Smil og Gift møter Jon Hustad

Bak den harde fasaden og alle fornærmelsene, skjuler facebook-høyre-mannen en følsom nostalgiker. Og enda flere fornærmelser.

b
a

SMIL «Det meste eller alt går feil vei», skriver du i den nye boka di. Kom igjen a, grinebiter, det er LITT ålreit å bo i Norge?

– Joda, Norge er verdens beste land å bo i.

GIFT Så hva er problemet?

– At norske politikere ikke er villige til å føre en politikk som er bærekraftig. Stadig flere jobber stadig mindre. Det kan ikke fortsette. Likevel er vi ikke villige til å si ifra om hva som kreves. Så lenge vi ikke er det, kommer krisa før eller senere. Det er enkel matematikk.

SMIL Tenker du noensinne på hvorfor disse unge menneskene ikke jobber? Det er så mye press på oss unge, vet du. Vi skal være pene og kule, få retweets og likes…

– Når du tenker økonomi, tenker du ikke sånn. Unge mennesker i dag kan forfølge alle de retningene de ønsker, men den dagen kassa er tom, må de gjøre noe annet. I Hellas går ikke ungdommen rundt og tror de kan realisere en egen karriere og flytte inn i fine strøk i Athen. Er det game over, så er det game over.

SMIL Burde vi ikke prøve å ta grep før den tid?

– Jo, selvsagt. Men det åpenbare problemet i det norske samfunnet er at det er veldig lite voksenansvar. Ingen tør å være moralister og si de «gale» tingene. Den som gjør det blir skjelt ut og kalt mørkeblå. Det gjelder både foreldre, lærere, politikere og media. Ta den avisa deres, jeg leser jo ikke den, men den er sikkert bare full av fjaseri om hvor kult alt skal være.

GIFT Nettopp! Bare fjas! Jon Hustad-intervjuer og sånn.

GIFT Hva gjør du om dine egne barn vokser opp til å bli trygdesnyltere?

– Da blir jeg deprimert.

GIFT Hva om datteren din kommer hjem med en somalier?

– Helt ok!

SMIL Med en SV-politiker, da?

– Uff, da måtte jeg tatt en runde med meg selv.

GIFT Kanskje vi kunne reddet velferdsstaten om vi tok barna fra de veike, ettergivende foreldrene. Finn Skårderud sa en gang at 30 prosent av alle barn burde tas ut av familien …

– Har han sagt det? Sett i lys av at han har et barn som er leder for Rødt eller noe sånt, burde de vel begynt med familien Skårderud! Jeg er selvsagt fullstendig uenig. Spørsmålet er vel heller om barnevernet hjelper samfunnet i det hele tatt. I søreuropeiske land har de liten tradisjon for barnevern – det går som regel bra. Selv barn av uføretrygdede klarer seg som oftest bra.

SMIL Bør hver og en føle ansvar for statens bærekraft?

– Jeg har ikke skrevet en bok om at folk må ta seg sammen, jeg skriver hva politikerne må gjøre om vi skal redde velferdsstaten. Men så leser jeg anmeldelsen i Universitas, hvor de har funnet en eller annen ung sosialist som sier «dette her er så forferdelig, vi kan ikke høre på det negative her». Eller se på han jyplingen som er kulturredaktør i Dagbladet! Dum som et julebrød, kan ikke regne, men mener seg likevel kompetent til å kommentere dette.

SMIL Hehe, Geir Ramnefjell er dum som et julebrød?

– Kanskje det er urettferdig mot julebrødet.

GIFT Apropos intellektuell latskap: Ditt beste konsertminne skal visstnok være bourdieuaner Kjetil Rolness med Penthouse Playboys. Dårlig musikksmak eller ubevisste strategier? Snobber du ned?

– Det var jo artig! Jeg har nok dårlig musikksmak. Jeg har også byttet ut P2 og Alltid Nyheter med Radio Norge i bilen, men kun fordi jeg er så lei av pratet.

GIFT Penger fra staten er som heroin, sier du. Du er bondesønn og ansatt i nynorskavis. Du må jo være Norges Keith Richards?

– Det er en myte at jeg får så mye statssubsidier. I fjor tjente jeg en million, jeg vil tippe statsbidraget til det er rundt 80.000.

GIFT Når vi snakker om dine rurale røtter og bidrag til staten: Vi har overhørt deg sittende på kafé med mediefolk i Oslo og snakke om at landbruket er et enormt pengesluk vi godt kunne lagt ned. Det tør du vel ikke si til vennene dine?

– Det er et pengesluk, men det er ikke så veldig stort – litt mindre enn u-hjelpa og kulturbudsjettet. Jeg vil heller legge ned Kulturdepartementet enn Landbruksdepartementet. Her spiller nok nostalgien inn. Det hadde vært trist.

