Smil og Gift møter Louiza Louhibi

b
a

Yves Saint Laurent – fordi hun fortjener det!

Hun er stor i kjeften. Motebevisst. Ung. AP-politiker, dekorert feministisk helt og ikke-troende muslim. Den norske offentligheten ønsket seg en som henne, men da hun dukket opp var de ikke forberedte på hva som kom til treffe dem. Møt Louiza Louhibi.

GIFTSå, Louiza. Hvor drita var du egentlig på BAR Tjuvholmen?

– Jeg var nesten edru.

SMILVar du det?

– Jeg var veldig sint! Men jeg var edru. Jeg har til og medet vitne på det. Vi var sammen på ROM 13-festen og drakk kakao før vi dro tilBAR Tjuvolmen.

GIFTMen vi så deg på ROM 13-festen tidligere den kvelden. Dadrakk du champagne.

– ETT glass, ja.

SMIL Hvorfor var du så aggressiv på Twitter da folk spurte deg omhendelsen i ettertid? Er ikke første bud i PR- og fylleangstbibelen: thou shaltalltid legge deg flat når du har driti deg ut?

– Fordi jeg var så sikker i min sak. Jeg har sporet opp hanene dørvakten, og han er en konservativ Frp-er som skriver mye dritt omArbeiderpartiet, og han var veldig klar over hvem jeg er. Han hater partietmitt. Han spurte om navnet mitt, liksom!

SMIL Så du tror han hadde et politisk motiv?

– Ja. Jeg tror jeg ble straffet fordi jeg er enArbeiderpartiet-dame. Min blonde vestkant-venninne som er ett år yngre enn megble aldri stoppet. Her er det ikke legitimasjon det handler om.

GIFTHvordan var det å sitte på glattcella?

– Mine rettigheter ble brutt i arresten. Når du kommer tilarresten, skal du få en brosjyre som informerer om hvordan du kan kontakteadvokat og pårørende. Det fikk jeg ikke. Da jeg brukte tilkallingsknappen ogspurte om jeg kunne få ta en telefon, fikk jeg bare hersketeknikker tilbake, desa: “dette er ikke en telefonkiosk”. FN har kritisert Norge SÅ mange ganger forat menneskerettighetene blir brutt i arresten. Det blir også sendt en sak tilPFU på Dagbladet.

GIFTHva mener du de gjorde galt?

– Det har med personvern å gjøre, det går utover minsikkerhet at de klippet filmen fra BAR Tjuvholmen slik de gjorde.

De messer med feil person, jeg går ikke hjem og griner etterpå.

SMILHar Dagbladet behandlet deg urettferdig før?

– De har ikke det, men jeg har aldri vært noe særlig fan avDagbladet. Det er seriøse folk som jobber der, men de er bare ute etter å hengeut folk eller skrive noe juicy. Nå var det spennende fordi det var en sterkminoritetskvinne som plutselig kunne få litt dritt. Jeg tror de var ute etter åhenge meg ut. Men de messer med feil person, jeg går ikke hjem og grineretterpå.

SMILDu har hatt dette såkalte klippekortet til den norskesamfunnsdebatten i nesten ett år nå. Hvordan er det å være i den posisjonen ien alder av bare 21?

– Det har vært en spennende reise det siste året. Men dethar vært tungt også. Det er ikke bare-bare å være 21 år og så tungt inne ipolitikken. Jeg har en veldig beinhard mentalitet. Etter det som skjedde påTjuvholmen så trodde veldig mange at jeg skulle slukne. Men jeg takler jo sånneting. Når du er ung får du så mange motstandere. Og jeg har jo bragt opp storetema, som voldtekt og rekruttering av unge gutter til islamistiskegrupperinger. Jeg har opplevd mye trusler og sjikane.

GIFTDu var ikke forberedt på det?

– Nei, jeg var ikke det. Jeg var heller ikke forberedt på atdu opplever mye sjalusi når du er så ung. Jeg har opplevd forsøk på sabotasje.Du blir litt paranoid. Jeg tar mer forhåndsregler nå. Facebooken min er foreksempel privat nå, etter at mange misbrukte den. Når jeg har vært ute i detsiste har jeg vært veldig påpasselig. Jeg er opptatt av å passe på mitt image.Selv om jeg hadde den veldig kjipe tabben på BAR Tjuvholmen.

GIFTEn kjip tabbe?

– Ikke en tabbe, men jeg var uheldig som havnet i densituasjonen der.

SMILVi har inntrykk av at du veldig fort ble tatt inn i varmen iden norske offentligheten.

GIFTLitt FOR fort?

