«How To With John Wilson» er morsom, stilsikker og hjertevarm historiefortelling

HBO-serien laget av John Wilson og Nathan Fielder er en perfekt erstatning for deg som savner å observere folkemengder.

b
a

Det lages mye satire på corny amerikanere, men få gjør det som Nathan Fielder og John Wilson. Deres samarbeid på HBO, How To With John Wilson, er stilsikker og hjertevarm historiefortelling som tar krappe svinger inn i det hysteriske når du minst venter det.

USA er et merkelig sted, fullt av merkelige folk som deler seg inn i merkelige grupper. Dette har både Fielder og Wilson utnyttet godt før. Fielder er mest kjent for serien Nathan For You, som utforsker Amerika gjennom en sosialt tilbakestående markedsfører- og businessmanns øyne, zoomet inn til det absurde og hysteriske. John Wilson er en dokumentarist og regissør, med kortfilmer som The Road To Magnasanti og How To Remain Single på CVen.

LES OGSÅ: «Et glass til» er en morsom og sår utforsking av alkoholen og den trauste virkeligheten som omgir den.

De seks episodene i HBO-serien fokuserer på introverte og engstelige Wilsons ferd gjennom hjembyen New York. Målet er å finne svaret på livets små og store spørsmål. Med episodetitler som How To Make Small Talk og How To Put Up Scaffolding tar Wilson, kun bevæpnet med sitt kamera, for seg tilsynelatende uskyldige temaer, og gjennom disse setter han byen og dens innbyggere under lupen på en måte få har klart før.

For en episode kan i utgangspunktet ta for seg stillasets historie, og Wilson kan gjerne reise hundrevis av mil for å dra på en stillas-konferanse, men disse episodene utvikler seg alltid i fullstendig uforutsigbare retninger. I en episode ønsker Wilson for eksempel å løse dilemmaet om hvorvidt han burde dekke til møblene sine med plast, for å unngå at katten klorer i stykker alle stolene og sofaene han kjøper. Derfra er veien kort til at Wilson ender vi opp hos en trivelig, men intens, middelaldrende mann hvis hjertesak er å hjelpe omskårede amerikanere å «gro tilbake» forhuden sin. Jeg skal ikke spoile noe mer enn det, men la oss si at du aldri vil tenke på filmen Parasite på samme måte igjen. 

Alle digresjonene føles aldri som digresjoner. Det er Wilsons avvæpnende vesen og evne til å følge sin egen nysgjerrighet som gjør at folk åpner seg for ham, og får alt til å henge sammen på en unik måte. Det ligger en intimitet i kameraføringen hans, både når han filmer unger som piller seg i nesa (og spiser det) eller når han fanger opp et par som slår opp på et gatehjørne. Mye av appellen med How To With John Wilson ligger i disse små øyeblikkene, og hvordan Wilson klarer å bruke dem som metaforer på større ting. I Wilsons verden kan håpløse forsøk på å lage den perfekte risottoen til noen du er glad i ende opp som et genuint rørende bilde på livets skjørhet.

How To With John Wilson er selvsagt også morsomt. Som da Wilson forviller seg inn på innspillingen av MTVs årlige Spring Break-show i Cancun, på det som egentlig skulle være en avslappende ferietur. Eller da han filmer at en monstrøs Ronald McDonald-ballong kollapser under Thanksgiving-paraden, og senere oppdager at kanalen som direktesendte paraden byttet til en sending fra et tidligere år, så seerne ikke må se klovnens groteske endelikt. Eller da Wilson frustreres av en to og en halv meter høy smilende dagligvare-robot som glir rundt i butikken når han prøver å handle.

How To With John Wilson er en imponerende titt på mennesket i storbyen, hvor ingen vet helt hva de driver med eller hvor de skal. Det er den perfekte serie for deg som savner å observere folkemengdene. Det er en hyllest til majoriteten. De ensomme, taperne, de som gjør alt for å finne et sted å passe inn, uansett hva som kreves.

How To With John Wilson kan du se på HBO.