Illustrasjon: Snorre Log Skage

KOMMENTAR: – Ti karer med penger har støvsugd sentrumsområdene for identitet

Vi må snakke om gentrifiseringen av Oslos uteliv.

Vi sitter på en benk i Torggata, rett i nærheten av Café Sara – pubrestauranten som har ligget der siden 1989. For 15 år siden var den omgitt av hvitvasking, gatekjøkken og et gammelt bilverksted. I Torggata levde den i ro og mak sitt eget utilslørte og pure liv, omgitt av andre ne’er-do-wells. Café Sara stod for øl og billig nachos, resten av gata stod for kebab og narkotika. En symbiose som aldri tiltrakk seg meglere i khaki. Men i 2014 kunne Aftenposten stolt vise frem at nederste del av Torggata var totalforvandlet. Wow! Endelig kunne man besøke Torggata. Ja, nå var den saktens verdt den dyrebare tiden din – her kan du jo spille dart! I 2023 er Café Sara dessverre blant de siste stykker flis på en helt finpolert og nedpusset tresleiv. 

Inntekter, takk!
Arkitektbedriftene som skulle «revitalisere» Torggata smalt en skryteliste i bordet noe tid senere. Programmet «Arkitektur skaper verdi»… vent litt, vi må bare telle til ti. Programmet «Arkitektur skaper verdi» skilter med følgende jævla suksesser:

  • De aller fleste gårdeiere og næringsdrivende har hatt en jevn vekst etter at nye Torggata stod ferdig. 
  • Gårdeiere rapporterer om økte leieinntekter og bedret betalingsevne hos leietakerne.
  • Boligprisene i kvartalene rundt har økt. 

Du verden, for en måloppnåelse. Vi har klart det! Vi har gjort gråstein til gull! 

Blant dem som står for de økte leieinntektene og de ville boligprisene er Oche, der litt over 50 prosent eies av erkesjarmerende Karbon Invest. For to år siden fortalte de Reiseliv1 at de vil investere 300 millioner i dartsjappa si, og sikter på internasjonal ekspansjon. Det har i 2023 ført til at en dartpub i Torggata har en knapp som tar deg til «Oche Global» på nettsiden sin. Det virker fåfengt å få til et «Cacadou Global». Den legendariske bula lenger ned i samme gate har, som Café Sara, holdt stand siden 1989 og legger mye stolthet i å ha ærlige bjørnunger som fremste trekkplaster.

LES VIDERE GRATIS

Alt du må gjøre er å registrere deg. Det går raskt og koster ingenting.

Personvernserklæringen vår kan leses her.