Skee Mask: – Jeg hater å spille alene, nervene fucker opp

Det er ikke ofte The Villa holder dørene ned til kjelleren åpne på en torsdag, men i kveld er en slik kveld.

 

b
a

Tyske Skee Mask (til venstre) er for mange i klubbverden en mystisk skikkelse. Han stiller sjeldent opp i intervjuer, har i lang tid holdt identiteten sin skjult og heller ikke latt seg avbilde. Men med et glass rødvin i venstre hånd, og med label-guruene Zenker Brothers på hver sin flanke føler han for å snakke. Når det er Ilian Tape label night, er Skee Mask i sitt ess.

–Når jeg spiller gigs alene blir jeg veldig nervøs. Det føles tryggere å ha Dario og Marco med meg. Jeg hater å spille alene, nervene fucker opp.

I kveld skal han styre showet på hovedrommet på The Villa sammen med brødrene Zenker. Tidligere i februar har de gjort Label showcases i Liverpool og London, og nå er det Oslo som står for tur.

Zenker Brothers er brødre helt på ekte og er dessuten hjernene bak det innovative elektroniske plateselskapet Ilian Tape. Technokollektiver ser ut til å starte plateselskaper i hytt og vær, men Ilian Tapes imponerende liste av utgivelser har vakt oppsikt. Med produsenter og artister som Skee Mask, Stenny, Andrea, Andrés Zacco, LaChriz under vingen, har produksjonen fått honnør fra flere rutinerte DJs og havnet på settlistene til blant annet Fjaak, Etapp Kyle, Radio Slave og Julia Govor.

Visjonen har vært beskrevet som mer fokusert på menneskets musikalske berøring enn på storstilte, rene studioproduksjoner. Lydbildet er som regel skitnere og råere enn hva man har hørt av typisk big room-techno de siste ti årene. Zenkerbrødrende beskriver arbeidet med labelet i et mer prosaisk toneleie.

Les også: Hvorfor hater alle tech house? 

–Det handler i bunn og grunn om å gi de forskjellige artistene en plattform. Dessuten er kollektivet viktig. Vi inspirerer hverandre. Hvert album vi gir ut vekker inspirasjon hos alle artistene våre, og sånn får man dyttet hverandre ut i nye retninger, jobbet med nye lydbilder og prøve noe annerledes. Vi er alltid åpne for nye ting.

Tysk elektronisk musikk trigger kanskje sølete indre bilder av de frie klubbscenene i Berlin, Leipzig eller Hamburg, men både Skee Mask og Zenkerbrothers kommer fra bavariske München. Her er betingelsene noen helt andre.

–Alle kjenner nok til Berlin og den grenseløse klubbkulturen, den type livsstil. München er langt mer konservativt. Klubbene kunne for så vidt vært åpne døgnet rundt der også. Det er ingenting som hindrer dem i det fra myndighetenes side. Forskjellen er at folk i München skal på jobb klokka ni på mandag. Når klokka begynner å bli mange drar alle hjem og da kan jo klubben like så godt stenge. Når det er sagt så begynner det å skje mye spennende i den elektroniske scenen, især rundt klubben Blitz.

Hva kan danseglade, våryre oslotryner forvente i kveld?
–Vi spiller B2B med Skee hele kvelden og det blir en heftig blanding. Vi kommer til å gå fra mer ambiente saker til house, techno, electro, grime … Kanskje til og med noe som er mer jungle. Og drum’n’bass. Det kommer an på atmosfæren og hva folk på gulvet er gira på. Vi gleder oss veldig til å spille. Oslo virker som en fin by.

Les også: GUIDE: Rus deg miljøvennlig

Skee Mask er ung, men på ingen måte ny i gamet. Han har en lang rekke utgivelser under aliaset SCNTST. SCNTST-produksjonen kan forstås som mer melodisk og tilgjengelig. Selv tegner han imidlertid ikke noen tydelige skillelinjer mellom produksjonen under de to artistnavnene.

–Skee Mask er bare det nye kapittelet.

Han er kjent for å være usedvanlig produktiv og jobber helst i et så hurtig tempo som mulig. I fjor slapp han sitt andre album som Skee Mask, tolv spors-genistreken Compro. Kritikerne gikk berserk på en god måte.

–Jeg jobber med musikk døgnet rundt. De som kjenner meg vet at jeg ikke har noen hobbyer. Jeg står opp, røyker weed og lager musikk. Det er det jeg gjør. Hele tiden. Noen ganger sjekker jeg ut musikk på discogs. Jeg hadde ingen spesifikke inspirasjonskilder. Prosessen er mer intuitiv. Jeg brukte kanskje et halvt år på å lage albumet, men flere av sporene har jeg hatt liggende i lang tid.

Dario og Marco er ikke overrasket over den positive tilbakemeldingen albumet har fått.

–Vi visste at det kom til å bli stort. Det er så vakkert og tidløst. Musikken hans når gjennom til så mange forskjellige folk: technohoder, drum’n’bass-miljøer … Det er ikke som hardere techno eller cheesy house-vokaler, alle liker det.

I Villas rom 2 kan man blant annet få med seg københavnske kulør-affilierte DJ Ibon, som er glad for å være tilbake i hjemlandet for By:Larms skyld. Han lover at det blir hardt og raskt og en smule retrospektivt med et moderne avtrykk. Fjeldheim, Dj August og Mikkel Rev stiller også opp, og man vil kunne høre og se et smått etterlengtet live-set fra MRD.