– Det er fordi jeg er en veldig engasjert person, ogengasjementet mitt har blitt synlig. Det er ikke lett å være ung i denposisjonen, for det er så mange som prøver å utnytte deg. For veldig mangegrupper er det i tillegg vanskelig å ta innover seg at en arabisk kvinne valgtenoe annet, at jeg er ateist. Jeg tror ikke Tone Damli får islamistene på seg pågrunn av det hun gjør.

SMILOgså er du pen.

– Hehe. Det har jeg ikke hørt så ofte. Men det å være veldigkvinnelige og feminin, ha mørke trekk, og ikke være … hva skal jeg si … SivJensen, gjør at det er mange som prøver å være mannssjåvinistiske mot meg.Jentesjalusi har jeg også opplevd veldig mye av.

SMILHva slags sjalusi er det?

– Men det gjør jo alle kjendiser! Alle får drittkommentarer.

GIFTKjendis? Hva slags kjendis er du? A? B? C? D? E? F?

– Jeg hater det der. Jeg er politiker. Eller, politiskaktiv.

SMILDa vi ble venn med deg på Facebook var det påfallende mangemenn som skrev på wallen din. Ting som: “Louiza, du er så søt, wanna date? svarpå messagen min#)”. Rene sjekkeveggen, jo.

– Ja, og jeg hater det over alt på jord. Jeg går rundt ogsletter sånne kommentarer. Hah, det er skikkelig teit av meg å si det! Menn erseksuelle av seg – det er vi og – men du har en politisk profil og legger utsaker om voldtekt, og da passer det så dårlig med mitt image. Typ: hei, babe!Det er sånn det er å være ung kvinne i media: du får frierbrev og meldinger.Mange av de som kontakter meg og ber meg ut på middag spør ikke engang omsivilstatusen min. Jeg vil gjerne si ifra om at unge kvinner ikke er frittvilt.

GIFTDet var et veldig fint bikinibilde av deg selv du la ut.

– Det kan diskuteres.

SMILSynes du det passer med det offentlige imaget ditt? Har Apsagt noe om det bildet?

– Nei, jeg er jo ikke stortingspolitiker eller minister, ennå.Det er dessuten andre politikere i partiet som er mye verre enn meg. Ikke detat de legger ut nakenbilder, men de er mye drøyere i uttalelsene.

SMILHar du fått noe medietrening av Arbeiderpartiet?

– Jeg har vært i møte med medierådgiver. Men jeg har vært såheldig å ha mentorer, flinke damer og menn som er godt vant med media. Jeg harmer tro på at min generasjon kan forandre politikken til noe bedre. Selv om detikke er noe galt med politikken i dag.

SMILHvorfor har du slik tro på samfunnsdebatten?

GIFTEirik Wold og Dagbla-kronikker og twitter det er et evigrunddans-vorspiel av meninger, meninger, meninger! Men det blir liksom aldrifest …

– Jeg engasjerte meg i jødehat allerede da jeg var 10-12 år.Jeg tror jeg er født med et engasjement. Oppveksten min har også spilt enviktig rolle. Når du opplever å ikke ha frihet, så vil du jobbe for at andreskal få det. Mange unge kvinner tror også de er nødt til å forandre stilen forå gå inn i politikken, men jeg vil vise at man ikke må gjøre det for å bli tattseriøst. Vi har det godt i dette landet, men vi har masse issues, som vi ikkeser, og derfor er engasjement viktig. Jeg savner et engasjement blantstudenter. Det er ikke noen grunn til at det skal bli slik det var påsyttitallet. Men i Midtøsten er det å være menneskerettighetsforkjemper en kulting å være.

Jeg engasjerte meg i jødehat allerede da jeg var 10-12 år.

SMILSynes du det har skjedd noe med engasjementet blant ungeetter 22. juli?

– Noe. Men jeg savner fremdeles litt mer engasjement. Detvar mer i starten, men nå har det dabbet litt av. Mange er kanskje redde for demed ekstreme meninger. Det har kanskje også noe å gjøre med at du ikke tjenernoe på å være engasjert med mindre du er stortingspolitiker.

SMILDu har jo blitt utdelt Fritt Ord-honnør. Grattis!

GIFTHar du fremdeles noe igjen av de 100.000 kronene?

– Nei.

SMILNei?

– Jeg hadde jobbet mye frivillig, så mye gikk til å betalehusleie og regninger. Men, men. Sånn er det.

GIFTPå Facebook har det dukket opp mange bilder av nyeHermés-vesker i det siste.