GIFT Tallknuser og pragmatiker i det ene øyeblikket, estetiker og nostalgiker i det neste. Bare fjaseri og image, du, Hustad!

– At jeg er estetiker og nostalgiker er ikke et image, det er jeg bare. Alle mennesker er selektive. Hvis vi skulle starta på nytt igjen, skulle vi ikke hatt noe landbruk, det skal jeg innrømme.

GIFT Ingen kjerne i deg, gut! Bere å vere kul!

SMIL Hva er din verste facebook-krangel?

– Jeg hadde en jævla stygg en om marginalbeskatning nylig, men det er ikke så spennende å ta opp i NATT&DAG.

GIFT Apropos ting som egentlig ikke er så spennende …

SMIL … noen mener Facebook-profilen din, stengt for alle utenom 100 utvalgte, er Norges beste debattarena. Hva skal til for at du skal akseptere en friend request?

– Når det dukker opp noen interessante stemmer, som jeg synes sier noe artig. Jeg blir veldig fort lei av samme type argumenter. Sånn evig masing om moral.

GIFT Eivind Trædal?

– Ham har jeg blokka. Jeg ser på Eivind Trædal som en pest og en plage som ødelegger offentlig debatt.

GIFT Er han dum?

– Nei, han er monoman.

GIFT Det er de Minerva-typene også, men du liker vel Nils August Andresen?

– Haha! Nei! Er du gal? Han skriver så langt og så jævlig kjedelig.

SMIL Hvem er Norges beste skribent?

– Nils Rune Langeland er Norges beste skribent, men han skriver jo mindre og mindre.

SMIL Ja, skjer med det a? Janteloven?

GIFT Janteloven §11: «Du skal ligge lavt etter å ha dummet deg ut på facebook».

– I Norge finnes det en liten gruppe mennesker som man skal hate. Som alle andre kan bruke til å vise at de er gode mennesker. Det å mislike Jon Hustad gir status i visse miljøer. Det er derfor Ramnefjell skriver om meg. Hvis jeg skal psykologisere ham – og det vil jeg jo – kan jeg si han sliter med at han ikke har noen intellektuell kapasitet, men likevel gjerne vil være en av de store gutta. Derfor angriper han meg. Av og til svarer jeg, og da taper han så det synger, men han vil alltid fortsette å prøve. For han vet at det ikke har store konsekvenser å tape mot Hustad. Den som gjør det, har uansett en fanskare. Han minner meg om disse kvinnene som føler at de må si noe i offentligheten, ikke fordi de har lyst, men fordi de føler de må si noe i solidaritet med kvinner generelt.

GIFT Ehm, hvilke kvinner er det igjen?

– Ikke en gang jeg er så teit at jeg gir deg navn her.

SMIL Gi oss navnet på en meningsmotstander du frykter å møte til debatt.

– Hvis Jon Elster hadde lagt meg for hat, hadde jeg følt meg liten.

SMIL Ikke en hypotetisk motstander, men en du har møtt i en krangel.

– Den som har imponert meg mest er Trond Giske. Han er helt rå.

GIFT Saklig at han gidder å krangle med deg på face!

– Du tenker på facebook? Da er det sånne gamle menn, da, som faktisk ER veldig flinke. Matematikeren Simen Gaure, for eksempel, men det vet vel ikke dere hvem er.

GIFT Vet du hvem Justice er?

– Nei.

SMIL Si noen vi vet hvem er, da! Kommer du på en kvinne, kanskje? Eller en ung, frisk stemme på venstresiden som du har respekt for?

– …

SMIL Håkei, vi går videre …

GIFT Hva sto det i innlegget du fjernet fra Facebook 23. juli 2011?

– At regjeringen burde gå av og at det var en skandale at regjeringskvartalet kunne angripes på den måten.

SMIL Du tente på alle plugger da Thomas Seltzer kalte deg feig som slettet tråden. Er det din akilleshæl?

– Nei.

SMIL Hva sårer deg?

– Å bli tatt i feil.

GIFT Kom igjen a! Det der er som å komme på jobbintervju og si at dine dårlige sider er at du «er for dyktig og jobber for hardt».

– Det som virkelig såret meg var da jeg skrev «Ikke min kulturminister»-kronikken, og guttungen min på tretten leste innlegget til Runar Døving om at «de grå massene går hanemarsj etter Hustad», implisitt at jeg var nazist. Samtidig rant det inn telefoner, debattinnlegg, og jeg stilte opp til debatt i NRK. Dagen etter ble jeg syk. Det knakk meg.

SMIL Det er én måte å bli knekt på, en annen er såret forfengelighet. Halve Norge ønsket seg et Harde Fakta, du klarte bare å trekke 150.000 seere. Sårer det?

