Smil & Gift møter Bård Tufte Johansen

 Du var en av landets mest nyskapende komikerne, nå er du programleder på det mest folkelige programmet i Norge. Hva skjedde?
– En aldrende programleder gjør alt for å ikke havne på frokost-tv, hvor alle programledere går for å dø. Å bli mer folkelig er en naturlig og sunn prosess, så lenge jeg tør å sparke litt.

Kan du avsløre en NRK-hemmelighet du hadde tenkt å ta med deg i grava?
– Som underholdning på julebordet outet jeg blant annet at Fredrik Skavlan hadde gått fra dama og blitt sammen med en researcher på programmet sitt. Da sa de eldre NRK-damene: «Det holder du kjeft om». Det er en lang tradisjon at programledere er utro og kommer tilbake etter to uker. Det har Erik Bye gjort, han har liggi rundt og så kom han tilbake til kona si. Så da lærte jeg det! La programlederne ligge fra seg så kommer de tilbake til Gerd og Turid og hva de nå heter.

Har du vært utro?
–Haha, nei nei … Det som er kjedelig med å bli anklaget for å være utro når man ikke har vært det er at man tenker «nå kunne jeg jo vært det». Omkostningene er der allerede.

Det er er vel litt rart å skulle være folkelig på tv og på scenen når du er millionær? «Hva er greia med å måtte ha revisor og ta ut flere millioner i utbytte»?

Har NRK tatt noen grep for å gjøre deg mer folkelig?
– Nei! Jeg sa jo at Nytt på Nytt må bli frekkere og tøffere. Men når jeg sier ting i studio blir jeg stressa fordi jeg var for hard. Jeg vet at det blir så mye kjør på Twitter.

Du vil være frekk men blir stressa av at så mange ser på?
– Utfordringen er å si noe frekt som ingen har sagt før. Sånn hylekor fra venstresida og Trædalisme på regjeringen er dødskjedelig. Det gir jo ingenting. At Ropstad er ditt og datt.

Men er det ikke det publikummet deres forventer? At dere skal tulle med Ropstad og ulv
– Jo … Det er jo det letteste, da. Det er gøyest å si noe ingen andre har sagt. Nå som regjeringen har blitt større vil alle tulle med at de har blitt tjukke. Jeg hadde lyst til å si at vi setter av ti minutter og så tømmer vi oss. Tore Sagen dundra på med noen tjukkasvitser men det funket ikke og ble klippet bort.

Les også: Vi møtte Marcus & Martinus … & Managementet

 Har du noen eksempler på drøye ting som ble kutta fra programmet som du ville ha med?
– Vi snakket om at Muhammed var gift med en niåring. Og da skulle vi ikke snakke om det, for det er jo… Ja, du vet jo åssen det er!

 Haha.
– Og da sa jeg at det er jo sånn at du skal plusse på 7 og dele på 2. Så kanskje Muhammed gjorde feil. At han snudde om på regnestykket plussa på 2 og delte på 7 og da ble det 9 år. Det er ikke noe galt i det. Hun kan jo ha vært veldig moden for alderen også. Mange niåringer er jo som voksne damer liksom, herregud. Det var sikkert bra det ble redigert bort.

– Samtidig vet jeg at det er deilig at de beskytter meg. Du hører at publikum ler litt forsiktig og tenker: «Nå må vi gå herfra».

 Hvordan reagerer publikum på sånne ting?
– Ungdommen kan være verst. Da vi diskuterte at det ikke var noen innvandrere på Humorprisen sa jeg at mange innvandrere kjørte prisen hjem i taxi etterpå, det er jo litt gøy for dem!

– Da ser du at ungdommen er litt sånn: «Nei, dette går ikke an å si! Dette er ikke morsomt». Da blir jeg litt bekymra, det håper jeg de vokser av seg. Hvis verden blir sånn at du mener alt du sier eller at du er alt du sier så er vi på villspor. Hvis holdningene dine trekkes i tvil fordi du forteller en vits blir det veldig kjedelig.

 Hva tenker du om mangelen på kvinnelige vinnere på Humorprisen?
– Jeg er enig i at det var rart at Sigrid ble overrasket over at det var få kvinner som vant, det var jo bare noen få nominerte.

– Du ser at det er mange kvinner som debuterer på standupscenen på nykommerkvelder. Det skjer noe på veien videre. Om jeg ikke er så fan av kvotering er jeg fan av fremdytting. Det burde vært flere kvinnelige nominerte. Det er kanskje mer stas å stemme på Jakob Schøyen enn for eksempel Lene Kongsvik fordi man kan slå Jakob på skulderen på festen etterpå og si at man er dødsfan.

