Vi spurte folk på gata hva de EGENTLIG kan om verden

De færreste vet hvor bra det faktisk står til med verden. Det ønsker Hans Rosling «Factfulness» å gjøre noe med.

(Sponset innhold fra Cappelen Damm)

Mange av oss føler at verden går i feil retning. Det er krig i Syria, flyktninger i havet og Donald Trump i det Hvite Hus. Det betyr ikke at hele verden går til helvete. På tross av enkelte tilbakesteg innimellom har de mange små stegene i positiv retning ført til en utrolig økning i livskvalitet for en veldig stor andel mennesker.

En av de som irriterte seg mye over det overdrevent negative synet på verdens tilstand var Hans Rosling.

Han ble faktisk så irritert at han sammen med sønnen Ola og hans kone Anna Rosling Rönnlund bestemte seg for å vie livet sitt til å informere folk om hvor bra det faktisk går. Bevæpnet med statistikk, grafer og diagrammer fortalte de hele verden de gode nyhetene.

Visste du for eksempel at 80% av verdens ettåringer er vaksinert mot en sykdom? Eller at andelen personer som lever i ekstrem fattigdom nesten er halvert på 20 år? Eller at antall drepte i naturkatastrofer er under halvparten av det de var for 100 år siden? Det er bare noen av de gode nyhetene vi ikke fått med oss. Faktisk tyder nesten alle målbare data på at verden blir bedre og bedre!

Det betyr ikke at alle har fått det med seg. Vi spurte folk på gata hva de vet om verden idag. Det gikk sånn passe.

Disse menneskene er ikke alene om å ikke ha fått med seg de gode nyhetene. I boka «Factfulness» som kom på norsk i år, forteller Rosling at folk i gjennomsnitt kun svarer riktig på 2 av bokas 12 innledende spørsmål om verdens forbedrede tilstand!

Så hvorfor har det blitt sånn, og hvordan kan vi forstå verden bedre?

Vi mennesker styres av en rekke instinkter og vaner som gjør oss godt rustet til å fokusere på det negative eller å overdrive farer, og dårlig rustet til å se lyspunktene. Hans Rosling har heldigvis hjelpen du trenger. I «Factfulness» gir han deg  ti knep som hjelper deg å forstå verden litt bedre.

Boka er nå endelig ute på norsk, og kan kjøpes her.

Det vil ikke bare gi deg et mer optimistisk og realistisk syn på verden, det vil også hjelpe deg å svare riktig om du plutselig skulle møte noen med mikrofon og kamera på gata som vil snakke litt om verden idag.

 

X