Ukas High Five: Film fra sør

b
a

Ukas High Five: Hver lørdag high fiver vi noen som fortjener det, og spør om det du ikke visste du lurte på.
I dag: Elisabeth Opdal
Hvem? Daglig leder i Film fra Sør
Hvorfor? Årets Film fra Sør-fesitval åpnet torsdag og holder det gående til søndag 20. oktober.

Årets Film fra sør-festival åpnet på torsdag, og byr frem til søndag 20. oktober på over 90 filmer som ellers ikke ville nådd et norsk kinopublikum.

Hvorfor film fra sør?

–Me fokusere på deler av verden som produsere mykje god film, filmar som ikkje når det norske kinopublikum.

Hvor går grensen til sør? Er den økonomisk eller geografisk?

–Det er vel fyrst og fremst geografisk. Me konsentrere oss om dei tre kontinenta Afrika, Asia og Latin-Amerika.

Hva er dine topp tre tips på årets festival?

–Oi, vanskelig. Det er tross alt 90 filmar, og derfor har eg topp fira og det må bli Lunchbox, Gloria, Den grønne sykkelen og Colors.

Hvis dere skulle startet en søsterfilmfestival, ville det vært retrofestivalen Film Fra Før eller smalfestivalen Film For Nørds?

–Me har jo allereie ein søsterfestival om heiter Arabiske filmdager, så spørsmålet er om det er plass til fleire søstre i familien. Men det kan jo vera noko å tenka på.

Rent hypotetisk: Kan en film basert på virkelige hendelser om fire tunisiske alenemødre som finansierer en verdensomseiling gjennom kickstarter vinne Sølvspeilet, selv om rollen som den innadvendte seilbåtkapteinen Karim bekles av en solariumsbrun Nicolay Cleve Broch?

–Hehe, kven har klekka ut denna idèen? Bur det ei lita regissørspira i journalisten? Tips frå meg er at Mr. Broch, blir bytta ut med Viggo Mortensen, og som sjølvsagt bare kan snakka spansk. Bar overkropp og saltvatn i håret, då snakke me.

Elisabeths tips:

Colors(Brasil, 2012): Fra programet: «Som en motvekt til optimismen rundt Brasils imponerende økonomiske vekst, og gleden over å ha blitt tildelt fotball-VM og sommer-OL, tegner den svarte komedien Colors et portrett av tre unge mennesker som ikke får være med på festen.»

Den grønne sykkelen(Saudi Arabia 2012): «Den første fullt ut saudiarabiske spillefilmen noensinne, regissert av Haifaa Al-Mansour, en kvinne som både er respektert og samtidig svært kontroversiell i sitt hjemland. En velregissert og engasjerende feelgood-film, med besnærende og betagende skuespillerprestasjoner.»

Gloria(Spania, 2012): «…en livsbejaende film som ble manges favoritt under filmfestivalen i Berlin i år. 58 år gamle Gloria er skilt, men er slett ikke er klar for et liv uten menn. Hun kaster seg, litt hodestups, inn i en tilværelse der hun treffer single menn som hun tilbringer natten med. (…) En dag treffer hun Rodolfo, en mann på hennes egen alder, og de utvikler et forhold som de begge nølende, men lidenskapelig, involverer seg i.»

Lunchbox(India, 2013): «Saajan Fernandez er en desillusjonert enkemann på slutten av sin karriere som bokfører. Han bestiller lunsjen sin fra en lokal restaurant, som også leverer via nettverket med dabbawallahs. Men idet en glipp skjer, og han får levert feil lunsj, tar livet en uventet vending.»

Resten av programmet for Film Fra Sør 2013 finner du her.