– En jury bør si at «Kongsvikserien, eller en annen ny serie, er bra håndverk og bra humoristisk» Det er ganske mange innvandrere og morsomme damer i humorbransjen. Hvite menn elsker jo å smykke seg med damer og folk som er brune i huden. Så det står ikke på det.

Du har jo begge deler med deg på Nytt på Nytt!
– Ja! Og vi elsker jo det. Så fort det kommer en med rart navn eller en dame så er det en motorvei for den personen. Jeg synes også det er viktig at de får tid til å finne stemmen sin. Det er todelt. Så kanskje man skal ha et apparat for å få damer til å satse mer og videre, og backe dem opp.

Er ikke den snarveien om man har et rart navn ødeleggende for minoritetskomikere? Abu vant Nykommer-prisen i stedet for Magnus Devold og Lena Bakken Høyem, som var nominert. Det virker veldig rart i ettertid.
– Abu er en hyggelig fyr han, men han lagde én morsom tweet også plutselig var han på tv, var det ikke det?

Og ga ut bok.
– Veien ligger åpen. Det hadde jo vært ideelt om de flerkulturelle kunne snike i humorkøen. Det hadde vel blitt den eneste køen de kunne fått snike i. Med så tullete pris og så synsete utgangspunkt som «Hvem er morsomst?», det er som å kåre mest talentfulle spedbarn.

 Haha.
– Med det bakteppet er det feil at det er så mange mannlige nominerte. Menn elsker å få skryt av menn, klappe Martin Beyer-Olsen på skulderen og si «Du er konge, Martin!», og så er det ikke så gøy å gjøre det på damer. Det må vi innse at ikke er bra.

Les også: Sophie Elise er 580 gram lettere og toppløs i denne rufsete gratisavisa

 Er dine barn også like krenkbare som ungdommer i publikum på Nytt på Nytt?
– De kan være det. På Brille-opptak gjorde Mikkel Niva narr av hårtapet til Harald, og da sa Harald: «Når du erter meg så mye så skjønner jeg hvorfor faren din dro fra deg!»

Haha!
– Harald fortalte det hjemme til tenåringen som sa: Det går ikke an å si. Jeg tror ikke jeg sa «Det går ikke an å si» før jeg ble 22 år. Den aller verste formen for gubbe er «Jøss, er det ikke lov å si det lenger??» Der skal jeg ikke bli. Jeg har hatt eldre komikere på som sier: «Er det lov å si neger her, eller?» og da sier jeg: Det er ikke lov å si, for det er så dølt. Så noe har ungdommen rett i.

Er det noe du ikke kan kødde med?
– Nei, man kan tulle med alt. Det er vanskelig å tulle om 22. juli, men man kan gjøre det. Da Støre var i studio sa jeg at Frp klager over at dere trekker 22. juli-kortet, men de også er jo offer. En av deres folk sitter jo i fengsel på livstid! Støre ble veldig brydd, og det ble klippet bort.

Jeg ser du reklameres for på Seminarpartner.no. Hva snakker du om på seminar, Bård?
– Ja, hehehe! Jeg har foredraget «Slik beholder du verdigheten selv om du blir skalla som jeg holder for menn i næringslivet, også onanerer jeg dem på slutten av foredraget for å gi dem selvtilliten tilbake.» Neida, jeg har ikke foredrag, seminarpartner.no er også et managment, og de representerer meg.

 Hva er det verste firma-eventet du har gjort?
– Jeg ledet et brudeshow på Steen&Strøm og de ville at jeg skulle ha på meg flosshatt. Da krevde jeg ti tusen ekstra for å ha på flosshatt og fikk det. Så gikk jeg skamfull ut med flosshatt som ikke passet og sa «God aften gifteklare kvinner, mine bruder!». Ingen hadde lyst til å gifte seg etter det. Det var ynkelig. Eventet er horeri.*

Er noen du absolutt ikke ville hatt med som gjester i Nytt på Nytt, så lite lyst at du hadde protestert om de ble booka?
– Kopseng kommer vi nok ikke til å ha med. Eller Eirik Jensen.

 Veronica Orderud?
– Der begynner det å pirre litt, hun er littegrann gøy. Hun har jo sona ferdig. Hun må få en ny sjanse hun også. Du skal ikke se bort ifra at jeg skal sette henne på lista. Tenk så mange vitser vi har. Det er bare å sette opp fire stykker, hvem skal ut? Og for første gang er det tre som skal ut.