– Ja, men det er ikke urimelig kritikk, for programmet var ikke så veldig godt.

GIFT Det var ikke programmet, det var deg. Det var DU som ikke var flink nok.

– Jeg får sånne påstander mot meg hele tiden. Da jeg var yngre såret det meg, men ikke nå.

GIFT Hvordan klarte du å floppe med et høyrepopulistisk tv-program i et land som bobler over av høyrepopulister sulteforet på ikke-venstrevridd TV?

– Jeg var uerfaren. Og kanskje hadde jeg ikke det som skulle til.

SMIL Vidar Kvalshaug, som ga premieren terningkast én i Aftenposten, synes i alle fall ikke det. Hva synes du om ham?

– Det er noe rart med mennesker som hele tiden søker det anerkjennende blikket fra den kompakte majoritet.

SMIL Vi er så fascinert av forholdet deres.

– Vi har ikke noe forhold.

GIFT Han har et forhold til deg. Har du sett «Cable Guy»?

–Nei.

GIFT Selvsagt ikke. «Amadeus»? Han er Salieri, du er Mozart. Hans terningkast én er Salieris Requiem!

– Hahaha!

GIFT Det er ikke SÅ far out.

– Neida, men du snakker om Salieri, som tross alt var en nokså god komponist.

GIFT Hei, Kvalshaug er ganske god på … jazz-ordspill eller noe.

SMIL Tenker du ikke av og til på at han er et menneske han også?

– Det er bra vi har fått velstand her til lands, men før i tiden hadde Kvalshaug vært lærer på Smøla, ikke sant? Han hadde sikkert gjort en god innsats. Isteden har han blitt et eksempel på problemet med den oppvoksende slekt. Du har all verdens muligheter, men velger å realisere dem der du utviser den største inkompetanse.

SMIL Hvem er kulturministeren din for tiden?

– Knut Olav Åmås.

SMIL Angrer du på «Ikke min kulturminister»-tittelen?

– Det som var svakt med den tittelen er at jeg ikke så effekten den ville få. Som tittel er den jo helt lysende, men jeg var ikke klar over at jeg i manges øyne skrev at jeg ikke anerkjente Tajik fordi hun er muslim. Selv om jeg ikke skrev et ord om det i teksten, eller tenkte slik, burde jeg ha sett det.

SMIL Det er mye du burde sett. Hvilke filmer har du egentlig sett?

– Jeg så The Mission med Robert DeNiro da jeg gikk på rekruttskolen. Grein gjennom hele filmen.

GIFT Awww.

– Jeg liker The Green Mile og sånne ting. Da gråter jeg.

SMIL Hva leser du?

– Kun amerikansk og engelsk sakprosa.

SMIL Mange snakker om at menn leser for lite kvinnelige forfattere. Du leser jo ikke skjønnlitteratur overhodet, men leser du kronikker skrevet av kvinner?

– Hvis jeg blar opp …

GIFT Ja eller nei?

– Hvis jeg leser norske kommentarer generelt sett er det kun for å finne et eller annet skit jeg kan poste på Facebook. Jeg har så lave forventninger.

GIFT Du vrir deg unna. Kan du nevne en eneste kvinnelig skribent som noensinne har skrevet noe du synes er verdt for et eneste menneske å lese?

– Jeg pleier å lese hun Aspaas i Aftenposten.

GIFT Haha!

– Det er kjempegøy.

GIFT Hvilken medieklovn slipper altfor lett unna?

– Vi har jo han Per Fuggeli gående løs.

GIFT Feigt, ass.

– Ja, det var billig. Harald Stanghelle, da.

SMIL Der snakker vi. Han er en klovn?

– Ja, en pretensiøs klovn. Han og Arne Strand tilhører en dinosaurgenerasjon som burde vært pensjonert for lenge siden. Ikke at de burde fått trygd eller lignende, men de burde gjort noe annet enn å skrive. De er late, totalt uinteressante og lever på en gammel tradisjon om at de har autoritet i kraft av sin posisjon.

GIFT Også er de LAVE!

– Arne Strand er vel ikke lav?

SMIL Arne Strand er jo høy, men han bøyer seg i alle fall fremover og byr litt på seg selv. Du er en av de få personene som er så høy som 1.90, men likevel går bakoverlent. Hva tror du det sier om deg som person?

– Det handler nok bare om at jeg ser opp for å tenke etter.

GIFT Du skjønner at det kan fremstå litt arrogant?

– Jaja, Unni Wikan sa en gang til meg at jeg er hatet allerede idet jeg går inn i rommet.

SMIL Men du elsker jo å være hatet. Eller er du lei av det også?

– Jeg blir ofte overrasket over hvor mye støy jeg kan generere.