null effekt. Europa er jo den største partneren Israel har ikke minst på alle teknologiske produkter vi alle har, så det er et slags hykleri i dette. Dilldall.

SMIL Symbolpolitikk?

– Det funker ikke!

SMIL Hva kan nordmenn gjøre, da?

– Bruk nå huet.

SMIL Bare sitte å tenke? Hva med demonstrasjonstog?

GIFT

– Jeg må nok si at jeg har mistet mye av troen på det. Men jeg ser virkelig frem til den dagen mødre og unger og fedre og besteforeldre på Gazastripen går i tog, og sier til sine ledere: «Hvorfor i all verden vil dere ikke stoppe med disse rakettene? Hvorfor velger dere vold når vi de sivile betaler prisen?»

SMIL FN mener Israel har gått imot det såkalte proporsjonalitetsprinsippet og brutt folkeretten?

– Jeg hører det, men sier de samtidig at Hamas bryter folkeretten når de bare har sivile som mål?

GIFT Hamas er jo en terrororganisasjon.

– Så da er det greit, da?

SMIL Nei, det er ikke greit, men Israel er tross alt en demokratisk stat?

– Men da må man si begge deler! Israel kan ikke ta de beslutningene de skal når det detter raketter ned i hodet på dem. Det går ikke. Hamas er nødt til å stoppe rakettene og Israel er nødt til å gjøre noen trekk for å vise at de er villige til å komme frem til en løsning, både med blokaden og med okkupasjonen.

SMIL Er du ikke enig i at det er en disproporsjonalitet her?

– Hør her, hvis du kan krigens rett, hvis du vet hva som skjer i andre konflikter, hvis du måler proporsjonalitet, så ligger proporsjonalitetsraten her på et helt annet nivå. Men det høres jo helt vilt ut, og du kan ikke si sånt når det gjelder hundrevis av unger! Det hadde vært mye enklere hvis verden hadde sett masse døende jøder. Da hadde det liksom vært greit. Men det at man greier å beskytte seg er liksom ikke greit.

GIFT Israelerne har en app som sier hvor rakettene lander!

– Ja, det er jo noe dritt selvfølgelig, når du har ofre som er både bråkete, kranglete, arrogante, tar igjen og vil beskytte seg! Vi liker ikke våre ofre sånn. Vi vil gjerne ha dem duknakket og lavmælt, blødende og gråtende, det er klart. Men Israel er også et offer i dette. Hadde det vært noe bedre hvis det var hundrevis av døde jøder?

SMIL Har du felt tårer for Gazas barn?

– Selvfølgelig har jeg det. Jeg har vært der flere ganger, og vet hvordan de har det.

SMIL Som mor, får du ikke lyst til å bare skrike ut?

– Jo, og det er akkurat det jeg gjør. Jeg har lyst til å skrike «Stopp, stopp, stopp! Hvordan i all verden skal dette gå?! Hva slags løsning er dette?!». Å traumatisere nok en generasjon unger på begge sider, det gagner ikke noen.

GIFT Det virker som mange israelere er helt uaffekterte når de synger om døde palestinske barn og tegner på bombene.

– Ja, dessverre. Samtidig var det over ti tusen israelere i Tel Aviv som gikk i tog og ropte «Stopp dette!». Både de gode og dårlige holdningene i Israel har kommet veldig til syne.

SMIL Du har ikke gått ut i media og sagt: «IDF, stopp med å drepe barn!»?

– Jeg har gått ut og sagt helt klart at denne måten å løse konflikten på er uakseptabel. Det kan ikke føre til noe godt. Men det kan heller ikke Hamas sine raketter som terroriserer store deler av Israel. Hvordan kan man tro at israelske beslutningstakere kan ha hodet kaldt når egen befolkning lever i konstant frykt for raketter, selvmordsbombere og kidnapping av ungdom? Det er ikke mulig, det. Dessuten er Hamas del av en ideologisk bevegelse som vi ser hva står for nå i den Levantiske staten.

SMIL Hva har gjort sterkest inntrykk på deg denne runden?

– Altså, dere har ikke hatt ETT spørsmål om hvordan israelske mødre har det når 18-åringene deres står på grensen. Ikke ETT!

SMIL Hva tror du israelske mødre tenker, da?

– De er livredde for hva krigen gjør med barna deres, for hva de tvinges til å være med på, hva det gjør med hodene deres, med holdningen til den andre. – Hvis de overlever! Blir den neste israelske generasjonen spesielt dialog-innstilte? Nei, de gjør jo ikke det.

GIFT Hva ville du sagt til Benjamin Netanyahu hvis dere satt fast i en heis?

– Haha. Da tror jeg at jeg glatt ville sagt at «Hvordan i all verden kan du tillate deg, på vegne av oss andre demokratier og alle som har kommet så langt, at DETTE er løsningen?!»

SMIL Enkelte hevder at Putin er psykopat, Hamas-lederen er visstnok psykopat. Hva er Netanyahu?

– Jeg tror han er en særdeles ettergivende person. Han sklir med vinden. En ekstremt beregnelig populist. Han er ikke prinsippfast på hva som er det beste for hele den mangfoldige nasjonen. Han pleier sin egen ideologiske gruppes interesser.

GIFT Hva med utenriksminister Lieberman?

– En enda farligere mann.

GIFT En ekstremist?

– Han spiller på ekstremisme, men jeg vet ikke om han er en ekstremist selv. Han kan selge bestemora si, tror jeg. Han har en nedlatende holdning til mennesker han ikke liker. Han er en farlig mann, og det er Netanyahu også.

SMIL Woody Allen er for mange en sentral jødisk personlighet, og …

– For noen.

GIFT Ikke for deg?

– Ikke for meg. Jeg har ikke helt sansen for ham.

SMIL Uansett, i filmen «Crimes and Misdemeanors» er det en scene som illustrerer at jøder kan «velge» når de vil være religiøse. Er jøder troende bare når det passer dem?

– Jødedommen er praktisk og konkret, og forholder seg til mennesket sånn som det er. Ikke noe dilldall. Den viktigste grunntanken i jødedommen er at du har ansvar selv. Gud blander seg ikke i disse tingene, men har gitt oss Toraen som rammeverk og med det evnen til å skille mellom rett og galt. Det er ditt valg og du må ta konsekvensene. Du kan imidlertid lære, be om unnskyldning få og gi tilgivelse. Det er det som gjør deg til menneske.