Les også: Smil & Gift møter Veronica Orderud

Da Listhaug var med var det jo noen som var litt sure og mente at dere legitimerte meningene hennes?
– Hun er jo fuckings statsråd. Det er ufattelig kjedelig at du ikke bryr deg om hva folk sier på grunn av personen som sier det. Da blir du et veldig kjedelig menneske. Jeg var på Theatercafeen rett før jul og da satt Anundsen, Listhaug, Keshvari og hele gjengen og sa: «KOM Å SETT DEG NED HER BÅRD, VÆÆÆ!!!» Egentlig ville jeg prate, men da var de så mange og det var så mye rødvin, og det hadde akkurat kommet frem hvor mye Frp fester, så jeg ble litt skremt.

Synes du Johan Golden var morsom før dere ble kolleger?
– Nei …

Haha.
– Da vi begynte var han ikke på min topp 10-liste. Men da han begynte i Nytt på Nytt var jeg avventende positiv. Men han har kommet som en mulattkule han. Han er innmari flink til å fange opp ting og er passe hard. Han er røffere enn Knut Nærum, så han kler programmet veldig godt. Formatet passer han bra. Han er smart.

Er det mange som tror politikere og gjester finner på alle vitser selv?
– Det aller meste gjestene sier finner de på selv. Veldig mange får ikke noe teksthjelp. En sjelden gang er det dårlige gjester som ikke har forberedt seg. Da får de noen vitser. Så det er mer en kvalitetssikring. Dårlige episoder er når alle sitter og leser opp vitser.

Les også: En pinne for Cacadou

Det er jo mange tekstforfattere på Nytt på Nytt?
– Veldig mange av dem jobber med mine. [Tar opp telefonen og snakker med noen for å spørre om hvor mye vitser de skrev forrige uke] De skrev 841 vitser forrige uke, deretter siler jeg det ned og går i studio med tre-fire vitser på hver sak, og så er det én av dem som kommer på tv.

Leser du ofte opp vitser du hater?
– Å, herregud! Så veldig mange vitser jeg leser som jeg rødmer inni meg av, ja. Noen ganger sier jeg «dette kan jeg ikke lese». Det kan være for plumpt, for hardt, eller for politisk korrekt. Noen ganger er det for grovt også.

For eksempel?
– Vi hadde en vits om at torsk ble sendt fra utlandet og at landet het Fjordland. Jeg rødmet da jeg sa det, og jeg så at Tore Sagen ble flau på mine vegne. Det var også en sak om at det funka bra for en kirke å skyte hakkespetter som hakka på kirka, da var det en vits om at det funka bra å skyte kirkeasylant-familien i fjor. Det er jo bare en vits på at du dreper innvandrere, liksom. Da ble det helt stille i studio, og jeg sa at vi må ha vitser til Odins soldater, de ser også på. Prøve å jazze opp publikum igjen.

Jazze med gutta!
– Det er mye ynkelig på Nytt på Nytt. Det hender jeg leser feil eller må ta en vits på nytt og da ber jeg publikum late som om de ikke har hørt den og late som de ler. Det er mye fornedrende.

Du slipper i hvert fall flosshatten!

 

Hvem er den verste komikeren med suksess i Norge?
– Da Atle Antonsen var med i Smil&Gift og snakket om Tommy Steine ble det masse bråk.

Bare si det samme! Tommy Steine.
– Haha, nei. Noen har kommet lettere til det enn andre, men generelt sett må du jobbe. Jeg har blitt rundere i kantene og fått mer respekt for folk som klarer å ha det som et levebrød. Du kan gjøre narr av folk, men mange av dem har familie og skal sende unga på college.

Hvilken person med suksess respekterer du mest for å fortsatt holde ut?
– Nils Vogt og Tore Ryen skulle ha Mot i Brøstet gjennom 300 år eller hva den forestillingen skulle hete, også ble Tore Ryen syk og da hadde allerede solgt billettene. I steden for å avlyse gikk Nils Vogt opp alene på scenen. Hva kan man sammenligne det med? Det er jo som …

 Det er jo nesten det Joshua French har gjort med foredraget sitt!
– Haha, ja. Moland og French i Spektrum, one night only også selger de billettene før Moland henger seg, og så kjører French solo. Du kan si hva du vil, men det står det respekt av.

 

X