– Ja, det har blitt litt shopping. Denne her kjøpte jeg.(Setter en Yves Saint Laurent-veske på bordet).

SMILHva koster den?

– Den koster egentlig 12.000, men jeg fikk litt avslag.Eller, ikke så mye da. Hehe. Etter å ha mottatt pengene, sa jeg til meg selv atjeg i hvert fall skal kjøpe noe til meg selv.

SMILSå du er en såkalt 1500-kroners-vibratorfeminist?

– Hva mener du? En luksusfeminist?

SMILJa.

– Det er kanskje det de kaller Mette-Marit også. Jeg er uenigi det. Alt handler ikke om luksus fra min side. Jeg har ikke luksusgarderobe,og handler mye på fretex. Pluss at jeg leier der jeg bor. Jeg er som ganskevanlige studenter.

GIFTDøh. Vanlige studenter har vel ikke råd til YSL-vesker tiltolv lapper.

– Jeg liker ikke det begrepet, 1500-kroner-vibratorfeminist.Hvem sa det?

SMIL1500-kroners-vibratorfeminister er feminister som tilslørerat det de står for egentlig handler om klasse. Altså en feminisme for de rike.En gauche caviar-feminisme!

– Så man kan ikke være feminist og kvinne nå da? Det varrart. Norske kvinner er blitt flinkere til å kle seg de siste årene. Norskekvinner har ikke akkurat vært kjente for å kle seg elegant og sofistikert, ogdet er mulig at noen menn er blitt sjokkert over det. Er det ikke kvinnelig åunne seg litt luksus?

GIFT

– Jeg husker jeg kom inn i politikken og prøvde å væreveldig forsiktig med å være motebevisst og ikke like motepages på Facebook ogsånn, men så merket jeg at jeg får så mye mer respekt av å bare være meg selv.Dette er meg. Se på Hillary Clinton: hun er en hardbarka dame og et stortforbilde for meg, denne flotte og kvinnelige utenriksministeren. Michelle Obamaer moteriktig hun og.

GIFTPå denne evinnelige facebooksiden din har du liket VogueRussland, Vogue Brasil, Vogue England, Vogue Frankrike, osv., osv. Er du SÅmultikulturell altså?

– Jeg er det, jeg er det. Jeg tenkte litt på å opprette mitteget nettmagasin, der jeg både kan inspirere andre til å være en kosmo … hvaheter det?

SMILKosmopolitt.

– Ja, kosmopolitisk. Og være politisk engasjert i etnettmagasin. Norske magasiner er overfladiske. Jeg er lei av å høre omoverfladiske ting, og jeg tror det er mulig å få til en kombinasjonen avpolitikk og mote. Jeg liker ikke magasiner som gir kvinner dårlig selvtillit.Jeg er ute etter noen som tenker “faen, du er en sterk kvinne, det kler deg, duer flott – men engasjér deg da!”

GIFTELLE hadde jo en overvektig kvinne på coveret her om dagen.Selvtilliten min bare steeeg og steg.

– Jeg kjøpte italienske Vogue da de hadde denne forsiden medde overvektige kvinnene.

GIFTFikk du god samvittighet fordi det fikk deg til å føle degtynn OG snill, fordi du er inkluderende mot tjukkasene?

– Jeg synes ikke de trenger å overdrive. Disse kvinnene erpå grensen til usunne. Du må ikke se sånn ut for å være sunn. Dessuten har ikkealle modeller anoreksi.

SMILHar du blitt spurt om å bli modell før?

– Ja, men jeg har takket nei, hehe. Jeg vil drive medpolitikk. Jeg kunne ha gjort det for å ha tjent penger, men det er littvanskelig for jeg har så mye å gjøre.

SMILDu stilte nylig opp i Røde Kors-boka ROM 13 og fortalte omet valg du har gjort i livet, illustrert med et fashionbilde tatt av MarcelLeliënhof.

GIFTDet var et skikkelig modellbilde.

– Ja, det var det. Og det var veldig gøy. Men jeg er opptattav å beholde det politiske imaget mitt, som jeg har nevnt tidligere, for ifremtiden så ønsker jeg å drive med internasjonal politikk. Jeg vil bli den første kvinnelige utenriksministeren i Norge.

Jeg vil bli denførste kvinnelige utenriksministeren i Norge.

SMILHvor mange år tror du det vil ta?

– Å gud. Det kommer til å ta mange, mange år. Men det eraltså drømmen.

SMILVi har et mørkt politikk-o-lemma til deg: Jonas Gahr-Støreeller Trond Giske?

– Ha! Å herregud. Å fy faen. Grunnen til at jeg ler er at …å nei. Jeg kan jo ikke velge mellom Støre eller Giske.

GIFTDet er et dilemma, du må velge.

– Støre … neei, jeg kan ikke gjøre det! Giske kommer til åbli så fornærma! Stakkars Giske! Alle er sånn: nei ikke han! Faen, hvorfor mådere ta to menn? Kan dere ikke ta en dame?

SMILHva er ditt tredje alternativ?

– Helga Pedersen.

SMILOg hvem ville du valgt mellom Støre og Pedersen?

– Støre. Men bare fordi jeg vil ha stolen hans.

GIFTVi ser deg henge mye på café. Hva gjør du der egentlig?

– Jeg liker å jobbe på café. Når skriver jeg på min nestekommentar for Morgenbladet, som skal handle om arabisk feminisme, med utgangspunkti boken I Killed Sherazade av forfatteren Joumana Haddad.

SMILHun dama i 1001 Natt?

– Ja. Haddad beskriver hvordan kvinnen i den arabiskekulturen under det Ottomanske riket var mye mer liberal enn i dag, det var entid da man kunne skrive erotiske noveller for eksempel. Den arabiske kulturen idag er blitt kuppet av mørkemenn, islamister og andre veldig religiøsestereotyper. Kvinner holdes nede. Den arabiske kulturen handler om egotripping.

GIFTEgotripping?

– Haddad skriver at den arabiske kulturen er blitt ødelagtog veldig hyklersk. Vi ser for eksempel at de arabiske landene er veldig imotdet som skjer i Gaza, men behandler likevel palestinerne som dritt.

GIFTDet var en kreativ politisk analyse!

SMILDu har også tatt til orde mot jødehat?

– Ja, og nå blir jeg kalt jøde. Fordi jeg har engasjert megi behandlingen av jøder. Jeg skal jobbe med en kampanje mot religiøs mobbingfremover. Og fordi jeg går med dette armbåndet, the anti hate bracelet, medmasse religiøse symboler.

GIFTAh, et multikulturarmbånd!

– Jeg har lært at når du jobber med både unge og eldre, såmå du trekke dem med trendy ting. Derfor går jeg både med Fatimas Hånd og enjødestjerne, som er supertrendy nå. Men det er mange som ser litt rart på meg.Jeg gjør det også for å se reaksjonene, hva slags holdninger folk har.

SMILHva er det du har der, på håndleddet da?

– Det er en tatovering. Det står “La bella vita”. Jeg erateist, men jeg pleier å si jeg er kulturreligiøs.

GIFTDET ER SÅ MYE KULTUR HER.

SMIL Så du tilber kultur?

– Det begrepet har jeg fra Shabana Rehman. Det betyr at jeger religiøst opptatt av den arabiske kulturen, men jeg er ikke troende muslim.

SMILEr du en meningsmaskin, som de sier i DN?

– Jah! Jeg mener noe om alt.

GIFTDu som er feminist, hva mener du om kroppshår på kvinner?

– At du selv skal velge fritt, men jeg er ikke fan avkvinner som tror det å ikke shave …

GIFTFitta?

– … er å være feminist.

GIFTHva mener du om Per Heimly?

– Per har faktisk tatt bilder av meg. Jeg var med i ensommershoot for Kingsize da jeg var 18. En badeshoot.

Per Heimly har faktisk tatt bilder av meg.

GIFTI bikini?

– I bikini. Så jeg har drevet litt på som modell. Jeg møtteham for noen dager siden på Jaeger, og han bare “GO LOUIZA!”. Han er kul, haner kul. Men eh … litt sånn kunstnerisk av seg.

SMILSå hva slags menn liker du?

– Jeg liker manne-menn. Norske menn er noe av det fineste iverden. De er barske. Men det er mye du må lære dem opp til slik at de blirlitt mer gentlemen, for eksempel å åpne dører. Og hvis jeg skal betale for megpå restaurant, så tar jeg det under bordet.

SMILHæ?

– Nå blir sikkert mange feminister skuffet av meg, men jegliker ikke at kjæresten skal føle seg liten.

GIFTSer det ikke ut som du dealer drugs eller tar på tissen hansda?

– Neida. Du må gjøre det diskré.

Louiza Louhibi ville i etterkant av intervjuet gjøre betydeligeendringer i sitatene sine. Da NATT&DAG valgte å ikke etterkomme deendringene som vi mente ikke var tilstrekkelig begrunnet, ønsket Louhibi åtrekke seg. NATT&DAG så imidlertid ingen grunn til ikke å trykkeintervjuet.